Välj en sida

Albinism är total avsaknad av båda typer av färgpigmenten melaniner. Detta beror på en genetisk avvikelse som resulterar i brist på tyrosinas, vilket är det enzym som startar processen som bildar melanin. Resultatet blir en helvit individ. Individer med albinism kallas ibland albino. Partiell albinism existerar inte utan individer som är partiellt vita lider ofta istället av leucism. Albinism påverkar kroppens och ögonens känslighet för ljus och leder därmed ofta till nedsatt syn. Detta kombinerat med avsaknad av naturliga kamouflagefärger medför att det är det mycket ovanligt med adulta albinodjur i vilt tillstånd i naturen. Med detta sagt kommer här tio fakta om albinism som du bör känna till för framtiden!

Lättare för att utveckla hudcancer…

En person som föds med albinism kan leva ett hälsosamt och långt liv – precis som vem som helst. Den största hälsorisken är dock hudcancer, vilket de med albinism lättare utvecklar än de som inte lider av åkomman.

En myt att alla med albinism har röda ögon…

Även om det är allmänt trott att människor med albinism har rosa eller röda ögon, varierar iris i färg från ljusgrå till blå (vanligast) och även brun. Den rödaktiga färgen kommer från ljus som reflekteras på baksidan av ögat, på samma sätt som kamerablixtar ibland producerar bilder med röda ögon..

Dödas ofta direkt efter födseln i vissa kulturer…

I USA föds cirka 1 på 20 000 människor med albinism. Desto högre andel är det som föds med åkomman i Afrika, där det kan vara – beroende på vilken del av Afrika du föds i – upp till hela 1 på 3 000. Det hör dock inte till ovanligheten att dessa personer avrättas i de mindre utvecklade länderna, just på grund av olika seder eller tron på att de är ”djävulsbarn”.

Ögonen tar oftast störst skada…

Även om albinism i sig inte kräver någon som helst sjukvård, hör det inte alls till ovanligheten att de med åkomman behöver sjukvård för ögonen, som oftast tar stor skada.

Finns olika former av albinism…

Många barn föds av en mildare form av albinism, vilket innebär att de under sina barnaår har ljus hy och ljust hår, men som mörknar mer och mer ju äldre de blir.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...