1
1 point

Albinism är total avsaknad av båda typer av färgpigmenten melaniner. Detta beror på en genetisk avvikelse som resulterar i brist på tyrosinas, vilket är det enzym som startar processen som bildar melanin. Resultatet blir en helvit individ. Individer med albinism kallas ibland albino. Partiell albinism existerar inte utan individer som är partiellt vita lider ofta istället av leucism. Albinism påverkar kroppens och ögonens känslighet för ljus och leder därmed ofta till nedsatt syn. Detta kombinerat med avsaknad av naturliga kamouflagefärger medför att det är det mycket ovanligt med adulta albinodjur i vilt tillstånd i naturen. Med detta sagt kommer här tio fakta om albinism som du bör känna till för framtiden!

Har lättare för att utveckla hudcancer…

En person som föds med albinism kan leva ett hälsosamt och långt liv – precis som vem som helst. Den största hälsorisken är dock hudcancer, vilket de med albinism lättare utvecklar än de som inte lider av åkomman.

En myt att alla har röda ögon…

Även om det är allmänt trott att människor med albinism har rosa eller röda ögon, varierar iris i färg från ljusgrå till blå (vanligast) och även brun. Den rödaktiga färgen kommer från ljus som reflekteras på baksidan av ögat, på samma sätt som kamerablixtar ibland producerar bilder med röda ögon.

Dödas ofta direkt efter födseln i vissa kulturer…

USA föds cirka 1 på 20 000 människor med albinism. Desto högre andel är det som föds med åkomman i Afrika, där det kan vara – beroende på vilken del av Afrika du föds i – upp till hela 1 på 3 000. Det hör dock inte till ovanligheten att dessa personer avrättas i de mindre utvecklade länderna, just på grund av olika seder eller tron på att de är ”djävulsbarn”.

Ögonen tar oftast störst skada…

Även om albinism i sig inte kräver någon som helst specifik sjukvård, hör det inte alls till ovanligheten att de med åkomman behöver sjukvård för ögonen, som oftast tar stor skada.

Finns i flera olika former…

Många barn föds av en mildare form av albinism, vilket innebär att de under sina barnaår har ljus hy och ljust hår, men som mörknar mer och mer ju äldre de blir.

Inte helt ovanligt även bland djur…

Albinism består inte bara av ljusa pigment på kroppen, utan finns i en uppsjö andra åkommor – till största delen på djur. Bland annat finns erythrism (rödaktigt pigment), xanthochromism (gulaktigt pigment) och vitiligo (avsaknad av pigment helt och hållet).

Vanligare hos män än kvinnor…

Cirka 1 på 17 000 föds i snitt med pigmentfel – trots att det bara drabbar ögonen till största delen. Det är vanligare bland män än kvinnor att födas med ett pigmentfel.

Allt från häxkonst till stort och enastående…

Världen över blir de med åkomman ofta mobbade, vilket också till stor del beror på att man inom vissa kulturer tror att de kan bidraga med magiska krafter av läkare. Därav är det många med albinism i den afrikanska delen av världen som olyckligt nog får sätta livet till. I andra kulturer kan dock albinism anses som något stort och enastående.

Känd modell med albinism…

Albinism i sig behöver inte sätta sig på hela kroppen. En vanlig åkomma i sig är ”vitiligo”, där bara delar av kroppen blir ljusare än övriga. En av de kanske mest kända idag som har vitiligo är den tidigare America’s Next Top Model-deltagaren Winnie Harlow (som du finner på bilden nedanför).

1 på 70 bär på albinismgen…

Cirka 1 på 70 barn som föds bär på en albinismgen, även om albinism i sig inte utvecklas. Om bägge föräldrarna bär på genen är risken cirka 25% att just barnet ska utveckla det.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win