3
3 points

Inget är så sexigt som en rödhårig kvinna. Eller, inget är så osexigt som en rödhårig kvinna. Åsikterna går isär totalt hur vi ser på rödhåriga människor, och utan tvekan är det en minoritetsgrupp här i världen. Är du rödhårig? Då kanske du bör känna till lite viktig fakta och kuriosa associerad just till din hårfärg!

Den ovanligaste hårfärgen…

Cirka 1-2% av alla människor som föds idag blir rödhåriga – det vill säga 1-2 på 100 människor. Den högsta koncentrationen av rödhåriga människor finns i Skottland, där omkring 13% av befolkningen bär på den unika genetiska egenskapen för rött hår.

Trodde barnen blev till under ”oheliga samlag”…

Under medeltiden trodde man att rödhåriga barn blev till under oheligt sex (det vill säga utomäktenskapligt samlag) – eller att kvinnan hade menstruation.

Tar längre tid att bli gråhårig…

Är du en rödtopp och rädd för att åldras? I så fall kan du skatta dig lycklig! Rött hår blir inte till grått lika fort som andra hårfärger nämligen. När man börjat komma upp i ålder tenderar håret först att bli blont – för att sedan övergå till den gråare nyansen.

Rött hår resulterar i mer sex, enligt forskare…

Enligt sexforskaren Dr. Werner, från tyska Hamburg, har rödhåriga kvinnor mer sex jämfört med de som har andra hårfärger. Han påstår också att kvinnor som färgar håret rött när de är i en relation kan vara ett signalement på att de är missnöjda och letar efter något bättre.

Lättare för att få blåmärken…

Kvinnor med rött hår rapporteras få blåmärken på huden lättare än andra kvinnor med andra hårfärger.

Båda föräldrarna måste bära på genen för att få rödhåriga barn…

En annan fascinerande aspekt är att genen för rött hår är recessiv, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på genen för att det röda håret ska kunna manifestera sig hos deras avkomma. Detta bidrar till att rött hår ibland kan dyka upp oväntat i familjer där båda föräldrarna har andra hårfärger.

Har ofta färre hårstrån…

Eftersom rödtoppar oftast har tjockare hår än människor med andra hårfärger, har de på så vis också färre hårstrån. Medan blondiner i genomsnitt har 140 000 hårstrån har rödhåriga ”bara” cirka 90 000. Har du räknat dina än?

Inte ovanligt att en rödhårig är mer smärttålig…

En annan rolig fakta om rödhåriga är att de i regel har en högre tolerans mot vissa typer av smärta. Forskning har visat att personer med rött hår kan kräva mer av vissa typer av smärtstillande medel än personer med andra hårfärger. Detta är kopplat till genetiska variationer som påverkar smärtupplevelsen och känsligheten för vissa mediciner.

Rödhåriga slavar var mer eftertraktade…

Under romartiden var de rödhåriga slavarna oftast dyrare än de med en annan hårfärg. Och i gamla Egypten blev de levande begravda som ett offer till guden Osiris.

Skottland, Irland och USA på topp…

Medan Skottland har den högsta andelen (13%) av rödhåriga, följt av Irland (10%), har USA den största befolkningen av rödtoppar i världen, med mellan 6 000 000 till 18 000 000, vilket motsvarar 2-6% av deras befolkning. Det exakta antalet är dock oklart.

Troddes vara vampyrer…

Under antika Grekland trodde man att rödhåriga förvandlades till vampyrer under nattens gång. Detta på grund av att rödhåriga ofta kunde se ljusare ut i hyn än andra.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win