Att stora djur strövar omkring vid sidan av oss människor är nog ingen nyhet för någon. Men när man ser hur stora en del djur faktiskt är, jämte en genomsnittligt lång människa, kan man börja fundera på hur mycket man egentligen vet om de stora djur som vi faktiskt delar planet med. Nedanför finner du tio exempel på gigantiska djur, som kanske ger även dig en tankeställare – precis som det gjorde för mig.

När du tror att du funnit en fullvuxen sköldpadda – men det visar sig vara ungen bara…

Det hör inte alls till ovanligheten att man finner sköldpaddor i sjöar och dammar – eller havet – när man är utomlands. Oftast är de ganska små och man förutsätter att de är fullvuxna. Även om inga dödsfall har rapporterats i samband med snäppsköldpaddan, trots deras enorma bitkraft, så är det kanske inget man skulle vilja starta bråk med.

Wombaten Patrick blev både äldst och störst…

En wombat brukar i genomsnitt bli cirka 15 år. Men möt Patrick, världens största wombat, som till råga på allt blev hela 32 år gammal. Patrick levde mer än dubbla medellivslängden och vägde som mest 88 kilo. Wombats är infödda i Australien och just Patrick levde ett långt och lyckligt liv i Ballarat Wildlife Park innan han gick bort år 2017.

Släng dig i väggen, mördarsnigeln…!

Om du tycker att mördarsniglar (spansk skogssnigel) är stor och har ont av dem, så är kanske inte nästa bild något för just dig. Den afrikanska landsnigeln är ett populärt husdjur runt om i världen, och de blir cirka 10 år gamla. Är det bara jag som tycker att deras ansikte ser ut lite som kaniners?

Kaninzilla…

Om du någonsin har haft en mardröm om att bli uppäten av en gigantisk kanin, så kanske inte denna kaninen hjälper dig på traven. Lyckligtvis äter de dock bara vegetariskt. Kaninen är helt ofarlig, även om dess storlek kan få en till att tro något helt annat. 

Möt Minazo – den gigantiska elefantsälen…

Minazo, den sydliga elefantsälen bebodd på Japans Enoshima Aquarium, gick bort under år 2005. Minazo var dock älskad av besökarna och levde ett långt och lyckligt liv – trots sin storlek. Sälar är mestadels feta för att hålla dem varma i tuffa klimat. De ligger på stenar och blir aggressiva under parningssäsongen. I det vilda kan du se dem med många stridsärr på grund av deras strider med andra hanar.

10 läskiga bilder som helt saknar förklaring (än idag)

10 läskiga bilder som helt saknar förklaring (än idag)

Att det finns en uppsjö av oförklarliga bilder är det inget snack om. Även om kanske majoriteten brukar kunna leda till en förklaring så småningom. Men när bilderna är lite läskiga, och dessutom inte fått en riktig förklaring på åratal, då börjar det att kännas lite...