2
2 poäng

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett viktigt beslut när man har bestämt sig för att införskaffa en ny familjemedlem. Vi har listat de tio vanligaste raserna i Sverige (statistik från 2020), och kan kanske detta ge dig något att fundera över om du har planer på att skaffa en hund!

Labrador Retriever…

Labrador retriever är en hundras från Storbritannien. Den är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och Newfoundland och Labrador i Kanada. På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en internationell undersökning från 2012/2013 utnämndes hundrasen till världens populäraste. Likaså är det också den populäraste hundrasen i vårt avlånga land. Labrador tillhör ”grupp 1” när det kommer till de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder minst 95% av de gånger kommandot ges. Labrador är klassad som den sjunde smartaste hundrasen.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 1: Labrador Retriever.

Tysk schäferhund…

Den tyska schäferhunden, också kallad bara ”schäfer”, kommer ursprungligen från Tyskland (kanske inte helt oväntat). Hundrasen har på kort tid kommit att bli en populär familjehund, och som också används inom hundratals olika yrken och användarområden. Bara i hemlandet Tysklands föds det mellan 50 000 – 60 000 valpar årligen. Även schäfer tillhör ”grupp 1” när det kommer till de smartaste hundraserna. Schäfern är klassad som den tredje smartaste hundrasen, efter Border Collie och pudel.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 2: Tysk schäferhund.

Golden Retriever…

Den tredje populäraste hundrasen – Golden Retriever – har många likheter med Labrador Retriever. Detta är också den ras som den amerikanska kennelklubben erkände som en första egna ras. Ordet ”retriever” kommer från deras ursprungliga uppgift; att hämta nerskjutna fåglar från marken och springa med dem till sin ägare. Men på senare år har hundrasen främst blivit en familjehund. Även Golden Retriever tillhör ”grupp 1” bland de smartaste hundraserna och ligger på en fjärde plats – bakom schäfern.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 3: Golden Retriever.

Jack Russell Terrier…

Hundrasen Jack Russell Terrier har sitt ursprung i England, men har Australien som sitt officiella hemland. Jack Russell Terrier, som är en grythund och terrier, har gemensamt ursprung med Parson Russell Terrier, men är till skillnad från denna kortbent. Under 2000-talet har rasen kommit att bli en av de populäraste i världen, och här i Sverige hamnar den på en fjärde plats! När det kommer till smarthet så hamnar hundrasen i ”grupp 4”, vilket innebär att hunden lyder till cirka 50% av de gånger kommandot ges, och att det krävs 25 – 40 försök för att lära rasen.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 4: Jack Russell Terrier.

Jämthund…

Jämthund är en populär ras här i landet som ursprungligen också kommer från Sverige. Den är en nordlig jaktspets vars främsta användningsområde är älgjakt, där den också är Sveriges och Finlands vanligaste älghund. Rasens kärnområde var ursprungligen Jämtland och Härjedalen. Jämthund – som också kallas älghund – återfinns i ”grupp 3” bland de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder till cirka 70% av gångerna ett kommando ges. För att lära sig ett kommando krävs 15 – 25 försök.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 5: Jämthund.

Rottweiler…

Hundrasen Rottweiler tillhör molessertypen och har fått sin namn från den tyska staden Rottweil, där de ofta användes inom boskapsdrivande förr. Från en undersökning gjord 2012/2013 utnämndes rottweilern till en av världens 20 populäraste hundrasen i världen. Även i Sverige har den sedan 1990-talet ökat kraftigt i popularitet. Det är också en väldigt smart hund och tillhör ”grupp 1” där den återfinns på plats nio över de smartaste raserna.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 6: Rottweiler.

Border Collie…

Hundrasen Border Collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn (”border” som betyder ”gräns”). En undersökning från 2012/2013 utnämnde rasen till en av de 30 populäraste i världen, och den är klassad som den smartaste rasen utav alla, vilket placerar den i ”grupp 1” – överst på listan!

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 7: Border Collie.

Chihuahua…

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2 360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till en av Sveriges populäraste hundraser, om man räknar båda varianterna tillsammans. Det är dock inte någon av de smartaste hundraserna och återfinns i ”grupp 5”, där hunden lyder cirka 40% av de gånger kommandot ges. Det krävs 40 – 80 försök att lära hunden nya kommandon.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 8: Chihuahua.

Cocker Spaniel…

Cocker Spaniel är en hundras från Storbritannien. Den är en stötande och apporterande jakthund. Numera är den vanligast som sällskapshund. I Sverige var Cocker Spaniel den sjätte mest registrerade hunden under år 2013. I en undersökning 2012/2013 utnämndes hundrasen till en av världens tjugo populäraste hundraser. Cocker Spaniel återfinns på plats 18 som den smartaste hundrasen, vilket innebär att den tillhör ”grupp 2”. Hunden lyder cirka 85% av de gånger kommandot ges och lär sig nya kommandon efter 5 – 15 försök.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 9: Cocker Spaniel.

Cavalier King Charles Spaniel…

Även Cavalier King Charles Spaniel har sitt ursprung i Storbritannien och är en sällskapshund av typen brittisk dvärgspaniel. I en undersökning 2012/2013 utnämndes även denna ras som en av de världens tjugo populäraste hundraser. Samma år låg nyregistreringar av rasen på en åttonde plats i Sverige. Rasen i fråga tillhör ”grupp 4” och lyder cirka 50% av de gånger ett kommando ges.

10 vanligaste hundraserna i Sverige, plats nummer 10: Cavalier King Charles Spaniel.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win