Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett viktigt beslut när man har bestämt sig för att införskaffa en ny familjemedlem. Vi har listat de tio vanligaste raserna i Sverige (statistik från 2020), och kan kanske detta ge dig något att fundera över om du har planer på att skaffa hund!

Labrador Retriever…

Labrador retriever är en hundras från Storbritannien. Den är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och Newfoundland och Labrador i Kanada. På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en internationell undersökning från 2012/2013 utnämndes hundrasen till världens populäraste. Likaså är det också den populäraste hundrasen i vårt avlånga land. Labrador tillhör ”grupp 1” när det kommer till de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder minst 95% av de gånger kommandot ges. Labrador är klassad som den sjunde smartaste hundrasen.

Labrador retriever är en hundras från Storbritannien. Den är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och Newfoundland och Labrador i Kanada. På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en internationell undersökning från 2012/2013 utnämndes hundrasen till världens populäraste. Likaså är det också den populäraste hundrasen i vårt avlånga land. Labrador tillhör "grupp 1" när det kommer till de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder minst 95% av de gånger kommandot ges. Labrador är klassad som den sjunde smartaste hundrasen.

Tysk schäferhund…

Den tyska schäferhunden, också kallad bara ”schäfer”, kommer ursprungligen från Tyskland (kanske inte helt oväntat). Hundrasen har på kort tid kommit att bli en populär familjehund, och som också används inom hundratals olika yrken och användarområden. Bara i hemlandet Tysklands föds det mellan 50 000 – 60 000 valpar årligen. Även schäfer tillhör ”grupp 1” när det kommer till de smartaste hundraserna. Schäfern är klassad som den tredje smartaste hundrasen, efter border collie och pudel.

Den tyska schäferhunden, också kallad bara ”schäfer”, kommer ursprungligen från Tyskland (kanske inte helt oväntat). Hundrasen har på kort tid kommit att bli en populär familjehund, och som också används inom hundratals olika yrken och användarområden. Bara i hemlandet Tysklands föds det mellan 50 000 – 60 000 valpar årligen. Även schäfer tillhör "grupp 1" när det kommer till de smartaste hundraserna. Schäfern är klassad som den tredje smartaste hundrasen, efter border collie och pudel.

Golden Retriever…

Den tredje populäraste hundrasen – Golden Retriever – har många likheter med Labrador Retriever. Detta är också den ras som den amerikanska kennelklubben erkände som en första egna ras. Ordet ”retriever” kommer från deras ursprungliga uppgift; att hämta nerskjutna fåglar från marken och springa med dem till sin ägare. Men på senare år har hundrasen främst blivit en familjehund. Även Golden Retriever tillhör ”grupp 1” bland de smartaste hundraserna och ligger på en fjärde plats – bakom schäfern.

Den tredje populäraste hundrasen - Golden Retriever - har många likheter med Labrador Retriever. Detta är också den ras som den amerikanska kennelklubben erkände som en första egna ras. Ordet ”retriever” kommer från deras ursprungliga uppgift; att hämta nerskjutna fåglar från marken och springa med dem till sin ägare. Men på senare år har hundrasen främst blivit en familjehund. Även Golden Retriever tillhör "grupp 1" bland de smartaste hundraserna och ligger på en fjärde plats - bakom schäfern.

Jack Russell Terrier…

Hundrasen Jack Russell Terrier har sitt ursprung i England, men har Australien som sitt officiella hemland. Jack Russell Terrier, som är en grythund och terrier, har gemensamt ursprung med Parson Russell Terrier, men är till skillnad från denna kortbent. Under 2000-talet har rasen kommit att bli en av de populäraste i världen, och här i Sverige hamnar den på en fjärde plats! När det kommer till smarthet så hamnar hundrasen i ”grupp 4”, vilket innebär att hunden lyder till cirka 50% av de gånger kommandot ges, och att det krävs 25 – 40 försök för att lära rasen.

Hundrasen Jack Russell Terrier har sitt ursprung i England, men har Australien som sitt officiella hemland. Jack Russell Terrier, som är en grythund och terrier, har gemensamt ursprung med Parson Russell Terrier, men är till skillnad från denna kortbent. Under 2000-talet har rasen kommit att bli en av de populäraste i världen, och här i Sverige hamnar den på en fjärde plats! När det kommer till smarthet så hamnar hundrasen i "grupp 4", vilket innebär att hunden lyder till cirka 50% av de gånger kommandot ges, och att det krävs 25 - 40 försök för att lära rasen.

Jämthund…

Jämthund är en populär ras här i landet som ursprungligen också kommer från Sverige. Den är en nordlig jaktspets vars främsta användningsområde är älgjakt, där den också är Sveriges och Finlands vanligaste älghund. Rasens kärnområde var ursprungligen Jämtland och Härjedalen. Jämthund – som också kallas älghund – återfinns i ”grupp 3” bland de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder till cirka 70% av gångerna ett kommando ges. För att lära sig ett kommando krävs 15 – 25 försök.

Jämthund är en populär ras här i landet som ursprungligen också kommer från Sverige. Den är en nordlig jaktspets vars främsta användningsområde är älgjakt, där den också är Sveriges och Finlands vanligaste älghund. Rasens kärnområde var ursprungligen Jämtland och Härjedalen. Jämthund - som också kallas älghund - återfinns i "grupp 3" bland de smartaste hundraserna, vilket innebär att de lyder till cirka 70% av gångerna ett kommando ges. För att lära sig ett kommando krävs 15 - 25 försök.
10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

Alpacka (Vicugna pacos) är ett domesticerat kameldjur från Andra som är besläktat med vikunja. Alpacka avlas för sitt mycket fina hår som ofta kallas alpackaull. Även om djuret förekommer främst i Anderna i områden i Ecuador, norra Bolivia, norra Chile och södra Peru,...