Den tyska schäferhunden, också kallad bara ”schäfer”, kommer ursprungligen från Tyskland (kanske inte helt oväntat). Hundrasen har på kort tid kommit att bli en populär familjehund, och som också används inom hundratals olika yrken och användarområden. Bara i hemlandet Tysklands föds det mellan 50 000 – 60 000 valpar årligen. Har du kanske planer på att införskaffa en schäferhund? Eller äger du redan en? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om denna omåttligt populära och underbara hundras.

Många användningsområden…

Den tyska schäferhunden är onekligen populär. Bara i USA är det den näst mest registrerade hundrasen, och i länder världen över används schäferrasen som vakthund, familjehund, servicehund, inom uppvisning, militären och polisen. Ja, vad kan den egentligen inte användas till?

Blev populära efter första världskriget…

Schäferhundarna fick sitt stora genomslag, speciellt i USA, efter första världskriget. Hundarna användes mycket i krig mot tyskarna, och när de amerikanska soldaterna såg vad hundarna var kapabla till tog de efter krigets slut hem hundarna till sina familjer. Därefter har rasen avlats fram och blivit en av de mest populära i landet.

Pryder Walk of Fame…

För att få en stjärna på ”Walk of Fame” i Hollywood krävs det minst sagt hög prestige. Hela två schäferhundar har lyckats få varsin stjärna; Rin-Tin-Tin och Strongheart.

Klassas som tredje smartaste…

En studie gjord på hundra olika hundraser visar att schäferhunden är den tredje smartaste rasen av de alla. De enda två som har blivit högre rankade är Pudel (2) och Border Collie (1)

Oerhört starka käkmuskler…

En hund kan bitas, väldigt hårt dessutom. Det är vi nog alla överens om. Men visste du att en schäferhund kan bita i sån kraft att det motsvarar cirka 108 kilo i ren käkstyrka? Jämför detta med människan som ”bara” kan bita i cirka 40 kilos styrka.

10 hundraser med den starkaste bitkraften

10 hundraser med den starkaste bitkraften

Att bli biten av en hund är aldrig roligt för någon - varken för ägaren eller den som blir utsatt. Och att vissa hundraser biter hårdare än andra är inte direkt någon nyhet. Men hur hårt biter egentligen de tio hundraserna med den starkaste bitkraften? Vi har nedanför...

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...