ABBA var ett av de mest framgångsrika banden som fanns i början av 70-talet till början av 80-talet och består i huvudsak av två svenska sångpar, vars förnamn utgör namnet för gruppen; Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Jag antar att alla från åldrarna 40 och uppåt mycket väl minns sitt förflutna lyssnandes på deras låtar. Än idag spelas gruppens musik i både filmer, på fester och ute till vardags. Här är tio fakta som du kanske inte tidigare kände till om Sveriges stolthet när det kommer till musik!

Blev kända tack vare Eurovision…

Ring Ring” var ABBA:s första debutalbum som släpptes 1973, men deras fenomenala sång som introducerade dem till världen var låten ”Waterloo”, som de utförde den 6 april 1974 i Eurovision, som hölls i Brighton, England.

En återförening att minnas…

ABBA:s andra återförening offentligt efter deras separation hände efter 22 år på den svenska premiären av filmen ”Mamma Mia” den 4 juli 2008.

Anni-Frids far var tysk nazistsoldat…

Anni-Frid Lyngstad var norska vid födseln. Hennes far var en tysk soldat som var på uppdrag i Norge när han träffade Anni-Frids mor, och deras relation resulterade i Anni-Frid.

Populärare än månlandningen…

Ett specialprogram om ABBA i australiensk TV år 1976 drog mer tittare än månlandningen 1969! Specialprogrammet, som titulerades ”The Best of ABBA”, fick sändas hela fyra gånger på grund av dess popularitet.

Sillföretaget var före musikbandet…

ABBA delar samma namn som skaldjursföretaget Abba, som också ägde registreringsrätt på namnet. Dock valde företaget att låta Abba behålla sitt namn, trots varumärkesintrång. Gissningsvis var det en ganska bra reklam för företaget.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...

10 fakta du antagligen inte visste om Halloween

10 fakta du antagligen inte visste om Halloween

Halloween, alternativt Hallowe'en (från engelskans [All] hallows eve[ning], '[alla] helgons afton') är en högtid som infaller den 31 oktober varje år. Ej att förväxla med Alla helgons dag dock, som infaller en dag senare; den 1 november. Halloween har sitt ursprung på...

10 fakta du antagligen inte visste om Cosa Nostra

10 fakta du antagligen inte visste om Cosa Nostra

Cosa Nostra (italienska för "vår sak") är en benämning på den sicilianska maffian. Maffian fanns redan i början på 1800-talet och uppstod eventuellt från förmän på stora citronodlingar som drev och utpressade sina godsherrar på pengar. Sicilien har en lång och bred...