2
2 points

ABBA var ett av de mest framgångsrika banden som fanns i början av 70-talet till början av 80-talet och består i huvudsak av två svenska sångpar, vars förnamn utgör namnet för gruppen; Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Jag antar att alla från åldrarna 50 och uppåt mycket väl minns sitt förflutna lyssnandes på deras låtar. Än idag spelas gruppens musik i både filmer, på fester och ute till vardags. Här är tio fakta som du kanske inte tidigare kände till om Sveriges stolthet när det kommer till musik!

Slog igenom i Eurovision…

Ring Ring” var ABBA:s första debutalbum som släpptes 1973, men deras fenomenala sång som introducerade dem till världen var låten ”Waterloo”, som de utförde den 6 april 1974 i Eurovision, som hölls i Brighton, England.

En återförening att minnas…

ABBA:s andra återförening offentligt efter deras separation hände efter 22 år på den svenska premiären av filmen Mamma Mia den 4 juli 2008.

Anni-Frids far var tysk nazistsoldat…

Anni-Frid Lyngstad var norska vid födseln. Hennes far var en tysk soldat som var på uppdrag i Norge när han träffade Anni-Frids mor, och deras relation resulterade i Anni-Frid.

Populärare än månlandningen…

Ett specialprogram om ABBA australiensk TV år 1976 drog mer tittare än månlandningen 1969! Specialprogrammet, som titulerades ”The Best of ABBA”, fick sändas hela fyra gånger på grund av dess popularitet.

Sillföretaget lät gruppen behålla sitt namn…

ABBA delar samma namn som skaldjursföretaget Abba, som också ägde registreringsrätt på namnet. Dock valde företaget att låta Abba behålla sitt namn, trots varumärkesintrång. Gissningsvis var det en ganska bra reklam för företaget i fråga.

Ställde upp i mängder av reklam…

ABBA har varit med i en hel drös olika reklamfilmer, men deras kanske mest kända är när de gjorde reklam för barnmatsföretaget Semper.

”Thank you for the music”…

Att bandet var gigantiska hos de engelskspråkiga är ingen nyhet, men visste du att de även var stora hos den spansktalande delen av världen? För att hedra detta släppte de ett album med den spanska titeln ”Gracias Pour La Musica”, som sedan kom att översättas till ”Thank You for the Music”.

Från Festfolk till ABBA…

Innan bandet fick sitt officiella namn ABBA kallades det för ”Festfolk”. Men eftersom namnet på engelska lät som ”Fastfolk” (”engaged couples” (”förlovade par” på svenska)) valde de att byta.

Slog rekord i flertalet länder…

Gruppen toppade samtliga topplistor titt som tätt i nästan alla länder mellan 1974 till 1982. Men ABBA var den första icke-inhemska grupp som toppade topplistor i Storbritannien, Irland, Kanada och Australien.

3,5 miljoner ansökningar…

År 1977, bara tio dagar efter att de hade släppt singeln ”Knowing Me, Knowing You”, hade ABBA sina första konserter i Storbritannien. De två Londonspelningarna skulle ta 12 000 människor, men hela 3 500 000 skickade in ansökan via brev för att deltaga.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win