2
2 points

Örnar är ett samlingsnamn för en grupp större rovfåglar, inom familjen hökartade rovfåglar (Accipitridae). Örnar har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än andra arter inom familjen Accipitridae. Därför omfattar örnar arter av mycket varierande storlek vilka lever i olika biotoper och har olika beteenden. De karaktärer som gjort att man sammanfört dessa rovfåglar är främst deras storlek. Utöver detta brukar de vara lång- och bredvingade och ha spretande vingpennor. De har en mycket kraftig näbb, deras ben är befjädrade och de har mycket kraftiga klor. Inte undra på att de är ett ståtligt djur! Här är tio fakta som du bör känna till om just örnen!

Örnarna börjar återhämta sig i Sverige…

Eftersom örnar har långsam reproduktion och är utsatta för miljögifter och förföljelse är de i de flesta fall mer eller mindre hotade arter. Bland de arter vars läge är kritiskt återfinns exempelvis de afrikanska och filippinska apörnarna. I Sverige är stammar av havsörn på väg att äntligen återhämta sig efter att ha varit nere på mycket låga nivåer under andra halvan av 1900-talet.

Människan ser på örnen som något ståtligt, högt och nobelt…

Örnen betraktades av grekerna som Zeus tecken och av romarna som Jupiters tecken. Senare skulle romarna använda örnen som fälttecken och symbol för det romerska riket. Synen på örnen som något högt och nobelt började antagligen här, och i senare tider har många valt örnar som symbol – Preussen, Österrike, Polen, Tsar-Ryssland och flera slaviska stater, bland andra. Många gånger har örnen två huvuden och kallas då dubbelörn, denna bild infördes i Bysantinska riket som en kejserlig symbol och användes i den betydelsen även i kejsardömena Tysk-romerska riket, Österrike och Ryssland. Napoleon I återupplivade det romerska bruket av örnar som fältsymboler, och genom ätten Bernadotte kom örnen även att ingå i det svenska riksvapnet.

Vithövdade havsörnar börjar äntligen att återhämta sig…

Under början på 1700-talet uppskattas det att det fanns 300 000 – 500 000 vithövdade havsörnar i USA. Men under 1950-talet fanns det bara 412 häckande par kvar i 48 delstater av landet. Arten blev snabbt listade över utrotningshotade djur och fridlyst. Men den vithövdade havsörnen återhämtade sig och stabiliserades, så arten togs bort från den amerikanska federala regeringens lista över utrotningshotade arter och överfördes istället till listan över hotade arter den 12 juli 1995.

De har bland den bästa synen av alla djur på jorden…

Örnar har ovanligt skarpsynta ögon. De är mycket stora i förhållande till deras huvuden med extremt stora pupiller. Örnars ögon har en miljon ljuskänsliga celler per kvadratmillimeter av näthinnan, fem gånger mer att en människas 200 000. Medan människan bara ser tre grundfärger ser örnarna istället fem. Dessa anpassningar ger örnar extremt bra syn och göra det möjligt för dem att upptäcka även väl kamouflerade potentiella byten från mycket långt håll. I själva verket är örnarnas syn bland den skarpaste av alla slags djur och studier tyder på att vissa örnar till och med kan upptäcka ett djur av en kanins storlek på upp till 3,5 kilometers avstånd!

Om du hade varit en örn hade du kunnat döda ditt syskon…

Många arter av örnarna lägger två ägg, men den äldre och förstfödda örnen brukar ofta döda sitt yngre syskon när den har kläckts. De vuxna öarna ingriper aldrig när detta sker.

Harpyjan och luzonhökörnen kan ha en vingspann på över 2,5 meter…

Örnarterna Harpyjan och luzonhökörnen kan bli redigt stora – med en vingspann på över 2,5 meter. Deras storlek har också gett dem rediga fördelar när det kommer till jakt, och det hör inte alls till ovanligheten att de dödar och flyger iväg med djur stora som rådjur eller apor.

Sköldpaddor rena delikatessen hos havsörnar…

Grekland hör det inte alls till ovanligheten att örnar äter sköldpaddor. Och det hårda skalet som sköldpaddan bär på brukar heller aldrig vara något större problem, då örnen flyger högt upp och släpper sköldpaddorna på ett hårt material, som bland annat berg. Sköldpaddans skal brukar då knäckas och örnen kan njuta av dess innehåll.

Arterna är fysiskt anpassade över var de härstammar…

Vissa örnar skapats med korta vingar och långa svansar, som gör det möjligt för dem att jaga i de snäva områdena, som en skog, medan andra har korta svansar och breda långa vingar, så att de kan sväva högt över öppna slätter och vatten.

Aztekerna hade säkerligen fullt upp med allt byggande…

Som tidigare nämnt har örnar alltid haft ett stort inflytande hos människan, och har i många fall även idag. Likaså var det under aztekernas tid. Platsen där en örn landade efter en lång flygning ansåg aztekerna att man skulle bygga en stad.

Dess fjädrar hade stor betydelse…

Urbefolkningen i Amerika gav ofta fjädrar från örnar till främlingar och stammedlemmar som de tyckte var värdiga. Att få en örnfjäder ansågs något extremt heligt.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win