Örnar är ett samlingsnamn för en grupp större rovfåglar, inom familjen hökartade rovfåglar (Accipitridae). Örnar har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än andra arter inom familjen Accipitridae. Därför omfattar örnar arter av mycket varierande storlek vilka lever i olika biotoper och har olika beteenden. De karaktärer som gjort att man sammanfört dessa rovfåglar är främst deras storlek. Utöver detta brukar de vara lång- och bredvingade och ha spretande vingpennor. De har en mycket kraftig näbb, deras ben är befjädrade och de har mycket kraftiga klor. Inte undra på att de är ett ståtligt djur! Här är tio fakta som du bör känna till om just örnen!

Örnarna börjar återhämta sig i Sverige…

Eftersom örnar har långsam reproduktion och är utsatta för miljögifter och förföljelse är örnar i de flesta fall mer eller mindre hotade arter. Bland de arter vars läge är kritiskt återfinns exempelvis de afrikanska och filippinska apörnarna. I Sverige är stammar av havsörn på väg att återhämta sig efter att ha varit nere på mycket låga nivåer under andra halvan av 1900-talet.

Människan ser på örnen som något ståtligt, högt och nobelt…

Örnen betraktades av grekerna som Zeus tecken och av romarna som Jupiters tecken. Senare skulle romarna använda örnen som fälttecken och symbol för det romerska riket. Synen på örnen som något högt och nobelt började antagligen här, och i senare tider har många valt örnar som symbol – Preussen, Österrike, Polen, Tsar-Ryssland och flera slaviska stater, bland andra. Många gånger har örnen två huvuden och kallas då dubbelörn, denna bild infördes i Bysantinska riket som en kejserlig symbol och användes i den betydelsen även i kejsardömena Tysk-romerska riket, Österrike och Ryssland. Napoleon I återupplivade det romerska bruket av örnar som fältsymboler, och genom ätten Bernadotte kom örnen även att ingå i det svenska riksvapnet.

Vithövdade havsörnar börjar äntligen att återhämta sig…

Under början på 1700-talet uppskattas det att det fanns 300 000 – 500 000 vithövdade havsörnar i USA. Men under 1950-talet fanns det bara 412 häckande par kvar i 48 delstater av landet. Arten blev snabbt listade över utrotningshotade djur och blev fridlyst. Men den vithövdade havsörnen återhämtade sig och stabiliserats, så arten togs bort från den amerikanska federala regeringens lista över utrotningshotade arter och överfördes istället till listan över hotade arter den 12 juli 1995.

De har bland den bästa synen av alla djur på jorden…

Örnar har ovanligt skarpsynta ögon. De är mycket stora i förhållande till deras huvuden med extremt stora pupiller. Örnars ögon har en miljon ljuskänsliga celler per kvadratmillimeter av näthinnan, fem gånger mer att en människas 200 000. Medan människan bara ser tre grundfärger ser örnarna istället fem. Dessa anpassningar ger örnar extremt bra syn och göra det möjligt för dem att upptäcka även väl kamouflerade potentiella byten från mycket långt håll. I själva verket är örnarnas syn bland den skarpaste av alla slags djur och studier tyder på att vissa örnar till och med kan upptäcka ett djur av en kanins storlek på upp till 3,5 kilometers avstånd!

Om du hade varit en örn hade du kunnat döda ditt syskon…

Många arter av örnarna lägger två ägg, men den äldre och förstfödda örnen brukar ofta döda sitt yngre syskon när den har kläckts. De vuxna öarna ingriper aldrig när detta sker.

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...