3
3 points

Artificiell intelligens – även känt som AI – blir mer och mer vanligt i vår tekniskt utvecklande värld. För dig som inte har riktigt koll på vad det är, kan det enkelt förklaras med maskiner som uppvisar intelligens. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. Hittills har en dator med AI lyckats med bedriften att slå världens bästa schackspelare – men exakt hur långt vi människor kan utveckla artificiell intelligens återstår att se. Tills dess är tio fakta inom området som du bör känna till!

Carl Djerassi – en av AI:ns så kallade fader…

En forskare vid namn Carl Djerassi utvecklade inte bara p-pillret, utan skrev också över 1 200 artiklar om olika ämnen, varav ett av de första artificiell intelligens-programmen år 1965. Ett program som heter Dendral, som automatiskt kan upptäcka okända mediciner.

Googles testrobot om livet…

Google har alltid legat i framkant när det kommer till forskning – speciellt inom det tekniska området. De lägger stora ekonomiska resurser på AI-utveckling, och deras testrobot gav ett minst sagt oväntat svar när den fick frågan vad meningen med livet är, nämligen: ”Att leva för evigt”. Har roboten rätt, må hända?

Rädd att skapa något okontrollerbart…

I januari 2015 skrev Stephen HawkingElon Musk och ett dussintal andra experter inom artificiell intelligens ett öppet brev inom området, som krävde forskning om samhällsekonomiska effekter och uppmanade forskare att inte skapa något som inte kan kontrolleras.

Snart kanske vi alla är robotar…

Miljardären Dmitry Itskov (se bild nedanför) skapade en ideell organisation som går under namnet 2045-initiativet, där de vill göra människor odödliga genom att lägga mänsklig intelligens i konstgjorda kroppar år 2045.

Elon Musk är inte något vidare glad i artificiell intelligens…

Elon Musk från Tesla Motors blev ombedd att kommentera hur han ser på artificiell intelligens. Han gav svaret att det var människans största existentiella hot och var motsvarande som att kalla efter en demon.

Tidig AI-skapare blev dess största kritiker…

Joseph Weizenbaum, en av grundarna till AI, blev senare en av de ledande kritikerna när han fann att hans sekreterare blev mycket känslomässigt involverad i ELIZA, en chatt-robot som han själv programmerade.

Bluffen bakom ”den mekaniska turken”…

Den mekaniska turken” var en automatschackmaskin konstruerad redan under år 1770 som besegrade både Benjamin Franklin och Napoleon Bonaparte. I verkligheten visade sig det vara en utarbetad bluff, men som ändå varade i över 50 års tid, och folk trodde att den här historiska ”roboten” uppvisade artificiell intelligens.

Monopol tidiga med AI…

Spelet Automonopoli från 1983 anses vara den första datorversionen av klassikern Monopol som hade en inbyggd artificiell intelligens tillräckligt stark för att kunna tävla rättvist mot en människa.

Genetisk algoritm…

Det finns något som kallas för genetisk algoritm. Denna algoritm kan appliceras på robotar eller artificiell intelligens för att lära sig övertid att undvika hinder. Det här är något som bygger på hur evolutionen fungerar genom att överleva och anpassa sig.

”Robot-bönder” kan bli verklighet…

Artificiella intelligenssystem som kallas för ”robot-bönder” skulle snart kunna odla grödor och bruka boskap runt om i Storbritannien, medan deras mänskliga kontrollanter aldrig behöver sätta foten på ett fält igen. Det hela förväntas bli verklighet inom en relativt snar framtid.

Skrämmande? Eller bara framtiden?


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win