Artificiell intelligens – även känt som AI – blir mer och mer vanligt i vår tekniskt utvecklande värld. För dig som inte har riktigt koll på vad det är, kan det enkelt förklaras med maskiner som uppvisar intelligens. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. Hittills har en dator med AI lyckats med bedriften att slå världens bästa schackspelare – men exakt hur långt vi människor kan utveckla artificiell intelligens återstår att se. Tills dess är tio fakta inom området som du bör känna till!

Carl Djerassi – en av AI:ns så kallade fader…

En forskare vid namn Carl Djerassi utvecklade inte bara p-pillret, utan skrev också över 1 200 artiklar om olika ämnen, varav ett av de första artificiell intelligens-programmen år 1965. Ett program som heter Dendral, som automatiskt kan upptäcka okända mediciner.

Googles testrobot om livet…

Google har alltid legat i framkant när det kommer till forskning – speciellt inom det tekniska området. De lägger stora ekonomiska resurser på AI-utveckling, och deras testrobot gav ett minst sagt oväntat svar när den fick frågan vad meningen med livet är, nämligen: ”Att leva för evigt”. Har roboten rätt, må hända?

Rädd att skapa något okontrollerbart…

I januari 2015 skrev Stephen HawkingElon Musk och ett dussintal andra experter inom artificiell intelligens ett öppet brev inom området, som krävde forskning om samhällsekonomiska effekter och uppmanade forskare att inte skapa något som inte kan kontrolleras.

Snart kanske vi alla är robotar…

Miljardären Dmitry Itskov (se bild nedanför) skapade en ideell organisation som går under namnet 2045-initiativet, där de vill göra människor odödliga genom att lägga mänsklig intelligens i konstgjorda kroppar år 2045.

Elon Musk inte glad i AI…

Elon Musk från Tesla Motors blev ombedd att kommentera hur han ser på artificiell intelligens. Han gav svaret att det var människans största existentiella hot och var motsvarande som att kalla efter en demon.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...