2
2 poäng

Costa Rica, formellt Republiken Costa Rica, är en republik i Centralamerika. Landet gränsar till Nicaragua i norr, Panama i sydöst, Stilla havet i väst och syd, samt till Karibiska havet i öst. San José är landets huvudstad och även den största staden i Costa Rica med cirka en tredjedel av befolkningen i storstadsområdet. Men nu skippar vi det ointressanta och går direkt in på det som betyder något! Här är tio fakta som du bör känna till om Costa Rica!

Lät Taiwan bygga bro – sade upp kontakten…

En bro byggd 2003 i norra Costa Rica kallas allmänt som ”Backstab Bridge”. Den betalades för, konstruerades och byggdes av Taiwan, men strax efteråt avbröt Costa Rica alla band med Taiwan till förmån för Kina.

Fel i Google Maps orsakade invasion av landet…

Ett fel på Costa Ricas gräns på Google Maps ledde till en invasion mot landet av Nicaraguas armé. Google svarade och sa att deras kartor ”inte skulle användas som referens för att bestämma militära åtgärder mellan länder”.

Blandade ihop flygplats med land…

Under toppen av Ebola-nyheterna under år 2014 började folk att undvika flygplatsen Liberia i Costa Rica. Detta eftersom invånarna trodde att flygplatsen – med samma namn som landet Liberia – var just landet i fråga som det rörde sig om.

Inga fredshandlingar har skrivits…

Eftersom Costa Rica inte skrev under Versailles-fördraget, har de varit i krig med Tyskland sedan första världskriget, och är tekniskt sett fortfarande i krig med landet.

Omdirigerade militärbudgeten…

Landet i fråga är ett föredöme när det kommer till prioriteringar. De har nämligen avskaffat sin militär och omdirigerat militärbudgeten till hälso- och sjukvård, utbildning och miljöskydd för över 65 år sedan.

Fjärilarnas land…

Om du är intresserad av fjärilar kan det här landet vara det kanske mest ultimata att resa till! I Costa Rica återfinns nämligen cirka 10% av alla olika sorters fjärilar som existerar på jorden!

Bilfri dag för huvudstadsborna…

I dess huvudstad, San José, får du bara köra bil sex dagar i veckan, enligt lag. Det sista tecknet på din bils registreringsskylt påvisar vilken dag du är förbjuden att köra på (måndag – fredag). 

Mysteriet med stenarna…

Under 1930-talet fann man stora, helt perfekt runda stenar i landet. Ingen vet riktigt när de gjordes, med vilka redskap eller ens varför. Den största väger cirka 16 ton.

Intel orsakade exportkaos för landet…

För Costa Ricas ekonomi har elektronikproduktion länge varit en väsentlig och oerhört viktig del för exportmarknaden. När företaget Intel valde att lägga ner sin fabrik i landet år 2014 sjönk den totala exporten med hela 17,5% under de två första månaderna.

Var tidiga med gatubelysningen…

År 1884 var landets huvudstad San José den femte staden i världen som tändes upp med med gatubelysning i form av glödlampor. 


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win