3
3 points

Bakfylla, baksmälla, bakrus, är ett fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på etanol eller annat berusningsmedel. Men det visste du säkerligen redan, och har med stor sannolikhet redan upptäckt alkoholens baksida. Med detta sagt bjuder vi nu på en underbar läsning om just baksmälla!

7-Up såldes som botemedel mot bakfylla…

När drycken 7-Up lanserades i slutet av 1920-talet innehöll den ämnet litium – en kraftfull stämningsstabilisator som idag betraktas som en kontrollerad substans. Drycken marknadsfördes som ett botemedel mot just baksmälla.

Kan en baconsmörgås råda bot…?

Enligt en studie gjord vid Newcastle University i England kan en baconsmörgås bota en baksmälla. Åsikterna om studien går dock isär, och många andra forskare påstår att en baconsmörgås inte lindrar bakfylla alls.

Baksmällan räddade MacFarlane…

Seth MacFarlane – skaparen av den animerade TV-serien Family Guy – och skådespelaren Mark Wahlberg var båda inbokade på American Airlines-flyget som den 11 september 2001 kraschade in i World Trade Center. Wahlberg bestämde sig för att i sista minuten flyga till Toronto istället, och MacFarlane missade planet med bara 10 minuter på grund av en baksmälla.

Man kan dock vara resistent mot baksmälla…

Du kanske tillhör den där gruppen som aldrig blir bakfull? Var glad i så fall! Studier har nämligen visat att mellan 25-30% är resistenta mot just bakfyllesymptomen!

Piller som lindrar din bakfylla…

Det finns ett piller vid namn Fomepizole som gör att du blir mer påverkad av mindre alkohol och dessutom mildrar bakfyllan dagen efter.

Päron bäst om du vill må bra dagen efter…

Nyligen gjorda studier har visat att just päron är den absolut bästa kuren mot baksmälla. Det rekommenderas att du äter päron både före och efter ditt alkoholintag. I päron finns nämligen ämnen som hjälper kroppen att bryta ner alkohol lättare.

Ibuprofen var från början tänkt att lindra bakfylla…

Stewart Adams (till vänster på bilden nedanför), uppfinnaren och skaparen utav ibuprofen, testade först produkten på människor i hopp om att lindra bakfylla. Senare upptäcktes det dock att ibuprofen passade bättre mot klassisk smärta.

Kan ge flera symptom…

En bakfylla kan ge ett flertal symtom. Beroende på hur kraftig bakfyllan är kan den ge följande: Torr mun, huvudvärk, illamående, ångest, extra känslighet för ljus och ljud, utmattning, frossa, kräkningar, darrningar samt även nedsatt balans.

Undvik Tequila om du vill slippa må dåligt…

Du har säkerligen hört att Tequila ger dig en värre baksmälla, och detta är faktiskt helt sant. Detta eftersom drycken har högre halter av metanol från fiberhalten i Agave.

Kaffe snabbar inte på bakfylleprocessen…

Kaffe hjälper dig inte att komma över en baksmälla snabbare, men det kan däremot skärpa dina sinnen och få dig att tro att det hjälper, i form av en placeboeffekt.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win