8
8 poäng

Bråka aldrig någonsin med en morgontrött människa som inte har fått i sig sitt morgonkaffe ännu! Eller det svarta guldet, som det brukar kallas för av många, likt oljan. Här följer tio fakta som du bör veta om det som du antagligen varje dag sörplar i dig. Och kanske lite mer än vad man borde göra, dessutom.

Vi har getterna att tacka för kaffet…

Kanske inte helt oväntat är vi inte direkt den första generation som dricker kaffe. Redan på 800-talet upptäckte bönder från Etiopien vilken effekt bönorna hade på deras getter, som nästan ”dansade på grund av koffeinet”. När det också märktes att getternas sömnrutiner blev annorlunda, brukade till en början bönorna användas som en form av energidryck. [källa]

Näst största exportvaran…

Kaffe är den näst mest exporterade varan på jorden. Cirka 25 000 000 bönder från 50 länder världen över producerar och exporterar ”det svarta guldet”. Den mest exporterade varan är – kanske inte helt oväntat – oljan.

Kaffe är den näst mest exporterade varan på jorden. Cirka 25 000 000 bönder från 50 länder världen över producerar och exporterar kaffe. Den mest exporterade varan är – kanske inte helt oväntat – oljan.

Brasilien världsledande…

Brasilien står för drygt 40% av all produktion i världen. Det är mer än vad både nummer två och nummer tre står för tillsammans; Colombia och Vietnam, som också är världsledande när det kommer till produktionen av dessa fantastiska bönor.

Du kan överkonsumera kaffe…

Kaffe är ofarligt, säger de flesta, men visst tusan kan det överkonsumeras och bli en direkt fara för dig. Däremot krävs det cirka 100 koppar innan koffeinnivån är så pass hög att det ska vara farligt för kroppen. Det rekommenderas dock inte att du ens dricker hälften, oavsett hur tröttsamt ditt jobb är. Men lyckas du få i dig ens hälften – alltså 50 koppar – så är du inte dålig. Hur din mage dessutom skulle må av detta är en helt annan fråga.

Kaffe är ofarligt, säger de flesta, men visst tusan kan kaffe överkonsumeras och bli en direkt fara för dig. Däremot krävs det cirka 100 koppar kaffe innan koffeinnivån är så pass hög att det ska vara farligt för kroppen. Det rekommenderas dock inte att du ens dricker hälften, oavsett hur tröttsamt ditt jobb är.

Användes från första början i mat…

Från absolut första början användes bönorna i maträtter istället för att göra det drickbart. Bland annat användes det flitigt också i snacks, som fungerade som något energihöjande när man åt dem. Än idag använder man i flera kulturer bönorna i mat, även om det till största del används för att mala ner tills det blir drickbart.

Kan linda symptom för Alzheimers…

De som dricker kaffe regelbundet har en lägre risk för att utveckla Alzheimers. Detta har visat sig i en studie där man lät äldre regelbundet dricka kaffe. Resultatet var att fler av de som konsumerade drycken höll sig borta från Alzheimers än de som inte drack något av det alls.

Håller sig varmare längre med mjölk i…

Kaffe med mjölk i håller sig varmare längre än en slät kopp. Hela 20% längre till och med. Däremot försvagas effekten av koffeinet avsevärt.

Kaffe med mjölk i håller sig varmare längre än en slät kopp kaffe. Hela 20% längre till och med. Däremot försvagas effekten av koffeinet.

Rekordhållande kopp…

Märkliga rekord sätts hela tiden, och ett av dem som faller in i kategorin är världens största kopp med kaffe. Rekordet togs i Sydkorea och koppen innehöll 14 000 liter. Antagligen mycket nog för att hålla en människa vaken resten av sitt liv. Den största koppen av iskaffe är gjord i amerikanska Las Vegas och bestod av 5 670 liter, isen borträknad då, så klart.

Det kan förklara alla tidiga morgnar…

Bara doften av nybryggt kaffe kan få en människa till att vakna. En grupp forskare fick erfara detta under en studiegrupp när nybryggt kaffe andades in av sovande personer. Deras förklaring var att en viss del av människans gener känner av doften och ”tvingar” kroppen till att vakna. Och när du väl gått upp för att dricka ditt underbara svartfärgade guld tar det bara tio minuter tills kroppen tagit upp koffeinet.

Bara doften av nybryggt kaffe kan få en människa till att vakna. En grupp forskare fick erfara detta under en studiegrupp när nybryggt kaffe andades in av sovande personer. Deras förklaring var att en viss del av människans gener känner av doften av kaffe och tvingar kroppen till att vakna. Och när du väl gått upp för att dricka ditt underbara kaffe tar det bara tio minuter till kroppen tagit upp koffeinet.

Mörkare kaffe är egentligen svagare…

Mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd koffein än vanligt rostat. Detta trots att smaken kan uppfattas starkare. När man mörkrostar försvinner en ganska stor del av koffeinet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

8
8 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
5
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
5
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win