2
2 points

Ficklampor, leksaker, klockor, mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer – en sak har de alla gemensamt; de fungerar inte utan batterier. Ett batteri är en komponent bestående av en eller flera celler som innehåller lagrad energi som görs tillgänglig i elektrisk form för andra komponenter som är anslutna till den. Men vad ett batteri är för något vet vi redan, så låt oss då istället hoppa till de tio lite mer roliga punkterna!

Därför tjuter brandlarmet i regel om nätterna…

Stör du dig på att brandlarmet ofta tjuter mitt i natten på grund av dåliga batterier? Det finns faktiskt en logiskt förklaring till att det oftast sker om nätterna. Det är nämligen den kemiska reaktionen i batterierna som saktar ner när luften blir kallare och därmed slår detektorns låga batteridetektor ut.

Teslas fabrik förbrukar sjuka mängder…

När Tesla Gigafactory (på bilden nedanför) drivs med 100% kapacitet, kommer det att bryta ut mer litiumjonbatterier på ett år än vad som producerades över hela världen under år 2013.

Mysteriet kring klockan på Oxford University…

Det finns en batteridriven klocka på Oxford University, som kontinuerligt har ringt i över 175 år. Ingen vet vad batteriet består av och ingen vill plocka isär enheten för att ta reda på det heller, med risk för att något ska förstöras.

Såhär ska du ladda din smarttelefon…

Det är mest optimalt för ditt smarttelefonbatteri att hålla laddningen mellan 40-80%, snarare än att låta det tömmas till 0% och ladda hela vägen upp. Detta sliter mindre på ditt batteri.

Möjligheten finns – men till vilket pris…?

Det är fullt möjligt att utveckla ett batteri som håller i århundraden med hjälp av kärnavfall och konstgjorda diamanter – utan att behöva laddas upp.

Alternativ till litium välkomnas…

Om alla världens nya bilar producerades som eldrivna med hjälp av litiumbatterier, skulle vår planets litiumreserv vara slut inom loppet av cirka 30 år.

Inte så bra som det påstås…

Den ikoniska mobiltelefonen Nokia 3310 (se bild nedanför), vars gigantiska batteritid man alltid brukar skoja om, har i själva verket 3-4 gånger sämre batteritid än en normal smarttelefon från 2017.

I USA är allt stort…

Staden Fairbanks i AlaskaUSA, håller rekordet i världens största uppladdningsbara batteri, som driver hela staden under strömavbrott.

Leka med bilbatterier är en livsfara…

När du laddar ett bilbatteri kan anslutning från positivt till negativt och negativt till positivt resultera i skador på dynamo eller till och med – i värsta fall – orsaka en explosion.

Världens äldsta batteri…

Det första kända batteriet går tillbaka drygt 2 000 år i tiden, kan producera upp till 2 volt, och dess användning är okänd än i dag. Med andra ord är inte batterier någon direkt ny uppfinning.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win