Välj en sida

Ficklampor, leksaker, klockor, mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer – en sak har de alla gemensamt; de fungerar inte utan batterier. Ett batteri är en komponent bestående av en eller flera celler som innehåller lagrad energi som görs tillgänglig i elektrisk form för andra komponenter som är anslutna till den. Men vad ett batteri är för något vet vi redan, så låt oss då istället hoppa till de tio lite mer roligare punkterna!

Därför tjuter brandlarmet om nätterna…

Stör du dig på att brandlarmet ofta tjuter mitt i natten på grund av dåliga batterier? Det finns faktiskt en logiskt förklaring till att det oftast sker om nätterna. Det är nämligen den kemiska reaktionen i batterierna som saktar ner när luften blir kallare och därmed slår detektorns låga batteridetektor ut.

Teslas fabrik förbrukar sjuka mängder

När Tesla Gigafactory (på bilden nedanför) drivs med 100% kapacitet, kommer det att bryta ut mer litiumjonbatterier på ett år än vad som producerades över hela världen under år 2013.

Mysteriet kring klockan på Oxford University

Det finns en batteridriven klocka på Oxford University, som kontinuerligt har ringt i över 175 år. Ingen vet vad batteriet består av och ingen vill plocka isär enheten för att ta reda på det heller.

Såhär ska du ladda din smarttelefon

Det är mest optimalt för ditt smarttelefonbatteri att hålla laddningen mellan 40-80%, snarare än att låta det tömmas till 0% och ladda hela vägen upp. Detta sliter mindre på ditt batteri.

Möjligheten finns – men till vilket pris…?

Det är fullt möjligt att utveckla ett batteri som håller i århundraden med hjälp av kärnavfall och konstgjorda diamanter – utan att behöva laddas upp.

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

Det har länge varit diskussioner och konspirationsteorier om det nya mobilnätet i Sverige - 5G. Anledningen till dess namn beror på att det är den femte generationens mobilnät/trådlösa system. Det nya mobilnätet innebär att datorer och andra trådlösa enheter ska få...

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...