1
1 poäng

Organisk-biologisk odling är en form av ekologisk odling som skapades på 1940-talet av schweizaren Hans Peter Rusch. Enligt Rusch är det viktigt att skapa en jord med hög mikrobiologisk aktivitet. Han motsatte sig användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Istället förordade han gröngödsling, täckodling, noggrann växtföljd och organiska gödselmedel som stallgödsel. Inom den organisk-biologiska odlingen används även stenmjöl, pulvriserade bergarter, för att ge mineraler till jorden. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om organisk mat!

Ekologiskt innebär fritt från bekämpningsmedel? Tänk om…

En studie har visat att 95% av de konsumenter som köper ekologiska livsmedel gör det i tron om att det är fritt från bekämpningsmedel. Men även på ekologiskt odlade grödor kan det innehålla bekämpningsmedel. 

Sade att han skulle leva till 100 år – dog i TV-inspelning…

Den kända förespråkaren för ekologisk mat, Jerome Rodale (till vänster på bilden nedanför), dog av en hjärtattack i soffan när han var gäst i Dick Cavett Show, efter att ha sagt att han förmodligen skulle leva till han blev 100 år gammal tack vare sitt leverne. Han blev 72 år. På grund av dödsfallet sändes avsnittet aldrig i TV.

Livsmedelsbutik i Brasilien har tagit ett steg längre…

Det finns en livsmedelsbutik i Sao Paulo i Brasilien som använder dess matavfall för att skapa en organisk kompost att plantera ekologiska livsmedel på taket, som sedan ges till butikens anställda.

Cancerframkallande ämne…

Många av de USDA-certifierade ekologiska livsmedel innehåller en rödalger-derivat – ett ämne som enligt svenska livsmedelsverket är cancerframkallande.

Studier har påvisat ytterst få fördelar med ekologisk mat…

En studie gjord av Stanford University fann få tecken på hälsofördelar när man äter ekologisk mat jämfört med konventionella livsmedel från butiker.

Monopol på ekologisk mat i Kina…

Av rädsla för förorenade grönsaker och kött, har regeringstjänstemän och idrottare i Kina monopol på all ekologisk mat som odlas i landet.

Kan även innehålla bakterieätande virus…

USA tillåter den statliga organisationen FDA att ett bakterieätande virus får användas som livsmedelstillsats även på ekologisk mat – helt utan märkning på innehållsförteckningen.

Äta organisk mat i vattensäng? Jo, man tackar…

År 1974 fanns det ett flygbolag som hade ett icke-vinstdrivande koncept där alla resenärer erbjöds vattensängar och organisk mat ombord. Kanske inte helt oväntat tog det inte ens ett år innan företaget gick i konkurs.

De med egna påsar köper oftare ekologiskt…

Konsumenter som tar med sina egna väskor eller påsar till livsmedelsbutiker är mer angelägna om att också köpa ekologiska produkter. En studie har visat att man i regel handlar cirka 13% mer ekologiska produkter – men också 7% mer benägna att köpa skräpmat, såsom chips och kakor.

Walmart säljer bäst…

Tro det eller ej, men Walmart är den butikskedja som säljer mest organisk mat i hela världen. Likaså är alla frusna ekologiska grönsaker från Kina.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win