Välj en sida

Organisk-biologisk odling är en form av ekologisk odling som skapades på 1940-talet av schweizaren Hans Peter Rusch. Enligt Rusch är det viktigt att skapa en jord med hög mikrobiologisk aktivitet. Han motsatte sig användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Istället förordade han gröngödsling, täckodling, noggrann växtföljd och organiska gödselmedel som stallgödsel. Inom den organisk-biologiska odlingen används även stenmjöl, pulvriserade bergarter, för att ge mineraler till jorden. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om organisk mat!

Ekologiskt innebär fritt från bekämpningsmedel? Tänk om…

En studie har visat att 95% av de konsumenter som köper ekologiska livsmedel gör det i tron om att det är fritt från bekämpningsmedel. Men även på ekologiskt odlade grödor kan det innehålla bekämpningsmedel. 

Sade att han skulle leva till 100 år – dog i TV-inspelning…

Den kända förespråkaren för ekologisk mat, Jerome Rodale (till vänster på bilden nedanför), dog av en hjärtattack i soffan när han var gäst i ”Dick Cavett Show”, efter att ha sagt att han förmodligen skulle leva till han blev 100 år gammal tack vare sitt leverne. Han blev 72 år. På grund av dödsfallet sändes avsnittet aldrig i TV.

Livsmedelsbutik i Brasilien har tagit ett steg längre…

Det finns en livsmedelsbutik i Sao Paulo i Brasilien som använder dess matavfall för att skapa en organisk kompost att plantera ekologiska livsmedel på taket, som sedan ges till butikens anställda.

Cancerframkallande ämne…

Många av de USDA-certifierade ekologiska livsmedel innehåller en rödalger-derivat – ett ämne som enligt svenska livsmedelsverket är cancerframkallande.

Studier har påvisat ytterst få fördelar med ekologisk mat…

En studie gjord av Stanford University fann få tecken på hälsofördelar när man äter ekologisk mat jämfört med konventionella livsmedel från butiker.

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...

10 fakta du antagligen inte visste om växter

10 fakta du antagligen inte visste om växter

Växter, även känt som "växtriket" (Plantae på latin) är ett av de riken vilka ingår i den biologiska systematiken. Studiet av växtriket kallas botanik. De gröna växterna indelas i divisioner och kan enkelt indelas i grönalger, mossor och kärlväxter. Nedan finner du...