Därav namnet Hells Angels…

Namnet Hells Angels kommer från piloten Arvid Olsen som tjänstgjorde i den tredje flygplansgruppen i flygande tigrarna som hette Hell’s Angels. The Flying Tigers var en grupp amerikanska volontärpiloter under andra världskriget, vars uppgift var att skydda kinesiska städer mot japanska bombräder.

Nordens första HA-klubb…

Den 30 december 1980 blev MC-klubben ”Unionen” från Titangade på Nørrebro i Köpenhamn upptagna som Nordens första Hells Angels-avdelning. Andra MC-klubbar i Köpenhamn fick därefter välja att stödja denna avdelning eller bli dess fiender. Den på Amager-baserade MC-klubben ”Filthy Few” var den enda som inte accepterade detta. Unionen (som var en sammanslagning av några andra MC-gäng) hade legat i bråk med Amagerbaserade MC-gäng så tidigt som 1973 och ”Filthy Few” slog sig samman med ett fåtal andra ”anti-HA”-personer från andra klubbar. De bildade ”Bullshit MC” och slog sig ner på Christiania (deras klubbhus låg dock något utanför). Under 1981 och fram till sommaren 1983 rådde ett slags icke-undertecknat fredsavtal mellan Hells Angels och Bullshit, som innebar att Amager (inklusive Christianshavn, där Chistiania ligger) var ”Bullshit-territorium” men övriga Köpenhamnsområdet ”HA-område” (detta gällde endast när medlemmarna bar väst).

13 år senare nådde de Sverige…

Hells Angels etablerades i Sverige när den före detta bilklubben Dirty Dräggels i Djurslöv i Staffanstorps kommun utanför Malmö utsågs officiellt till en Hells Angels-klubb den 27 februari 1993. Klubbens önskan att bli en del av organisationen hade då i flera år satt prägel på biker-kulturen i Malmö och Sverige.

Försökte ändra bilden av MC-klubben…

Thomas Möller (på bilden nedanför) klev fram som talesman för klubben, först som vice president och sedan som president. Med en erkänt skicklig mediestrategi arbetade han för att ändra bilden av ett gäng kriminella våldsmän och istället måla upp en bild av en resonabel och rättvis, om än hårdför, grupp mc-åkare. Bland annat bjöd han in pressen till sitt bröllop med dottern till en polisman i Malmö och ställde upp i flera TV-program.

2009 var ett stort år för MC-klubbar i Sverige

Under Halloween-helgen år 2009 lyftes MC-klubbarna MC Sweden i Eskilstuna och Eastside MC i Luleå upp som fullvärdiga klubbar i Hells Angels. På nyårsafton samma år fick även MC Norrköping i Norrköping fullvärdigt medlemskap i Hells Angels.

10 fakta du antagligen inte visste om adoption

10 fakta du antagligen inte visste om adoption

Adoption är en överenskommelse att en eller två personer adopterar en tredje person med innebörden att den tredje personen blir att betrakta som barn till den eller de som adopterar. Inom kultur- och socialantropologin har begreppet en vidare mening och kan gälla...

10 fakta du antagligen inte visste om Niagarafallen

10 fakta du antagligen inte visste om Niagarafallen

Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden i östra Nordamerika, på gränsen mellan USA och Kanada. Fallen ligger vid tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Ontario. Det hör inte till ovanligheten att man blandar ihop Niagarafallen som...