Välj en sida

Rymdteleskopet Hubble är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden år 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område de senaste 27 åren. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om rymdteleskopet Hubble!

Hubble har rest långt över 100 000 varv runt vår planet…

Från och med våren 2011 hade rymdteleskopet Hubble rest runt vårt jordklot över 115 000 gånger (fram till år 2017). Detta motsvarar cirka 5 miljarder kilometer eller längden på en resa till planeten Neptunus.

Väger lika mycket som 11 isbjörnar…

Det gigantiska teleskopet väger 11 ton och mäter 13,2 meter på längden, vilket motsvarar cirka 11 isbjörnar i vikt och ligger strax under längden på 3,5 Mini Coopers.

Kommer aldrig att kunna fota vår sol…

Hubble kan observera de mest avlägsna galaxerna, men det finns ett par närliggande föremål som det inte ens kan se alls, som till exempel solen – som är så ljus att det skulle skada dess sensorer – och Merkurius, på grund av hur nära planeten ligger solen.

Kan jämföras med en gigantisk digitalkamera…

Kort och gott kan man egentligen säga att Hubble är en verkligen dyr och komplicerad jättedigitalkamera, då dess instrument fångar in universums ljus med elektroniska detektorer.

Man brukar ofta jämföra Hubble med världens dyraste och största digitalkamera.

Kräver oerhört lite energi…

Teleskopet använder oerhört lite kraft jämfört med dess storlek och syfte. Man brukar räkna på att den i snitt använder sig utav 2 800 watt, det är bara 1 300 watt mer än en hårtork på hög värme, som använder 1 500 watt. Teleskopet drivs med hjälp av solpaneler som mäter 2,6 x 7,1 meter.

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

Global Positioning System – i folkmun mer känt som GPS – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av...