Rymdteleskopet Hubble är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden år 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område de senaste 27 åren. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om rymdteleskopet Hubble!

Hubble har rest långt över 100 000 varv runt vår planet…

Från och med våren 2011 hade rymdteleskopet Hubble rest runt vårt jordklot över 115 000 gånger (fram till år 2017). Detta motsvarar cirka 5 miljarder kilometer eller längden på en resa till planeten Neptunus.

Väger lika mycket som 11 isbjörnar…

Det gigantiska teleskopet väger 11 ton och mäter 13,2 meter på längden, vilket motsvarar cirka 11 isbjörnar i vikt och ligger strax under längden på 3,5 Mini Coopers.

Kommer aldrig att kunna fota vår sol…

Hubble kan observera de mest avlägsna galaxerna, men det finns ett par närliggande föremål som det inte ens kan se alls, som till exempel solen – som är så ljus att det skulle skada dess sensorer – och Merkurius, på grund av hur nära planeten ligger solen.

Kan jämföras med en gigantisk digitalkamera…

Kort och gott kan man egentligen säga att Hubble är en verkligen dyr och komplicerad jättedigitalkamera, då dess instrument fångar in universums ljus med elektroniska detektorer.

Kräver oerhört lite energi…

Teleskopet använder oerhört lite kraft jämfört med dess storlek och syfte. Man brukar räkna på att den i snitt använder sig utav 2 800 watt, det är bara 1 300 watt mer än en hårtork på hög värme, som använder 1 500 watt. Teleskopet drivs med hjälp av solpaneler som mäter 2,6 x 7,1 meter.

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

Strålning - även känt som radiation - är utsläpp eller överföring av energi i form av vågor eller partiklar genom rum eller genom ett materialmedium. De tre huvudsakliga formerna av strålning är elektromagnetisk strålning, partikelstrålning och gravitationsstrålning....