Rymdteleskopet Hubble är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden år 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område de senaste 27 åren. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om rymdteleskopet Hubble!

Hubble har rest långt över 100 000 varv runt vår planet…

Från och med våren 2011 hade rymdteleskopet Hubble rest runt vårt jordklot över 115 000 gånger (fram till år 2017). Detta motsvarar cirka 5 miljarder kilometer eller längden på en resa till planeten Neptunus.

Väger lika mycket som 11 isbjörnar…

Det gigantiska teleskopet väger 11 ton och mäter 13,2 meter på längden, vilket motsvarar cirka 11 isbjörnar i vikt och ligger strax under längden på 3,5 Mini Coopers.

Kommer aldrig att kunna fota vår sol…

Hubble kan observera de mest avlägsna galaxerna, men det finns ett par närliggande föremål som det inte ens kan se alls, som till exempel solen – som är så ljus att det skulle skada dess sensorer – och Merkurius, på grund av hur nära planeten ligger solen.

Kan jämföras med en gigantisk digitalkamera…

Kort och gott kan man egentligen säga att Hubble är en verkligen dyr och komplicerad jättedigitalkamera, då dess instrument fångar in universums ljus med elektroniska detektorer.

Kräver oerhört lite energi…

Teleskopet använder oerhört lite kraft jämfört med dess storlek och syfte. Man brukar räkna på att den i snitt använder sig utav 2 800 watt, det är bara 1 300 watt mer än en hårtork på hög värme, som använder 1 500 watt. Teleskopet drivs med hjälp av solpaneler som mäter 2,6 x 7,1 meter.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....