Kanske har du någon gång tidigare upplevt en hjärnskakning? Vi vet nog allihopa vad det är för något, men för dig som har missat det mest grundläggande; hjärnskakning är något som uppstår vid hårdare slag mot huvudet då hjärnan krockar mot insidan av skallbenet. En hjärnskakning är uppdelad i tre olika grader, varpå cirka 90% lyckligtvis bara får den mildaste graden, där det inte ens är säkert att personen i fråga upptäcker det. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till inom ämnet!

Därför uppstår en hjärnskakning…

Inuti skallbenet finns det en vätska som kallas för cerebrospinalvätska. Denna vätska har till uppgift att skydda huvudet mot lättare smällar och slag. Men när man t.ex. trillar och får en kraftigare smäll mot huvudet, så kan inte vätskan stå emot. Detta gör då att hjärnan rör sig och slår emot skallbenet.

Kan ge allvarliga komplikationer

Hjärnskakningar och hårda träffar mot huvudet kan leda till kronisk traumatisk encefalopati som är en progressiv degenerativ sjukdom i hjärnan, vilket kan leda till demensminnesförlust och depression, som kan förekomma månader eller till och med årtionden efter händelsen.

Simmare extra utsatta

Synkroniserade simmare har en ovanligt hög grad av hjärnskakning för idrottare, i grund och botten som ett resultat av att de sparkar varandra i huvudet. Procentuellt sett har de en högre grad av hjärnskakningar än vad hockey- eller rugbyspelare har.

Minns inte Super Bowls

Den före detta amerikanska fotbollsspelaren Troy Aikman (se bilden nedanför) kan inte komma ihåg när han van en av sina Super Bowls, på grund av antalet hjärnskakningar som tagits emot under karriären.

Den stora skandalen inom NFL

Som ett svar på ett stort antal stämningar har amerikanska NFL (National Football League) kommit överens om att betala ut över en miljard dollar under de närmaste 65 åren till tidigare spelare som lider av fotbollsrelaterade hjärnskador.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...