1
1 point

Kanske har du någon gång tidigare upplevt en hjärnskakning? Vi vet nog allihopa vad det är för något, men för dig som har missat det mest grundläggande; hjärnskakning är något som uppstår vid hårdare slag mot huvudet då hjärnan krockar hårt mot insidan av skallbenet. En hjärnskakning är uppdelad i tre olika grader, varpå cirka 90% lyckligtvis bara får den mildaste graden, där det inte ens är säkert att personen i fråga upptäcker det. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till inom ämnet!

Därför uppstår en hjärnskakning…

Inuti skallbenet finns det en vätska som kallas för cerebrospinalvätska. Denna vätska har till uppgift att skydda huvudet mot lättare smällar och slag. Men när man t.ex. trillar och får en kraftigare smäll mot huvudet, så kan inte vätskan hålla emot. Detta gör då att hjärnan rör sig och slår emot skallbenet.

Kan dock ge allvarliga komplikationer…

Hjärnskakningar och hårda träffar mot huvudet kan leda till kronisk traumatisk encefalopati som är en progressiv degenerativ sjukdom i hjärnan, vilket kan leda till demensminnesförlust och depression, som kan förekomma månader eller till och med årtionden efter händelsen.

Simmare extra utsatta…

Synkroniserade simmare har en ovanligt hög grad av hjärnskakning för idrottare, i grund och botten som ett resultat av att de sparkar varandra i huvudet. Procentuellt sett har de en högre grad av hjärnskakningar än vad ishockey- eller rugbyspelare har.

Minns inte Super Bowls…

Den före detta amerikanska fotbollsspelaren Troy Aikman (se bilden nedanför) kan inte komma ihåg när han vann en av sina Super Bowls, på grund av antalet hjärnskakningar som tagits emot under karriärens gång.

Den stora skandalen inom NFL…

Som ett svar på ett stort antal stämningar har amerikanska NFL (National Football League) kommit överens om att betala ut över en miljard dollar under de närmaste 65 åren till tidigare spelare som lider av fotbollsrelaterade hjärnskador.

Fotbollshjälmar både bra och dåligt…

Det är mycket amerikansk fotboll nu, men studier har visat att deras hjälmar är utformade för att förhindra dödsfall. Hjälmarnas utformande har dock visat sig vara dåligt designade för skador, och bär du en hjälm kan du lättare få en hjärnskakning.

Så kolossalt mycket skador…

Amerikansk fotboll är en gigantisk sport i USA. Bara i skollagen rapporteras det årligen om cirka 67 000 elever som får hjärnskakning när de spelar för sin skola.

Den odödliga hjärnan…

BMX-proffset Mat Hoffman har haft totalt över 100 hjärnskakningar under sin karriär. Detta kan jämföras med många hockeyspelare, som har varit tvungna att lägga skridskorna på hyllan efter ”bara” drygt 15 hjärnskakningar.

Vanligare hos kvinnor…

Enligt statistik är det i regel vanligare att kvinnor får hjärnskakningar när de utöver någon sport jämfört med när män utför samma sport.

Hårt drabbade donerar sina hjärnor…

Nuvarande WWE-wrestlaren Jeff Hardy och före detta brottaren Mick Foley har gått med på att donera sina hjärnor efter döden till hjärnskakningsforskning


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win