1
1 point

Alla vet vi vad en ubåt är – en kortform av undervattensbåt. Det vill säga ett fartyg som kan färdas helt under vattenytan under långa sträckor. De flesta ubåtar tillhör olika örlogsflottor, men det finns även en hel del mindre ubåtar för civilt bruk, och likaså narko-ubåtar för smuggling. Just termen ”ubåt” är en militär förkortning, men har även i vardagligt språkbruk blivit den mest använda termen. Med detta sagt finner du nedan tio fakta som du antagligen inte kände till om just undervattensbåtar sedan tidigare!

Pinsamt, Hubbard. Pinsamt…

Under andra världskriget ledde L Ron Hubbard en 68 timmars kamp mot två japanska ubåtar, som han hävdade till slut definitivt sänktes, helt utan tvivel. En analys kom senare fram till att det aldrig fanns några ubåtar i området. 

Fullt av kärnvapen på havets botten…

En amerikansk nukleär ubåt som sjönk i djupt vatten under år 1968 ligger fortfarande vid botten av havet på en för regeringen känd plats. Kärnreaktorn och kärnvapnen ombord har aldrig återhämtats.

USA kände sig hotade av Finland…

Pentagon fick kort sagt frispel på 1980-talet när de insåg att Finland hade, mot sina förväntningar, lyckats bygga två MIR-ubåtar som kunde dyka till 6 000 meters djup. De stängde ner hela den finska ubåtsindustrin genom att hota landet med sanktioner.

Kan teoretiskt stanna under vattnet i 25 år…

Den brittiska ubåten HMS Artful (på bilden nedanför) kan hålla sig nedsänkt under vattenytan i 25 år utan att behöva ta sig upp för luft.

Pinsam händelse i Nordkorea…

Under år 1998 fastnade en nordkoreansk ubåt och dess besättning i ett sydkoreanskt fiskenät. Ubåten kunde inte ta sig ur fiskenätet på egen hand och hjälp fick undsättas.

Hälften under ytan…

Lite drygt hälften av hela USA:s militära och nukleära vapenarsenal finns fördelat i totalt 14 olika bärande ubåtar. 

Kunde inte manövrera toaletten – dog…

Under andra världskriget år 1945 blev 43 tyskar tillfångatagna, och fyra dog, på ubåten U-1206 (se bild nedanför). Anledningen berodde kort och gott på att en av besättningsmännen inte kunde manövrera toaletten ombord, vilket till slut röjde deras position efter att de blev tvungna till att gå upp till ytan.

Mysteriet runt den sovjetiska ubåten…

En sovjetisk ubåt sjönk till havets botten med totalt 34 stridsspetsar ombord. Stridsspetsarna är borta och ingen vet än idag var de finns någonstans.

Tar enorm tid att bygga…

Det tar cirka 1 000 år för en man att under normala arbetstimmar bygga en Virginia-klassad nukleär ubåt. Lyckligtvis är det många fler som bygger ubåtar.

Därför är de ofta gula…

Den främsta anledningen till att ubåtar är gula – eller framförallt var förr – beror på att den gula färgen är svårast att upptäcka på djupt vatten.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win