1
1 poäng

Igelkott (på latin Erinaceus europaeus) är ett marklevande djur med en västpalearktisk utbredning som tillhör familjen igelkottdjur (Erinaceidae). Som skydd mot predation är den på ovansidan klädd med taggar och den lever av insekter, maskar och mångfotingar. Arten drabbades under en period hårt av miljögifter och trafik, men har numera börjat att återhämtat sig. Om du är uppvuxen i hus eller dylikt har du med största sannolikhet stött på dessa sötnosar någon gång. Nedan finner du tio fakta som du bör känna till om våra älskade igelkottar!

Tusentals taggar…

Varje igelkott har någonstans mellan 5 000 till 7 000 taggar. Med hjälp av muskler kan de resa taggarna uppåt utifall de känner sig hotade. Med andra ord; sätt dig helst inte på en igelkott, för det blir så många taggar att pilla bort från din rumpa – och dessutom far ju den lilla krabaten illa ut!

Så många olika arter kan du finna…

Det finns hela 17 olika arter av igelkottar, som tillhör släktet Erinaceus! Här i Sverige finns endast en art av igelkott, och det är den europeiska igelkotten (Erinaceus europaeus). Det är den vanligaste arten som förekommer i Europa och en av de mest kända igelkottsarterna överlag.

Ser bättre i mörker…

Igelkottarna förlitar sig på sin hörsel och sitt luktsinne, just för att de ser så fruktansvärt dåligt. De ser dock lite bättre i mörker än vad de gör i ljusare miljöer.

Schasa inte bort dem – välkomna de istället…

Deras smak för skadeinsekter gör de till en historiskt välkommen närvaro i våra svenska trädgårdar. Deras närvaro kan bidra till att kontrollera skadedjur på ett naturligt sätt och främja en hälsosam trädgårdsmiljö. Många trädgårdsägare uppskattar igelkottar för deras hjälp med att hålla trädgården fri från skadedjur och ser dem som positiva (och söta!) medhjälpare i ekosystemet.

Alla igelkottar går dock inte i dvala…

Igelkottar kan gå i dvala under vintern, men alla gör det inte. Igelkottar är individer, och deras överlevnadsstrategier kan variera. Vissa väljer att gå i dvala för att överleva vintern när födotillgången är knapp och temperaturen sjunker. Andra kan vara aktiva och söka efter föda även under kallare månader, särskilt om vintern är mild.

Immuna mot ormgift…

Igelkottar är i stort sett immuna mot ormgift. Vilket också kanske är tur det, med tanke på att de lever i miljöer där gärna ormar vistas.

Olympiska spelen för igelkottar…

Människan tävlar i allt – så fort det finns ett tillfälle! Därför har det också funnits ”International Hedgehog Olympic Games” (IHOG). Ja, du läste rätt, Olympiska Spelen för igelkottar. Där får de tävla i allt från sprint till hoppning och klättring.

Försökte få en igelkott parlamentarisk…

Nya Zeeland försökte en gång på största allvar McGillicuddys politiska parti att få en igelkott invald till parlamentet. Kanske inte alltför förvånansvärt gick det aldrig vägen.

Kanske lika bra att den aldrig slog igenom…

En mindre känd saga från Bröderna Grimms samling gick under titeln ”Hans My Hedgehog”, och handlade om en pojke som föddes till hälften människa och hälften igelkott.

Ge dem aldrig mjölk…

När du ser en igelkott i din trädgård och vill välkomna den med lite mjölk bör du tänka om – de är regel nämligen laktosintoleranta. Att därför ge dem mjölk är en direkt otjänst mot de söta små djuren.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win