Välj en sida

Representerar även amerikansk skola…

Kalle är den enda officiella Disneykaraktären som är officiell maskot för något. Kalle har fått den stora äran att vara maskot för den amerikanska skolan ”University of Oregon” med tillstånd från Disney.

Nej, Disney lade inte grunden för Kalle…

Även om Walt Disney officiellt är Kalle Ankas skapare, så är det faktiskt inte Walt Disney som ursprungligen kom på honom. Animatören Dick Lundy fick i uppdrag att komma på en besserwisserstödjande karaktär, och kom på en liten vit anka som bar en blå sjömanshatt och skjorta. Resten är historia.

Kan det vara Kalles förebild…?

Många tror att Kalle Anka fick sitt namn efter den kända australiska cricketspelaren Donald Bradman. Bradman var känd för sin korta stubin, upproriska natur och hade även som vana att ducka för ett skott under matcher. Ja, det låter väl lite som Kalle ändå?

Musse må vara populärast – men Kalle drar in kulorna…

Enligt Disney har Musse Pigg alltid varit deras mest populära karaktär. Men ekonomiska beräkningar gjorda av fans har visat att Kalle Anka varit dominerande sedan 1939.

Kalle som nazisoldat

En kanske lite mindre känd kortfilm med Kalle Anka som soldat under andra världskriget producerades och sändes faktiskt under 40-talet, som hette ”Der Feuhrer’s Face” (från början ”NutziLand”). Avsnittet blev bannlyst i Europa, men det hindrade inte filmbolaget från att vinna en Oscar® för kortfilmen. Att man gjorde satir av Adolf Hitler var inget ovanligt under 40-talet i USA. Vill du titta på avsnittet? Klicka i så fall HÄR (extern länk till Youtube).

10 fakta du antagligen inte visste om rasism

10 fakta du antagligen inte visste om rasism

Begreppet ”ras” är egentligen ett ganska modernt koncept. I den antika världen hade inte greker, romare, judar, kristna och muslimer begreppet raskategorier. Människor delades snarare upp enligt religion, klass, språk och så vidare. Idag är rasism ett fortsatt...

10 fakta du antagligen inte visste om Game of Thrones

10 fakta du antagligen inte visste om Game of Thrones

Game of Thrones är baserad på romanserien ”Sagan om Is och Eld”, författad av George R.R. Martin. Den första säsongen av Game of Thrones beräknades vara den dyraste TV-serien som någonsin har spelats in, och de tio avsnitten ska ha kostat mer än motsvarande 312...

10 fakta du antagligen inte visste om Star Trek

10 fakta du antagligen inte visste om Star Trek

Star Trek, skapad av Gene Roddenberry, har mer eller mindre blivit kultförklarad världen över. Mässor, klubbar och andra aktiviteter dedikerat till Star Trek hör till vardagen för många av fansen. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV som...