2
2 poäng

Biodukarna är fulla av kysscener, du ser det på stan, i busskurer och på restauranger. Människor som kysser varandra är omöjligt att undvika, och vi är inte alls blyga med att visa vår kärlek offentligt. Men hur mycket vet vi egentligen om den här salivutbytande vanan? Här är tio fakta som du antagligen inte visste om kyssar!

Skippa gymmet – hångla istället…

Att kyssas någon i en minut bränner hela två kalorier. Nu kan du alltså klippa gymkortet itu och börja hångla med din partner istället!

Rena rama bakteriefälla…

När två människor kysser varandra utbyts mellan 10 000 000 till 1 000 000 000 bakterier. Men självklart är det inte bara onda bakterier – utan även godartade.

Mer risk att bli förkyld vid handskakning än en kyss…

Är du rädd för att bli förkyld? Då är det mindre chans att du blir smittad om du kysser någon till skillnad från att skaka hand. Nytt sätt att hälsa på, kanske?

Så länge slafsar vi mule i genomsnitt…

I genomsnitt lägger en människa två veckor av sin totala livslängd enbart på att kyssas och pussas.

Och kyrkorna gick i taket…!

Första gången som två män kysstes på TV var år 2000 i TV-serien Dawson’s Creek (1998-2003). Det tog inte lång tid innan religiösa samfund gick i taket över händelsen.

En kyss kräver att över 30 ansiktsmuskler jobbar…

En kyss aktiverar över 30 ansiktsmuskler och våra läppar är också extra känsliga för beröring, vilket gör kyssar till en kraftfull form av kommunikation och intimitet.

Så länge varade världens längst kyss…

Den kyss som har varat längst höll på i 58 timmar35 minuter och 58 sekunder och finns dokumenterad i Guinness Rekordbok. Snacka om tungkramp efteråt!

Gamla ihängande och knepiga lagar…

Nevada, USA, är det olagligt för män att kyssas om de inte har skägg eller mustasch. Självklart är det ingen aktiv lag, utan något som bara hängt kvar i dess lagbok under årens gång. Men det hade nog varit ganska snopet att bli gripen av polis när man kysser sin käraste för att man saknar skägg.

Majoriteten föredrar att luta åt höger…

Två tredjedelar av alla människor lutar huvudet till höger när de kysser en annan människa. Forskare tror att det beror på att de flesta i regel är högerhänta.

Så gamla är vi i regel när vi börjar att kyssas…

Femton år är man i genomsnitt när man får sin första riktiga kyss i Sverige, enligt en studie.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win