2
2 poäng

En del har det i sitt te, andra på smörgåsar. Den trögflytande eller fasta sockerlösningen produceras av honungsbin av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss. Vad exakt som får kallas honung i handeln regleras i Sverige av Livsmedelsverket. För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits. Nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om den söta produkten!

Inget av honungen går till spillo…

När det förseglas i en lufttät behållare är honung en av de få livsmedel som är kända för att ha en evig hållbarhet. Det finns även rapporter om ätbar honung som har hittats i flera tusen år gamla egyptiska gravar. Honungens livslängd kan förklaras av dess kemiska sammansättning: ämnet är naturligt sura och har en låg halt av vatten, vilket gör det till en ogästvänlig miljö för bakterier

Honungsbin gör en hel del honung…

I takt med Nalle Puhs intag av honung krävs det att det också produceras mycket. En typisk bikupa kan producera någonstans mellan 15 kilo till 45 kilo av honung per år. För att producera fem kilo, måste en koloni av bina samlar nektar från cirka 2 000 000 blommor och flyga totalt över 88 000 kilometer. Detta innebär ett livstids arbete för cirka 800 bin.

Bönder i Tyskland fick betala skatt med honung…

Under 1000-talet i Tyskland var honungen så mycket uppskattat för sitt sötningsmedel till öl, att tyska feodalherrar krävde sina bönder att göra sina skattebetalningar med honung och bivax.

Bina lever på honung genom hela vintern…

Bin arbetar hårt hela sommaren för att se till att de får tillräckligt med honung för att upprätthålla kupan genom vintern. Under de kallare månaderna ockuperar bina sin tid genom att samla sig runt drottningen och frossar i sig honungen för att hålla värmen.

Det har också en läkande effekt…

Bevis på att honungen ordineras som en medicinsk behandling går tillbaka så långt som det gamla Mesopotamien. Eftersom ämnet är så ogästvänlig för bakterier, användes det ofta som ett naturligt bandage för att skydda skärsår och brännskador från infektioner. Än i dag används honungen fortfarande som en naturlig behandling av mjällmagsår och även säsongsbunden allergi.

För bina är en liten del av honungen rena kraftraketen…

I genomsnitt producerar ett honungsbi 1/12 av en tesked honung under loppet av hela sitt liv. För att sätta det i perspektiv, skulle två matskedar av honung vara tillräckligt för att driva ett bi till att flyga ett varv runt jordklotet.

Olika smaker och färger…

Honungens djupa smak bestäms av källan av nektar det gjordes från. Den mörka eller lätt ljusa färgen varierar också. Bin i sydöstra USA har även varit kända för att producera honung som är av en djupt lila färg (se bild nedanför), men forskarna kan inte enas om vad det riktigt beror på.

Långt ifrån alla bin gör honung…

Det finns över 20 000 olika arter av bin på jorden och endast en bråkdel av dessa gör honung. De arter av honungsbi som oftast används för kommersiell biodling är Apis mellifera. Det är en av endast sju kända honungsbiarter.

Och all honung är inte gjord av bin…

Medan bina oftast förknippas med honungen, producerar även den mexikanska honungsgetingen (se bild nedanför) sötningsmedlet i en stor skala. Ett faktum som tidiga europeiska indianer är kända för att ha utnyttjat. Under år 2013 undersökte forskare getingbon i Texas, USA, för att försöka få en inblick i biets beteende. Det visade sig att honungen ibland kan vara giftig, tack vare vissa typer av blommor som getingarna gärna tar nektar ifrån.

Honungen är bra för både miljön och ekonomin…

Miljön är beroende av pollinering som uppstår när honungsbin samla nektar. Bin pollinerar grödor för ett värde av över 20 miljarder dollar årligen – bara i USA, och ungefär en tredjedel av all mat som äts av amerikaner härrör antingen direkt eller indirekt från honungsbinas pollinering.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win