2
2 points

Bomull är en textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara. Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter. Här följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om det material som du i princip har på dig varje dag!

Bomull har funnits länge…

Man vet att bomull har används under en lång period, delvis på grund av att man har hittat frön i Peru som dateras så långt tillbaka som till 450 år f.Kr

Allt på plantan går till användning…

Inget av plantan förspills, men dess fiber är det främsta skälet till att odla bomull. Även fröna används till bland annat djurfoder. Växtstjälkarna planteras tillbaka i jorden efter skörden, så att det blir en skörd även nästa säsong igen.

Det består av ett hållbart fiber…

Fröna planteras på våren och skördas på hösten. Det tar ungefär fem till sex månader för plantorna att mogna och frökapslarna att öppnas och vara redo för skörd.

Bomullsfiber består av naturliga polymer…

Vi människor kan inte smälta bomullsfiber som består av cellulosa, men idisslar som kor och hästar kan smälta det, eftersom de har ett enzym som kan bryta ner det till socker.

Först under vikingatiden nådde bomullen Sverige…

Bomull kom till Sverige under vikingatiden. Men som råvara hade bomull en mycket liten betydelse i Sverige fram till 1700-talet.

Få länder använder idag kemikalier för rengöring…

Vår kära Moder Natur har försett bomullen med en typ av ”regnjacka”, som består av oljor och vax, så att det inte ska bli blött och ruttna i fälten. För att göra bomullen absorbent måste oljorna och vaxen tas bort, och den vita fibern måste renas. Förr i tiden använde man klorbaserade kemikalier för rengöring, men idag används i princip överallt en klorfri reningsprocess för att producera en mjuk, ren och vit bomull.

Ju blötare ju starkare…

Till skillnad från andra cellulosafibrer, exempelvis rayon eller trämassa – som förlorar hållfasthet i vått tillstånd – blir bomullen bara starkare av att vara nerblött. Denna egenskap hos bomullen kan vara viktig för många produkter, såsom torkdukar och medicinska tyger, som ofta utsätts för vatten och fukt.

Absorberande engångsblöjor innehåller ingen bomull…

De flesta tror att engångsblöjor, såsom Pampers och Huggies, innehåller bomull på grund av dess absorberande förmåga. Men i själva verket innehåller i princip inga engångsblöjor någon som helst bomull. Tyget som berör huden i dessa produkter tillverkas oftast med petroleumbaserade och syntetiska fibrer (plast) som inte är biologiskt nedbrytbara. Därför är det extra viktigt att du källsorterar dessa rätt!

Ett perfekt material i de varmare klimaten…

Cellulosafibern leder bort värme från huden, vilket gör bomullskläder svala och lämpliga i varma klimat. Bomullen har dock låg förmåga att isolera värme, vilket delvis beror på den låga elasticiteten.

Flera användningsområden…

Som den mest använda textila fibern förekommer den i alla slags textilier – kläder, hemtextilier, förbandsartiklar och vävda produkter för industriellt bruk. Dess egenskaper kombinerat med lågt pris är grunden för det omfattande bruket. Linters används också för tillverkning av pappersmassa för särskilt fina papper såsom sedelpapper, och även för tillverkning av cellulosaderivat av hög kvalitet. De elektriskt isolerande egenskaperna är goda, varför bomull – särskilt förr – har använts som isolerande omspinning på koppartråd för allsköns användning inom den elektriska industrin. Den goda värmetåligheten är därvid en värdefull egenskap.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win