Bomull är en textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara. Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter. Här följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om det material som du i princip har på dig varje dag!

Bomull har funnits länge

Man vet att bomull har används under en lång period, delvis på grund av att man har hittat frön i Peru som dateras så långt tillbaka som till 450 år f.Kr

Allt på plantan går till användning…

Inget av plantan förspills, men dess fiber är det främsta skälet till att odla bomull. Även fröna används till bland annat djurfoder. Växtstjälkarna planteras tillbaka i jorden efter skörden, så att det blir en skörd även nästa säsong igen.

Det består av ett hållbart fiber…

Fröna planteras på våren och skördas på hösten. Det tar ungefär fem till sex månader för plantorna att mogna och frökapslarna att öppnas och vara redo för skörd.

Bomullsfiber består av naturliga polymer…

Vi människor kan inte smälta bomullsfiber som består av cellulosa, men idisslar som kor och hästar kan smälta det eftersom de har ett enzym som kan bryta ner det till socker.

Först under vikingatiden nådde bomullen Sverige…

Bomull kom till Sverige under vikingatiden. Men som råvara hade bomull en mycket liten betydelse i Sverige fram till 1700-talet.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...