2
2 points

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur (Canidae). Rävar är ingen systematisk grupp utan omfattar likartade arter av hunddjur. I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt, och därför var rävjakt väldigt vanligt. Många startade även uppfödning av räv. Man tror också att räven kan ha varit föda förr oss svenskar, då man funnit platser i Sverige fulla av rävben – bland annat vid Svarta jorden i Birka och på Gotland.

Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte visste om den kloka och listiga räven!

Skiljer sig från släktingarna…

Rävar är en del av hunddjursfamiljen, vilket innebär att de är släkt med vargar, schakaler och hundar. De är medelstora och väger mellan tre till sju kilo, har spetsiga ansikten och yviga svansar. Men till skillnad från sina släktingar är rävar inte flockdjur. När de tar hand om sina ungar lever de i små familjer i underjordiska hålor. Annars jagar och sover de ensamma.

Slående likheter med katter…

Räven har också mycket gemensamt med katter. Precis som katten är räven som mest aktiv efter att solen har gått ner. I själva verket har de vertikalt orienterade pupiller, som gör det möjligt att se i svagt ljus. Den jagar även på ett liknande sätt som en katt gör, genom förföljelse och kasta sig över sitt byte. Och det är egentligen bara början på likheterna. Precis som katten har räven även känsliga morrhår och en sträv tunga. De går på tårna likt många kattdjur och har även infällbara klor, vilket gör att de kan klättra på hustak eller i träd. Vissa rävar sover även i träd, precis som katter kan göra.

Använder jordens magnetiska fält…

Rävarna använder sig utav jordens magnetiska fält. Som en guidad missil med inbyggd GPS utnyttjar räven jordens magnetfält för att jaga. Andra djur, som exempelvis fåglar, hajar och sköldpaddor har också detta ”magnetiska sinne”, men räven är den första som vi har upptäckt som använder det för att jaga och fånga byten.

Mamman är överraskande lojal sina valpar…

Rävar reproducerar en gång om året. Kullarna sträcker sig från en till elva valpar (genomsnittet är sex), som föds blinda och öppnar inte sina ögon förrän nio dagar efter födseln. Under den tiden stannar de med mamman medan pappan förser dem med mat. De lever med sina föräldrar tills de är sju månader gammal. Mamman skyddar sina valpar med en överraskande lojalitet. Nyligen upptäcktes det att en rävvalp hade fångats i en fälla i England och satt fast i två veckor. Valpen överlevde dock tack vare att dess mor gav valpen mat varje dag.

Lika lekfulla som hundar…

En räv är också oerhört lekfull, och det hör inte alls till ovanligheten att räven leker med andra djur, som exempelvis katter eller hundar. Och precis som hundar älskar de bollar – vilket har blivit ett stort problem på många golfbanor, då golfbollarna stjäls av de leksugna rävarna.

Anpassar kamouflage till vädret…

Arktiska rävar börjar inte att frysa förrän temperaturen är nere på hela -70 grader Celsius. Deras vita päls kamouflerar dessutom mot rovdjur och gör dem till utmärkta jägare. När vädret blir mildare och säsongen ändrar sig gör likaså pälsen det och byter färg till brunt eller grått, så att räven kan smälta in bland stenar och berg.

En väldigt speciell typ av räv…

Fladdermusörad räv (se bild nedanför) använder inte jordens magnetiska fält för att jaga, utan lyssnar istället efter insekter och annat ätbart i jorden. Dessa typer av rävar kan ses på de afrikanska savannerna.

Ja, hur låter räven egentligen…?

En omåttligt populär låt som gick viral på nätet av bröderna Ylvis för tre år sedan, The Fox (What Does the Fox Say?), där de på ett humoristiskt sätt ifrågasatte hur en räv egentligen låter, fick nästan alla till att ta sig en tankeställare; för hur låter egentligen en räv? Men om sanningen ska fram kan en räv göra upp till fyrtio olika läten.

Kan springa i upp till 50 km/h…

Trots att rävarna är ganska små är de några hejdlöst snabba löpare. En räv kan komma upp i runt 40-50 km/h!

Tar det säkra för det osäkra…

När rävarna gräver och bygger sina bon i marken gör de alltid fler än en utgång. Detta för att de lätt ska kunna fly om ett rovdjur tar sig in eller upptäcker dem.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win