1
1 point

Tyrannosaurus Rex (även känd som ”Tyrannödla”) var en stor köttätande dinosaurie vars fossil påträffats i Nordamerika, där den tros ha levt i slutet av kritaperioden för 65 – 68 miljoner år sedan. Flera fynd har gjorts i bland annat delstaterna Alberta, Montana, Utah och New Mexico. Den enda enhälligt accepterade arten i släktet Tyrannosaurus är typarten T-rex, som beskrevs och namngavs av Henry Farfield Osborn 1905. Några forskare har genom åren velat räkna närbesläktade dinosaurier som Daspletosaurus och Tarbosaurus som arter inom släktet Tyrannosaurus, men det har inte blivit allmänt accepterat. Tyrannosaurus Rex är en av de mest kända dinosaurierna och ansågs länge vara det största köttätande djur som någonsin levt på land. Efter att den upptäcktes har det emellertid påträffats flera theropoder som sannolikt var ännu större, bland annat Spinosaurus, Giganotosaurus och Carcharodontosaurus, men ingen av dem är lika känd. Här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om den gigantiska köttätaren sedan tidigare!

Den tyranniska ödlekungen…

Ordet ”Tyrannosaurus” betyder ”tyrannisk ödla”, vilket säger ganska mycket om dess onda och skräckinjagande natur. ”Rex” betyder på latin ”kung”. Så kort och gott kan man rent av översätta det till ”den tyranniska ödlekungen”.

Skelett med proteiner och mjuk vävnad har blivit funnet…

Enligt rapporter från National Geographic har över femtio skelett av Tyrannosaurus Rex blivit funna fram till i idag. Väldigt många av dessa har varit i princip kompletta och åtminstone ett skelett har även innehållit proteiner och viss mjuk vävnad, vilket har hjälpt forskningen radikalt när det kommer till dinosaurier och Tyrannosaurus Rex i allmänhet. 

Första fossilerna hittades redan i början på 1900-talet…

Den första T-Rex-fossilen hittades redan år 1902. Även om skelettet som hittades var ofullständigt, var det de första fossilerna som gick att tyda på att det var en Tyrannosaurus Rex. Mannen som fann skeletten hette Barnum Brown, och det upphittades i Hell Creek Formation’sMontana, USA.

Barnum Brown hittade hela två T-Rex-fossiler…

Herr Brown sålde senare skelettet till Pittsburghs Carnegie Museum of Natural History. Det var dock inte det enda skelettet av en Tyrannosaurus Rex som Brown hittade. Det andra han grävde fram, på samma plats, visas idag upp på American Museum of Natural History i New York.

Man kan se fotspår av T-Rex än idag…

Än idag, miljontals år efter deras död, kan man finna fotspår av dinosaurier. Det första fotavtrycket man fann av en T-Rex var år 1993 i New Mexiko, USA. Därefter har även ytterligare ett fotavtryck hittats i Hell Creek år 2007 – på samma plats där de två första fossilerna av Tyrannosaurus Rex hittades.

T-Rexen Sue…

Det mest kompletta skelett av Tyrannosaurus Rex som någonsin har hittats är i dag känd som Sue. Namnet kanske inte låter alltför skräckinjagande, men blev döpt efter paleontologen Sue Hendickson, som upptäckte det.

T-Rex bet cirka 48 gånger hårdare än en människa…

Av alla djur som har levt på land under all tid är T-Rexen den som har haft den starkaste käken av alla. Dinosaurien kunde bita med en kraft på hela 57 000 Newton, vilket motsvarar ett tryck på 5 800 kilogram. Detta kan jämföras med människans bett, som är på cirka 120 kilogram.

Tänder på upp till 30 cm…

Den största tanden som har blivit funnen från en Tyrannosaurus Rex har varit hela 30 centimeter lång. Eller, ja, rättare sagt; det är den största tand som någonsin har upptäckts från ett rovdjur än så länge.

Tänderna uppfyllde olika funktioner…

En studie publicerades i Canadian Journal of Earth Sciences har det visat sig att tänderna hade olika funktioner i munnen. Enligt studien var framtänderna avsedda för att dra och gripasidotändernas uppgift var att riva köttet medan de bakre tänderna var avsedda för att tärna köttstycken och trycka ner det i halsen.

T-Rex var både jägare och asätare…

När det gäller matvanor hos Tyrannosaurus Rex bestod favoritmåltiderna av Triceratops och Edmontosaurus – två godartade och växtätande arter som levde under samma tidsepok. Enligt experter var T-Rex både jägare och asätare.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win