6
1 delning, 6 poäng

Tax är en hundras ursprungligen från Tyskland. Den är en grythund och drivande hund, idag mest vanlig som sällskapshund. Taxen finns i tre hårlag och tre storlekar vilket ger sammanlagt nio olika varianter. I en undersökning från år 2012/2013 utnämndes taxen till en av världens tio populäraste hundraser. Även här i Sverige har rasen varit populär länge, även om det dalat upp och ned. Du själv kanske har en tax, eller funderar på att bli matte eller husse över en? I så fall bör du läsa lite rolig fakta om rasen i fråga!

En överraskande hundras inom hundsporter…

En intressant aspekt av taxar är deras mångsidighet och deltagande i hundsporter. Trots sin kompakta storlek och korta ben har taxar visat sig vara framgångsrika inom olika områden av hundsporten, inklusive agility, lydnad och spårning. Deras snabbhet, smidighet och intelligens gör dem till överraskande skickliga idrottsutövare.

Därav de tyska namnet ”dachshund”…

Från början användes hundrasen mest som grävlingshundar. På engelska heter taxar ”Dachshund”, vilket kommer från tyska ”Dachs”, som i sin tur betyder ”grävling”. Därav namnet. I USA gick hundrasen under namnet ”Badger Dog” istället, då amerikanarna inte ville ha något med tyskan eller Tyskland att göra efter kriget.

Ökade i popularitet tack vare drottning…

Drottning Victoria av Storbritannien var känd för att vara en hängiven förespråkare till rasen, och har bland annat sagt: ”Ingenting kommer att vända en mans hem till ett slott snabbare och effektivare än en tax”. Hon har krediterats för rasens popularitet i Storbritannien.

Första maskoten för OS…

Taxen var den den första maskoten som Olympiska Spelen någonsin hade (se bild nedanför). Detta var år 1972 i München, Tyskland.

Kända för att leva länge…

Chanel, en tax som bodde i New York, USA, höll Guinness Världsrekord för äldsta levande hund år 2009. Hon dog vid 21 års ålder, och sedan har en annan tax vid namn Otto hållit titeln. Det var tills en terrier, Max, tog över titeln som världens äldsta levande hund. Taxar är kända för att leva långa liv, många till sena tonåren.

Har lätt för att bli överviktiga…

Små magsäckar men riktiga storätare! Taxar älskar mat, och äter i de flesta fall vad de än kommer över. Detta är ett ganska stort problem för rasen, då det är lätt för dem att bli överviktiga.

Envisa jakthundar…

Taxen är en av de minsta raserna bland jakthundar. Men låt inte detta lura dig. De är envisa och är uppvuxna med att inte bara förfölja sitt byte, utan kan också döda det.

Kan vara bra att veta om du måste bära dem…

Av någon okänd anledning är den lilla taxen känd för att hoppa ut från människors armar, vilket i sin tur ofta leder till en skadad rygg hos hunden. Det är därför rekommenderat att du håller dem säkra med armarna genom att vika en hand runt den bakre änden och med den andra hålla hunden underifrån, upp genom sina framben med handen på bröstet, för att hålla den från att lyckas skutta iväg.

Glöm schäfern…

Eftersom taxar från början är uppfödda till att jaga, har hundrasen definitivt vad som krävs för att också passa utmärkt som vakthund. I själva verket, en studie från 2008 i tidskriften Animal Behavior Science rankades taxen som en av de mest aggressiva raser mot både människor och andra hundar, som inkräktar på deras revir.

Ökar i popularitet…

Trots att rasen tappade sin popularitet efter andra världskriget – främst på grund av sitt tyska ursprung – har taxen åter igen klättrat – och fort har det gått! Taxen är nämligen den 13:e populäraste hundrasen i hela USA idag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

6
1 delning, 6 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
10
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
5
win