Tax är en hundras ursprungligen från Tyskland. Den är en grythund och drivande hund, idag mest vanlig som sällskapshund. Taxen finns i tre hårlag och tre storlekar vilket ger sammanlagt nio olika varianter. I en undersökning från år 2012/2013 utnämndes taxen till en av världens tio populäraste hundraser. Även här i Sverige har rasen varit populär länge, även om det dalat upp och ned. Du själv kanske har en tax, eller funderar på att bli matte eller husse över en? I så fall bör du läsa lite rolig fakta om rasen i fråga!

En av de mest färgglada…

Visste du att taxar finns i hela 15 olika färger? Detta gör rasen i fråga till en av de mest färgglada.

Därför heter de dachshund på tyska…

Från början användes hundrasen mest som grävlingshundar. På engelska heter taxar ”Dachshund”, vilket kommer från tyska ”Dachs”, som i sin tur betyder ”grävling”. Därav namnet. I USA gick hundrasen under namnet ”Badger Dog” istället, då amerikanarna inte ville ha något med tyskan eller Tyskland att göra efter kriget.

Ökade i popularitet tack vare drottning…

Drottning Victoria av Storbritannien var känd för att vara en hängiven förespråkare till rasen, och har bland annat sagt: ”Ingenting kommer att vända en mans hem till ett slott snabbare och effektivare än en tax”. Hon har krediterats för rasens popularitet i Storbritannien.

Första maskoten för OS…

Taxen var den första maskoten som Olympiska Spelen någonsin hade (se bild nedanför). Detta var år 1972 i München, Tyskland.

Kända för att leva länge…

Chanel, en tax som bodde i New York, USA, höll Guinness Världsrekord för äldsta levande hund år 2009. Hon dog vid 21 års ålder, och sedan har en annan tax vid namn Otto hållit titeln. Det var tills en terrier, Max, tog över titeln som världens äldsta levande hund. Taxar är kända för att leva långa liv, många till sena tonåren.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...