1
1 poäng

Djurplågeri innebär att man tillfogar ett djur lidande eller missköter det. Vad som räknas som djurplågeri definieras i respektive lands lagar. Lagar mot djurplågeri skiljer sig kraftigt mellan länder. Vissa länder har inte någon lag som stoppar djurplågeri alls medan det i andra är ett brott som kan leda till böter eller längre fängelsestraff. I Sverige är djurplågeri ett brott enligt 16 kap 13§ brottsbalken och faller under allmänt åtal. För djurplågeri dömes den som ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.” Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om just djurplågeri!

En människa har blivit förklarad som djur…

Mary Ellen Wilson var en liten flicka som till slut förklarades till att vara ett djur år 1874. Detta för att myndigheterna skulle få bort henne från ett missbrukarhem där hon ständigt misshandlades och vansköttes av sina föräldrar. Anledningen till att myndigheterna i New York, USA, ville få henne förklarad som ett djur berodde på att djurmisshandel enligt lag var förbjudet, men lagarna om barnmisshandel var väldigt milda

Adolf Hitler var gladare i djur än människor…

När Nationalsocialistisk Front kom till makten i Tyskland under januari 1933 kom också en omfattande uppsättning av djurskyddslagar till. Hitler ska ha sagt: ”I det nya riket kommer inte fler djurplågeri att tillåtas”.

Klassisk film var full av djurplågeri…

Under inspelningen av Katten Posski och hunden Truls på äventyr (1986) gjordes en uppsjö av anklagelser om djurplågeri i filmen. Bland annat påstods det att 20 kattungar fick sätta livet till under filminspelningen, även att regissören bröt en tass på en katt och att en annan katt släpptes från en klippa på över 30 meters höjd.

25% av katterna i USA saknar klor…

Så mycket som 25% av alla katter i USA har fått sina klor avlägsnade, ett förfarande som anses som djurplågeri och är förbjudet i många länder.

Tack vare Gucci har Alabama striktare djurskyddslagar…

En torterad och bränd hund vid namn Gucci överlevde och blev en avgörande påverkan för staten Alabama i USA att klubba för striktare djurplågerilagar under år 1994.

Internationell databas över dömda förövare…

Det finns en sökbar databas över förövare som har blivit dömda för brott mot djur. Databasen är ett internationellt samarbete mellan USA, Nya Zeeland, Kanada, Storbritannien, Australien och Spanien. Även fler länder antas ansluta till den gemensamma databasen inom en snar framtid.

Lagar om djurplågeri stadgades före lagar om barnmisshandel…

Storbritannien lagstadgades det om djurplågeri (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)) hela 60 år före det lagstadgades om barnmisshandel (National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC)).

Ökänd brottsling var dömd även för djurplågeri…

Steven Avery, som blev felaktigt dömd i USA för ett mord han inte hade begått och avtjänade 18 års fängelse, gjorde sig dock skyldig till en rad andra brott; som tjugoåring dömdes han för djurplågeri, efter att han och en annan man dränkt in Averys kattbensin, och kastat in den i en brasa.

Kina har noll lagar mot plågade djur…

Kina finns det i dag inga lagar som omfattar djurplågeri. Däremot har det under senare tid blivit ett aktuellt ämne, då fler vill se djurskyddslagar i landet.

Miljontals hajar dör årligen…

Hajfenssoppa kan kosta uppemot 200 amerikanska dollar per portion, och verksamheten dödar cirka 100 000 000 hajar per år. Eftersom det inte är ekonomiskt lönsamt för fiskare att behålla hela hajen, brukar de ofta bara skära bort fenan och därefter kasta tillbaka hajen i havet. Men eftersom hajar inte kan simma utan sin fena resulterar det i att de sjunker till botten av havet för att istället dö en plågsam och lång död.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win