Välj en sida

Förspel kallas de förberedande handlingar som parterna utför med varandra innan ett regelrätt samlag. Ett förspel kan exempelvis innehålla kramar, kyssar, smekningar/massage, sexuellt upphetsande ord, striptease, sexuella rollspel, onani och oralsex. Det kan vara ett sätt för parterna att slappna av alternativt tända till inför samlaget, men även ett sätt att förlänga sexakten. Somliga älskar det, andra tycker att det är mindre viktigt. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om förspel!

Förspel i regel viktigare för kvinnan än mannen…

En färsk australisk studie har påvisat att de flesta kvinnor blir mer upphetsade av tanken på förspelet än själva sexet i själv. Och enligt tidningen Shape Magazine vill kvinnor att förspel ska vara i snitt i 19 minuter, medan män bara vill ägna cirka 11 minuter till förspelet. Uppskattningsvis pågår ett förspel i snitt under 13 minuter.

USA har fler lagar om sex än hela Europas länder tillsammans…

USA har mer regler och lagar kring förspel och sex än vad alla Europas länder har tillsammans. Visserligen är många av lagarna inte något vidare aktiva, utan har till största del bara ”hängt med” i uppdateringarna av lagböckerna. Exempelvis är sexleksaker förbjudet i staten Alabama. Att flirta med någon i San Antonio, Texas, bryter också mot den skrivna lagen. I staten Indiana får inte oralsex utföras. Och inte nog med detta; du får heller inte sova naken i Minnesota.

Kyssar är det bästa sättet att få igång varandra…

Det finns en ultrakänslig kant runt läpparna som kallas kallas buckala-nerven. Detta område är extremt känsligt för beröring. Kliniska sexologer påstår att detta är ett särskilt erogent område när det kommer till förspel hos både män och kvinnor.

Förspel kan skapa mer njutning…

Förspel kan göra sex mer bekvämt. När en kvinna blir upphetsad drar musklerna faktiskt upp en bit in i livmodern, vilket ger mer utrymme i slidan. Denna process kallas för ett ”vaginalt tält”. Så glöm inte förspelet – för bägges skull, killar!

Ilioinguinalanerven är känsligast i hela kroppen…

En av de mest kraftfulla och känsligaste nerverna vi har i kroppen är på toppen av det inre låret där ilioinguinalanerven ligger. Eftersom den är oerhört känslig, räcker det ofta med att röra den under ett förspelet för att indirekt stimulera könsorganen.