1
1 point

Salmonella är ett variationsrikt släkte bakterier som tillhör familjen Enterobacteriaceae. De stavformiga bakterierna är uppkallade efter den amerikanske bakteriologen och veterinären D. E. Salmon. Historiskt har de olika bakteriearterna namn efter upptäckarna, exempelvis Schottmüller, eller platsen för upptäckten, till exempel Breslau. Salmonella delas in i två arter, Salmonella bongori och Salmonella enterica, varav 99% tillhör arten Salmonella enterica. Här är tio fakta som du bör känna till om bakterierna som ingen vill ha!

Magkramper och kräkningar kan vara tecken på Salmonella…

Vanliga symtom på salmonella inkluderar diarrémagkramperkräkningar och feber som kan vara i upp till en vecka och vanligtvis börjar cirka 12-72 timmar efter att bakterierna har intagits. Med andra ord gäller det att försöka hålla isär vanlig magsjuka och salmonella. [källa]

Vila är ofta det bästa botemedlet…

Medicinsk behandling är inte alltid nödvändigt för att hålla sig hydratiserad. Vila mycket och försök att äta fast föda när magen har lugnat ner sig. Svåra fall av salmonella kan dock kräva en antibiotikabehandling, men antibiotiska resistenta stammar av salmonella har dykt upp mer och mer under de senaste åren. [källa]

God handhygien är nyckeln till att slippa salmonella…

Det absolut bästa tips vi kan ge för att undvika salmonella är god handhygien – vilket vi alla borde vara vana vid nu sedan Coronavirusets framfart. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före och efter du har lagat mat och likaså om du har grejat i trädgården. Likaså ska du alltid vara noggrann med att tvätta av frukten innan den förtärs. [källa]

Som allra vanligast bland våra boskapsdjur…

Den stavformade salmonella-bakterien finns vanligtvis i matsmältningssystemet hos lantbruksdjur, vilket innebär att den kan påverka kött, fjäderfä, ägg och opastöriserade mejeriprodukter[källa]

Reptiler och amfibier en stor smittspridare…

Kanske något överraskande kan reptiler och amfibier – som sköldpaddorormar och ödlor – bära bakterien på sina kroppar. Därför är det alltid viktigt att du tvättar dina händer noga efter att ha hållit i din reptil. [källa]

Är zoonotisk…

Detta innebär att en infektion kan spridas från djur till människor, vilket tidigare har nämnts. Av denna anledning rekommenderas att reptiler eller amfibier inte förvaras i hushåll med barn under 5 år eller någon med nedsatt immunförsvar. Tvätta alltid händerna efter beröring av reptiler eller amfibier och deras omgivningar, Som man egentligen ska göra efter att ha haft kontakt med vilket djur som helst. [källa]

Sprids lätt mellan människor…

Bakterierna kan lätt spridas, så om någon i ditt hem är smittad är det viktigt att tvätta alla sängkläder på den varmaste möjliga temperaturgraden i tvättmaskinen. Likaså är det viktigt att desinficera ditt badrum efter varje besök. Vi rekommenderar också att alla vanliga beröringspunkter desinficeras – till exempel dörrhandtag och datortangentbord – för att minska risken för spridning. [källa]

Kyckling den största boven…

Salmonellautbrott hos kycklingar står för cirka 19% av alla Salmonellafall, ägg för 14,8% och nötkött för 7%, enligt International Association for Food Protection[källa]

Husdjur oftast bärare av smittan…

Husdjur smittas vanligtvis med salmonella genom att äta djurmat eller dricka vatten som är förorenat med bakterierna. Salmonella är dock inte vanligt hos hundar och katter, och husdjur som har det visar vanligtvis inga symtom. Men de kan vara värdar av bakterierna och överföra sjukdomen till dig[källa]

En köttermometer kan rädda ditt liv…

Du bör alltid använda en köttermometer när du tillagar kött för att se till att det har tillagats ordentligt. Majoriteten av matlagare brukar dock bara gissa temperaturen och läsa på förpackningar när köttet ska vara klart. En köttermometer kan rädda liv. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win