2
2 poäng

Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje, varvid solen helt eller delvis blir skymd för betraktare från jorden. Ingen annan planet – som människan vet om – upplever något likadant som vi gör här på jorden, och fenomenet är minst sagt fascinerande! Här är tio fakta som du bör känna till om just solförmörkelser!

400 – det magiska talet…

Solens avstånd från jorden är 400 gånger Månavståndet, och solens diameter är 400 gånger månens diameter. På grund av denna nästan osannolika tillfällighet betyder det att vi kan uppleva en total förmörkelse, där månen täcker hela solen.

Total solförmörkelse över USA…

Den 21 augusti 2017 kommer en total solförmörkelse att ses över USA. Den senaste totala solförmörkelsen synlig från USA:s fastland hände den 26 februari 1979, men den här är annorlunda. Förmörkelsens ”totalbana” är total för första gången sedan 1776.

Christopher Columbus förutspådde månförmörkelse…

I ett försök att låta Jamaicas infödingar fortsätta att ge honom och hans hungriga män mat, förutspådde Christopher Columbus framgångsrikt en månförmörkelse. Detta skrämde infödingarna, som därefter fortsatte att försörja Columbus och besättningen med förnödenhet.

Kommer inte att vara för evigt…

Det är med ren slump att vi finns på en planet och i en tid när vår sol är täckt exakt under en total förmörkelse. Ingen annan känd planet har en total förmörkelse, och någon gång i framtiden kommer de heller inte att förekomma på jorden.

Helium upptäcktes tack vare solförmörkelse…

Helium är uppkallad efter den grekiska guden Helios eftersom de första bevisen på dess existens inte hittades på jorden, utan på solen under en solförmörkelse år 1868. Det var inte formellt identifierat på jorden förrän år 1895.

Forskargrupp missade förmörkelsen…

En amerikansk grupp forskare från Harvard bestämde sig för att observera solförmörkelsen den 27 oktober 1780, med revolutionskriget i full gång. Trots att britterna gav dem en säker passage (i vetenskapens namn) i vad som var fiendens territorium, misslyckades de fortfarande med att uppnå förmörkelsen på grund av felaktiga beräkningar.

Kunde förutspå förmörkelser redan år 80 f.Kr…

En gammal och komplicerad mekanism från 80 f.Kr. (se bild nedanför) som kan förutsäga sol- och månförmörkelser hittades ombord på ett sjunket grekiskt skepp. Än i dag är forskarna förbryllade över dess funktioner, som de fortfarande håller på att pussla ihop.

Hur det ser ut från månen…

Om du skulle vara på månen under en total förmörkelse så skulle du samtidigt se varje solnedgång och soluppgång på jorden som en röd ring runt om i världen.

Saroscykeln…

De forntida babylonierna utarbetade att det finns solförmörkelser som uppträder 18 år11 dagar och 8 timmar från varandra. Denna period, 223 måncykler, kallas för Saroscykeln.

Solförmörkelsen som skapade fred…

År 585 f.Kr. uppträdde en solförmörkelse mitt i en kamp mellan Lydiansna och Medesna. De upphörde genast att slåss och undertecknade istället ett fredsavtal.

Gammal sed lever kvar i Indien…

Vissa personer från Indien tror fortfarande att du ska tvätta dina ögon med dagens första urin vid solnedgången efter en solförmörkelser för att undvika ögonsmärta.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win