Välj en sida

Ingen vill ha sitt namn skrivet i röd färg…

Om ett sydkoreanskt namn är skriven i röd färg, innebär det att personen kommer att  eller redan är avliden.

Eller bära siffran 4…

Precis som bland annat kineserna tror sydkoreaner att siffran nummer fyra bär otur med sig. Därför hör det inte alls till ovanligheten att siffran saknas i hissar, som gatunummer och dylikt.

Störst i världen när det kommer till plastikkirurgi…

Sydkorea är den största marknaden för plastikkirurgi per capita i världen. Det beräknas att mellan en femtedel och en tredjedel av kvinnorna i huvudstaden Seoul har gått under kniven åtminstone en gång för ett kosmetiskt förfarande.

Överlägset snabbast internet…

Sydkorea har världens snabbaste trådlösa hastighet på planeten när det kommer till internet, med en genomsnittlig nedladdningshastighet på 33,5 megabit per sekund, nästan tre gånger den genomsnittliga hastigheten som finns på andra plats; Hong Kong. Landet har också en genomsnittlig uppladdningshastighet på 17 megabit per sekund100% av landets invånare har tillgång till bredband.

Robotforskning en vital del av landet…

Under år 2012 blev ett fängelse i den sydkoreanska staden Pohang hem till världens första robotfångvaktare. Landet använder också robotar för att skydda den demilitariserade zonen (DMZ) mellan Nord- och Sydkorea – och likaså som lärare.

Shoppingälskande invånare…

Sydkoreaner älskar shopping, och landet har några av de största köpcentra i världen. Butikerna kan ha öppet till 04:00 på morgonen, medan de flesta restauranger, barer och kaféer är öppna endast till 23:00 på kvällen.

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

Landet Malta består egentligen av sju öar, varav fyra av dem är mer eller mindre helt obebodda. Landet blev självständigt från Storbritannien år 1964, men har behållit den brittiska traditionen av att köra på ”fel” sida av vägen – alltså på vänster sida. Malta är mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

Frankrike är utan tvekan ett av världens mest besökta länder med sina 83 000 000 turister år 2012. Många av turisterna dras så klart till Paris – eller ”Lutetia”, som det så fint var döpt till under romartiden. Frankrike var under många år en stormakt och har som mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta...