0

Taj Mahal  är ett mausoleum i Agra i Indien, som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru, Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Många arkitekter var involverade i arbetet med Taj Mahal, men den persiska Ustad Ahmad Lahauri framstår som den som troligen haft det största inflytandet. Taj Mahal anses generellt vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Byggnaden pryds av persisk kalligrafi. 1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv”. Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk. Men här är tio fakta om byggnaden som du däremot kanske inte kände till sedan tidigare!

Bedragare sålde Taj Mahal…

En indisk bedragare vid namn Natwarlal sålde upprepade gånger Taj Mahal och parlamentet House of India tillsammans med dess 545 sittande medlemmar. Han dömdes till 113 års fängelse, men lyckades fly hela åtta gånger från olika fängelser under sin livstid.

Kamouflerades under andra världskriget…

Under andra världskriget var Taj Mahal täckt med en enorm mängd byggnadsställningar (se bild nedanför), så att det skulle se ut som ett lager av bambu, vilket i sin tur skulle missleda fiendebombplan. Likaså var byggnaden kamouflerad under år 1971.

Hög säkerhet…

Säkerheten är skyhög kring världsarvet. Den 12 november 2016 greps en amerikansk man för att ha flugit en drönare över byggnaden. Amerikanaren hade dock inget ont uppsåt i kikaren då han bara var intresserad av att ta privata flygfoton.

Tanke bakom de fyra minareterna…

De fyra styck 40 meter höga minareter som inramar huvudbyggnaden utformades för att falla bort från den dyrbara byggnaden om de mot all förmodan skulle kollapsa.

Legos största byggnad…

Den Lego-förpackning som inkluderar flest klossar är inte Star Wars Millennium Falcon, som så många tror, utan är en kopia av världsarvet Taj Mahal. Dessa två blandas ofta ihop, då Star Wars Millennium Falcon fick mycket uppmärksamhet efter att ha byggts upp i stor skala på Legoland i Danmark. Om du har tid och pengar över till att bygga ihop en miniatyr av Taj Mahal från Lego, kommer du att få pussla ihop hela 5 922 klossar.

Kunde ha varit två identiska byggnader…

Man tror att Shah Jahan planerade att bygga en annan identisk byggnad med svart marmor på andra sidan av floden Yamuna som skulle vara ansluten med en bro till den ursprungliga byggnaden. Shah Jahan avled dock innan planerna kunde verkställas.

Världens då största diamant stals från byggnaden…

Världens en gång största diamantKohinoor (se bild nedanför), fanns tidigare inne i byggnaden. Britterna stal diamanten i samband med att de erövrade Indien. Än i dag har Storbritannien inte återlämnat den gigantiska diamanten.

Teorier om att det byggdes som tempel – inte grav…

Det finns en populär högerriktad Hindu-teori att Taj Mahal faktiskt var ett tempel för guden Shiva, och inte ursprungligen en grav som byggdes av Shah Jahan.

Blir sakta, sakta grönfärgad med åren…

Den indiska regeringen jobbar hårt med att behålla byggnadens vita glans. Men ju mer tiden går, ju mer håller den på att färgas grön. Anledningen till att den håller bli att bli grönfärgad beror bland annat på föroreningar – men också avföring från småkryp.

Omstridd kopia av byggnaden i Bangladesh…

Det finns en nedskalad kopia av byggnaden i Bangladesh. Bygget påbörjades år 2003 och kostade hela 53 000 000 amerikanska dollar. Mannen bakom skapelsen, herr Moni, säger att han fick idén redan 1980, efter att ha besökt Taj Mahal i Indien. Bygget har upprört den indiska regeringen, som har hotat med att stämma herr Moni för upphovsrättsbrott, då kopian kan locka till sig turister som ursprungligen hade i åtanke att besöka originalet

Shah Jahan var ättling till Djengis khan…

Kejsaren som ansvarade för bygget av Taj Mahal, Shah Jahan, var en direkt ättling till den mongoliske kejsaren Djengis Khan.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win