10 fakta du antagligen inte visste om att banta

Att banta kombinerat med regelbunden motion är de första åtgärder som bariatrin föreslår vid övervikt och fetma. En del har lättare för det – andra svårare. En del har en bättre näringsomsättning – andra en sämre. Att lyckas gå ner i vikt och uppnå sin idealvikt är för många en stor och krävande process, och här är tio fakta som du bör känna till om du har planer på att tappa ett par kilon. 01) Energinivåerna kommer att skjuta i höjden efter att du har förlorat lite oönskade kilon, eftersom det används mindre energi när du bär på en mindre vikt. Dessutom förbättrar viktminskningen syreeffektiviteten, vilket också leder till ett mindre flås.

02) Forskning visar att konsumtion av konstgjorda sötningsmedel faktiskt främjar viktökning. Efter bara en veckas intag av artificiella sötningsmedel visade friska försökspersoner symptom på glukosintolerans och en förändring i tarmbakterier.

03) Elvis Presley var ett fan av ”Törnrosa-dieten”, en diet där en person är nedsövd i flera dagar åt gången. Resonemanget bakom dieten var att en sovande person inte skulle äta. Dock är denna form av diet bevisad att vara katastrofal om man vill banta.

banta1

04) Att gå ner i vikt förändrar hjärnans aktivitet. Efter att ha följt ett viktminskningsprogram i sex månader presterade kvinnor bättre på minnestester. Forskning har också kopplat övervikt till dåligt minne.

05) En fettcell lever i cirka sju år. När en fettcellen dör tillkommer en ny för att ersätta den gamla. Kroppen håller reda på hur många fettceller den har, såväl som mängden fett i varje cell. Om fettceller avlägsnas genom fettsugning kompenserar kroppen genom att odla nya fettceller i andra delar av kroppen.

06) Enligt en studie gjord av University of Minnesota har människor med oorganiserade arbetsplatser större tendens att välja ohälsosammare mellanmål.

07) Att regelbundet lukta på pepparmint kan hjälpa till att minska hunger och kaloriintaget. Forskare tror den starka doften är störande och hjälper att hålla en människans sinne borta från aptiten.

banta2

08) Fetma har kopplats till flera olika typer av cancer. Att vara överviktig kan orsaka inflammationer som påverkar cellförändringar i kroppen. Men bara genom att förlora 5% av din kroppsvikt kan det avsevärt sänka risken för farliga inflammationer. Att banta om man lider av fetma kan med andra ord också vara extremt hälsosamt!

09) Efter att ha genomgått en fettsugning sade cirka 87% av patienterna att deras smaklökar hade förändrats. Nästan hälften av dem sade att maten inte smakar lika bra, och därför inte heller äter lika mycket.

10) Medan viktminskningspiller kan hjälpa en person gå ner i vikt tillfälligt, kan de samtidigt orsaka andra negativa biverkningar, som till exempel svåra humörsvängningar och depression.

 

Läs även
snabbmatfokus
10 fakta du antagligen inte visste om snabbmat

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar