10 fakta du antagligen inte visste om Counter-Strike

Counter-Strike, kanske mer känt som ”CS” i folkmun, är ett av de mest populära FPS-spelen (First Person Shooter) som spelas online, och har varit i över 17 års tid. Från början utvecklades CS som en modifikation till spelet Half-Life, men kom på senare år att bli en del av företaget Valve, vilket ledde till att spelet till slut blev självständigt.

Du har säkert suttit och spelat långt in på nätterna, eller kanske haft en pojkvän eller flickvän som vägrat att slita sig från datorn. På något sätt kan du med största sannolikhet associera till spelet. Här är dock tio fakta som du kanske inte kände till om just Counter-Strike.


01 Det finns en uppsjö av olika banor till Counter-Strike, men den äldsta av dem alla är ”cs_siege”, som har funnits med sedan den första betaversionen av spelet. Vad som kanske är mest intressant är att ”cs_siege” är den enda bana som än idag finns med, fram till Counter-Strike: Global Offensive. Till en början gick kartan dock under namnet ”Canyon Hunt” och utvecklades av en kille under smeknamnet ”noth1ng”, då PC Gamer hade en tävling där man skulle göra en karta för Team Fortress Classic. Hans bidrag vann tävlingen, och än idag spelas banan till fullo!

02

Klanen ”Ninjas in Pyjamas” (NiP) var obesegrade från augusti 2012 fram till april 2013 innan de till slut besegrades av ”Virtus.Pro”.

counterstrike4
03Vid ett kort tillfälle fanns det körbara fordon i CS. I en karta i betaversionen 7,0, som gick under namnet ”de_jeepathon2k”, fanns det två jeepar på kartan vilka spelarna kunde köra omkring med. Hela kartan var utformad som en racerbana, men huvudmålet var dock fortfarande att plantera bomben för terroristerna. På grund av att fordonen var extremt svåra att navigera – samt att kartan var väldigt begränsad till bilkörandet – togs bilarna ur bruk när betaversion 7,1 släpptes. Jeeparna fanns kvar, men de var inte längre körbara.

04Än idag är Counter-Strike version 1.6 ett av de mest populära spelen på Steam, trots att flera uppföljare tillkommit efteråt. Det allra populäraste CS-spelet är dock Global Offensive.

counterstrike1
05Spelet blev så oerhört populärt att utvecklarna, Minh Le och Jess Cliffe, inte behövde utveckla några fler banor – detta gjorde gladeligen fansen åt dem. Eftersom det från början var en modifikation av spelet Half-Life uppmärksammade också företaget Valve populariteten kring CS, och vid betaversion fyra valde Valve att assistera det fortsatta utvecklandet av CS.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar