10 fakta du antagligen inte visste om Joaquín ”El Chapo” Guzmán

Den 11 juli 2015 rymde mexikanaren Joaquán Guzmán från ett högsäkethetsfängelse väst om Mexico City. Detta med hjälp från utsidan, då en lång tunnel hade grävts under fängelset. Sedan kunde Guzmán, mer känd som ”El Chapo” ta sig till friheten med hjälp av ett uppgrävt hål i duschutrymmet och vidare på en rälsgående motorcykel i tunneln. Detta är dock inte första gången som knarkkungen tar sig ut från ett högsäkethetsfängelse. Nu är han åter igen gripen efter ett halvår på flykt. Blir det ytterligare en rymning?

”El Chapos” liv liknar en Hollywood-film och här följer tio fakta från drogkungens spektakulära liv.

01) Sinaloa-kartellen, som ”El Chapos” gäng kallar sig, står för hela 25% av den illegala narkotikahandeln i USA.

02) Det är ingen nyhet att droghandel kan göra en omättligt rik. ”El Chapo” har listats i tidningen Forbes lista över världens rikaste miljardärer 2009. 2013 fick han dock lämna den ärorika listan, då det inte längre gick att uppskatta hans rikedom. Kanske inte så konstigt, med tanke på att all hans rikedom samlats ihop tack vare illegala affärer.

03) I november 2007 gifte han sig med den då 18-åriga skönhetsdrottningen Emma Coronel Aispuro. Vid detta skede var ”El Chapo” någonstans mellan 50-52 år gammal. Paret fick tvillingar, men efter skilsmässa flyttade Emma tillbaka till USA, då hon har dubbla medlemskap. Det här var ”El Chapos” tredje av totalt fyra fruar.

elchapo1

04) ”El Chapo” var den första att bli kallad Chicagos fiende nummer ett sedan Al Capone 1930. Detta tack vare att karteller kunde smuggla in över 1,8 ton knark till staden – varje månad.

05) Den 24 maj 1993 fick en katolsk biskop, Juan Jesus Posadas Ocampo, sätta livet till. Anledningen var att han förväxlades med ”El Chapo”, som andra drogkarteller ville ha död på. Det hela slutade med att den stackars biskopen fick motta 14 pistolskott och dog direkt på plats. Även sex andra personer fick sätta livet till i parkeringshuset för att inte agera vittnen.

06) ”El Chapo” har totalt nio barn med tre olika fruar. Men har man makt och pengar har man också många fiender. Hans ena son, Edgar, fick sätta livet till redan som 22-åring i maj 2008. Hela 40 vapenbärande män sköt ihjäl honom i ett shoppingcenter.

07) ”El Chapo” växte upp i en fattig familj och bodde sex timmar från närmsta stad. Han hoppade av skolan redan efter tredje klass och började att sälja marijuana med sin pappa vid låg ålder. Vid 15 års ålder började han att sälja på egen hand, och lyckades så bra att han kunde försörja hela sin familj.

elchapo2

08) Mellan 1993-2001 spenderade ”El Chapo” sin tid i ett högsäkerhetsfängelse i Mexiko innan han kunde fly. Men han lyckades ta in kokain och kvinnor innanför murarna och förvandlade fängelset till rena rama femstjärniga hotellet.

09) Han har själv berättat för en journalist att han har dödat någonstans mellan 2,000-3,000 personer. Sen hur många som mist livet på grund av hans droger är omöjligt att ens spekulera i, men siffran lär vara skrämmande nog att ens fantisera om.

10) Till slut tröttnade den mexikanska regeringen och kände sig hotad av ”El Chapo”. Därav utannonserades en belöning på 5,000,000 dollar (cirka 45,000,000 kr mätt i dagens valuta) till den som kunde ge tips som ledde till ett gripande. ”El Chapo” blev tack vare detta gripen en tidig morgon i februari 2014.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar