10 fakta du antagligen inte visste om droger

Droger är ett av vår tids största samhällsproblem idag, och både legal och illegal handel omsätter miljarder och åter miljarder dagligen. Här är tio fakta som du bör känna till om droger och dess konsekvenser.01) Columbias illegala droghandel uppgår årligen till cirka tio miljarder dollar. Det är en fjärdedel av hela landets legala exporthandel.

02) 31% av alla större rockstjärnor (de som tjänat över en miljon dollar med hjälp av sin musik) som har dött har gjort det på grund av droger eller alkohol.

03) Vi känner nog alla till att droger till stor del är lagligt i Holland, men visste du att du kan ta med ditt egna hasch, kokain eller ecstasy till specifika myndigheter för att testa om drogerna är äkta och trovärdiga?

droger1

04) Bara i USA föds årligen cirka 100 000 barn som är beroende av kokain, tack vare att deras havande mammor brukat drogen när de legat i livmodern.

05) Marijuana är fullt lagligt och inte ens klassat som en drog i Nordkorea.

06) Det är mer troligt att du dör som knarklangare i Chicago, USA, än som dödsdömd fånge i Texas, USA.

07) Totalt sett världen över dör fler människor av medicinbelagd medicin än heroin och kokain ihop.

droger2

08) År 2013 rökte fler studenter i USA marijuana än vanliga cigaretter. Marijuanarökande studenter uppkom till hela 22,7% medan cigarettpuffande ungdomar endast nådde 16,3%.

09) Tonåringar som blir informerade om drogernas faror av sina föräldrar har 50% större chans att inte bruka droger jämfört med de som inte blir informerade.

10) Albert Hofmann, mannen bakom drogen LSD, kom oväntat nog att bli hela 102 år gammal. Och ja, han injecerade LSD ganska ofta.

 

Läs även
alkohol-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om alkohol

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar