10 fakta du antagligen inte visste om Gulfkriget

06Revolutionerande vapen dödade elektroniken…
USA
 utvecklade ett vapen som kallas för ”Graphite Bomb”, dess filament var bara millimeter tjock och kan sväva i luften som likt ett tätt moln. Vapnet kunde inaktivera elektronik och användes framgångsrikt i Gulfkriget mot Irak och återigen mot Serbien .

07

Märkligt världsrekord sattes…
Under kriget sattes också ett kanske lite märkligt världsrekord; nämligen det längsta skottet från en pansarvagn som sköt sönder en annan pansarvagn. Den brittiska pansarvagnen British Challenger 1 (se bild nedanför) avfyrade ett skott som träffade sitt mål på hela 5 100 meters avstånd. 

08Amerikanska militären räddade hundratusentals liv efter kriget…
Den amerikanska militären räddade uppskattningsvis 200 000 liv när det avledas soldater som återvände hem från Gulfkriget att istället ge stöd till Bangladesh efter en förödande cyklon år 1991.

09

Drygt 35% av soldaterna fick bestående men…
Nästan en tredjedel av de amerikanska veteranerna från Gulfkriget lider av någon form av så kallad ”Gulfkrigssyndrom”, som är en kronisk multisymptomsjukdom som kan orsaka kognitiva problem, muskelvärk och trötthet. Orsaken till syndromet är fortfarande okänt och diskuteras än i dag.

010Minst 20 personer dog vid firandet av krigets slut…
Under krigets slut dog totalt 20 personer av ”fallande skott”. Man firade att kriget var slut genom att avfyra sina vapen rätt upp i luften, där somliga blev träffade och avled.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om irakkriget

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar