10 fakta du antagligen inte visste om rymdteleskopet Hubble

Hubbleteleskopet är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden år 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område de senaste 27 åren. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om rymdteleskopet Hubble!

01Långt över 100 000 varv runt jorden…
Från och med våren 2011 hade Hubbleteleskopet rest runt vårt jordklot över 115 000 gånger. Detta motsvarar cirka 5 miljarder kilometer eller längden på en resa till planeten Neptunus.

02Väger lika mycket som 11 isbjörnar…
Det gigantiska teleskopet väger 11 ton och mäter 13,2 meter på längden, vilket motsvarar cirka 11 isbjörnar i vikt och ligger strax under längden på 3,5 Mini Coopers.

03Kommer aldrig att kunna fota vår sol…
Hubble kan observera de mest avlägsna galaxerna, men det finns ett par närliggande föremål som det inte ens kan se alls, som till exempel solen – som är så ljus att det skulle skada dess sensorer – och Merkurius, på grund av hur nära planeten ligger solen.

04

Kan jämföras med en gigantisk digitalkamera…
Kort och gott kan man egentligen säga att Hubble är en verkligen dyr och komplicerad jättedigitalkamera, då dess instrument fångar in universums ljus med elektroniska detektorer.

05Kräver oerhört lite energi…
Teleskopet använder oerhört lite kraft jämfört med dess storlek och syfte. Man brukar räkna på att den i snitt använder sig utav 2800 watt, det är bara 1300 watt mer än en hårtorkhög värme, som använder 1500 watt. Teleskopet drivs med hjälp av solpaneler som mäter 2,6 x 7,1 meter.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar