10 fakta du antagligen inte visste om multipel skleros

Multipel skleros, oftast förkortat MS, är en neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Ofta kommer sjukdomen i skov med symptom som går tillbaka inom några veckor till månader, men i de flesta fall utvecklas också en bestående funktionsnedsättning. Det finns nu många olika läkemedel som kan bromsa sjukdomsförloppet – men man har hittills inte kunnat råda bot på sjukdomen. Här är tio fakta som du bör känna till!

01Kallades sclerosis disseminata förr…
Termen skleros betyder förhårdnad eller ärr och beskriver här de plack som bildas i hjärna och ryggmärg. Termen multipel syftar på att man under sjukdomen får fler plack i det centrala nervsystemet. Således betyder multipel skleros ”många ärr/plack”. Sjukdomen har tidigare också kallats sclerosis disseminata.

02Drabbar oftare kvinnor än män…
Multipel skleros drabbar oftast unga personer, även om åldern kan variera mycket. Genomsnittsåldern för insjuknandet ligger mellan ungefär 20 och 40 år. Kvinnor drabbas oftare än män – två tredjedelar av de drabbade är kvinnor. På norra halvklotet är MS vanligare än i övriga världen. De geografiska skillnaderna har troligen både genetiska och miljömässiga orsaker.

03Blir mer och mer vanligt…
I Sverige finns ca 17 500 registrerade personer med multipel skleros och varje år insjuknar ytterligare cirka 1 000 nya personer. Med tiden har sjukdomen blivit allt mer vanlig och teorier om varför går isär hos forskarna.

04

Plack bildas…
MS-sjukdomen kännetecknas av att det bildas sjukdomshärdar, så kallade ”plack”, i olika delar av det centrala nervsystemet. I dessa sjukdomshärdar finner man vid mikroskopisk undersökning skador på nervcellernas myelin och en skada på blod-hjärnbarriären. Den ökade förekomsten av vita blodkroppar i sjukdomshärdarna visar på ett inslag av inflammation. Antalet oligodendrocyter minskar lokalt. Efter många år (10-15 år) går ofta den primärt T-cellsdrivna sjukdomen över till en mer degenerativ fas, där inflammation inte är ett lika tydligt inslag.

05Två olika typer…
I det tidiga förloppet av multipel skleros fortskrider sjukdomen ofta i skov, det vill säga sjukdomsutbrott följda av en period helt eller delvis utan symptom. Senare i förloppet präglas den ofta av långsam försämring utan symtomfria perioder; sjukdomen kallas då sekundärt progressiv. MS kan ge symptom från hela hjärnan, synnerven och ryggmärgen; vanliga symtom är känselbortfall, balanssvårigheter, pareser (svaghet), urinträngningar och onormal trötthet. Det finns även en primärt progressiv form av Multipel skleros, som saknar skov. Det rör sig då istället om en gradvis försämring under flera års tid.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar