10 fakta du antagligen inte visste om noshörningar

Noshörningar (Rhinocerotidae på latin) är en familj uddatåiga hovdjur som egentligen omfattar fem nutida arter. Deras mest utmärkande drag är så klart det stora hornet på nosen. Till skillnad från horn hos parigt behornade däggdjur består det helt och hållet av keratin (hornämne) och har ingen kärna av ben. Men det här har du säkert redan lärt dig i skolan, så låt oss istället gå direkt på de tio punkter som din lärare antagligen aldrig lärde dig!

01Rhinocerotidae betyder just ”noshorn”…
Det engelska ordet för noshörningar – Rhinoceros – betyder kort och gott ”noshorn”. ”Rhino” betyder nos” och ”ceros” betyder just ”horn”. Likaså har det latinska begreppet – Rhinocerotidae – samma betydelse.

02Näst största landdäggdjuret…
Den vita noshörningen är den största av de fem olika noshörningsarterna, och kan väga upp till 3 500 kilo. Det är också det näst största landdäggdjuret, efter elefanten, som kan väga upp till det dubbla; 7 000 kilo

033 av 5 arter utrotningshotade…
Tre
av de fem arterna anses vara akut utrotningshotade. Javanoshörningensumatranoshörningen och spetsnoshörning är de tre som är utrotningshotade, vilket betyder att de löper 50% risk till att vara helt utrotade inom loppet av tre generationer. De andra två arterna; indisk pansarnoshörning och trubbnoshörning finns det dock fler av.

04

Tjock men känslig hud…
Noshörningarnas hud må vara tjock men de kan vara ganska känsliga för solbränna och insektsbett, varför de gillar att vältra sig så mycket. När leran torkar fungerar det som skydd mot solbränna och insekter.

05Använder inte bara hornen vid slagsmål…
Vissa noshörningar använder sina tänder – inte deras horn – vid försvar. Detta sker dock oftast bara när två hanar slåss och den ena är större än den andra; den som är mindre använder då också gärna sina vassa tänder.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar