1
1 poäng

Saturnus är den sjätte planeten från vår sol och den näst största i solsystemet. Det är en gasjätte, som Galileo Galilei var först med att observera genom ett teleskop år 1610. Han såg planeten när ringarnas läge fick planeten att se ut som tre planeter i en klump, vilket gjorde dåtidens forskare mycket förbryllade. Saturnus har 95 gånger så stor massa som jorden och är nio gånger så stor i diameter. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om Vintergatans gigantiska planet!

Anses vara vackrast av alla planeter i solsystemet…

Många astronomer anser Saturnus att vara den vackraste planeten i solsystemet på grund av dess fantastiska ringar. I själva verket är planetens smeknamn ”juvelen i solsystemet”.

Är dock inte ensam med sina ringar…

Saturnus är dock inte den enda planeten med ringarJupiterUranus och Neptunus har också ringar, även om de är mycket svagare och mindre spektakulära än just Saturnus framhävande ringar.

Skulle teoretiskt sett flyta på vattnet…

Saturnus är den minst täta planeten i solsystemet, och om det fanns en vattenhink stor nog att rymma planeten i skulle den flyta. Däremot skulle jorden och Merkurius sjunka snabbast.

Första närbilderna av planeten…

Den första rymdfarkosten som flög förbi planeten var Pioneer 11, som skickas upp 1973 och anlände först år 1979Voyager 1 och 2 har också genomfört förbiflygningar år 1980 och 1981. Voyager 1 är nu den farkost som har färdats längst i rymden, tillverkad av människan.

Bjuder inte på något varmt klimat, direkt…

Det är svårt att veta exakt, men forskare tror att den kallaste punkten på planeten kan bli upp till -212° C. Detta kan jämföra med jordens kallaste uppmätning, som ”bara” var på -89° C.

En lite mer exakt storleksjämförelse…

Cirka 750 jordklot skulle få plats i planeten Saturnus. Ja, så oerhört mycket större är planeten är vår egna.

Så många dagar består ett av år på planeten…

Ett år på jorden är 365,256 dagar. Ett år på Saturnus är 10 759,22 dagar. Tur att man inte föddes där, vad man hade fått vänta på sin födelsedag!

Rejält blåsiga stormar…

Vinden på planetens atmosfär kan färdas i 1 800 km/h. Jämfört med här på jorden, där högsta uppmätta vindhastigheten är 483 km/h, är det med andra ord ganska snabbt!

Stormen som varat i mer än 2 000 år…

Stormar på Saturnus kan vara i flera månader, eller i värsta fall år. Det mest spektakulära är dock stormen som kallas för ”Dragon Storm”, som varat i över 2 000 år! Stormen går att skymta på bilden nedanför.

En sommar varar i drygt 8 år…

Eftersom planeten snurrar i en lutning innebär det att planeten har säsonger. Sommaren på Saturnus varar i ungefär åtta jordår. Detta kan jämföras med en svensk sommar som uppenbarligen bara verkar vara i två dagar. Förvisso är sommaren på dess planet fruktansvärd kall, så jag nöjer mig med den svenska sommaren tillsvidare!

De berömda ringarna som pryder planeten…

Planetens ringsystem är mycket breda och sträcker sig så långt som 282 000 km. Om du reste det avståndet från jorden, skulle du vara mer än halvvägs till månen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win