10 fakta du antagligen inte visste om sjukhus

Alla har vi varit där, en del i flera olika länder, andra bara här i Sverige. Hur som helst så skiljer sig alla länders sjukhus, och dess sjukvård, åt en hel del. Här är åtminstone tio fakta som inte skiljer sig från verkligheten, som du kan ha i åtanke nästa gång du sitter på akuten med en hjärnskakning eller annat mindre kul. 01) Skaparen av Peter Pan gav dess rättigheter till ett barnsjukhus så att det alltid skulle samla royalties och på så vis finansiera sjukhuset.

02) En stor mängd sjukhus världen över förvarar öl och andra alkoholhaltiga drickor avsett för alkoholister. Detta för att en alkoholist med ett sug inte ska rota igenom skåp och ställa till med allmänt stök på sjukhuset. En del av sjukhusen har även ölburkar med receptetiketter på. Japp, det är som jag alltid har hävdat; öl är medicin!

03) I en studie för att förbättra miljön för barnsjukhus, där 250 barn deltog, fick de uttrycka vad de tyckte om clowner. Inte en enda av barnen ansåg clowner roliga. Majoriteten tyckte att de var läskiga och obehagliga.

sjukhus1

04) För en dag under år 1940 blev en del av ett sjukhus i Ottawa, Kanada, ett internationellt territorium så att en nederländsk prinsessa kunde födas som en fullständig nederländsk medborgare (detta var ett krav för att få vara en holländsk prinsessa). Varje år skickar Nederländerna en bukett med tulpaner – än idag – för att visa Kanada sin tacksamhet.

05) Förr i tiden var det inte helt ovanligt att tyska sjukhus hade ett litet ölbryggeri på en avdelning. Patienterna brukade få ett glas öl innan läggdags för att ”sova bättre”.

06) Under år 2009 blev en pensionerad polis vid namn Geraint Woolford inlagd på Abergale sjukhus i norra Wales och hamnade bredvid en annan pensionerad polis – som också hette Geraint Woolford. De två männen var inte släkt, hade aldrig träffats och var de enda två personerna i hela Storbritannien som hette Geraint Woolford.

07) Jimmy Carter var den första amerikanska presidenten som föddes på ett sjukhus.

sjukhus2

08) För två år sedan, år 2014, gick en 66-årig kinesisk man till sjukhuset på grund av magont, bara för att upptäcka att han hade varit en kvinna under hela sitt liv och att hans magont orsakades av en stor, godartad cysta på äggstockarna. Snacka om att få en smärre chock!

09) Över 2 000 amerikanare måste årligen uppsöka läkarvård efter att ha skurit bröd. Fenomenet har till och med fått en benämning hos de amerikanska läkarna; ”Bagel-related injuries” (BRIs).

10) Som barn blev Marshall Mathers (Eminem) mobbad och misshandlad så allvarligt att han hamnade på sjukhus med en hjärnskakning och tillfällig blindhet vid ett tillfälle.

BONUS) Under inspelningen av filmen Rocky IV slog Dolph Lundgren till Sylvester Stallone så hårt – av misstag – att sjukhuspersonalen trodde att han hade blivit påkörd av en bil. Svensk kraft!

 

Läs även
olikafangalserfokus
10 fakta du antagligen inte visste om o
lika fängelser

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar