3
3 poäng

Trots nästan obegränsat med arkeologiska fynd världen över så vet vi människor bara en knapp bråkdel av de djur och arter som har levt innan oss. Att dinosaurier utgör ett så stort intresse för oss beror delvis på att vi funnit så många fossiler efter dem, men också för att de dominerade vår värld under en så pass lång tid. Men vad fanns det för gigantiska djur efter dinosaurierna, egentligen? Vi har listat tio av de största gigantiska djuren, som du kanske inte hade så bra koll på nedanför!

Argentavis…

Argentavis (även känd som ”argentinsk fågel”) är en av de största flygande fåglarna som vi människor någonsin har känt till, möjligen överträffad i vingspann av den nyligen upptäckta Pelagornis sandersi. Med ett vingspann på sju meter och en vikt på cirka 72 kilo skulle den ha kunnat flyga iväg med små, primitiva hästar2014 beskrevs en annan utdöd art, Pelagornis sandersi, som hade en liknande storlek (även om den bara vägde 22 till 40 kilo). Som jämförelse kan nämnas att den levande fågeln med störst vingspann är albatrossen, på 3,65 meter.

Argentavis (även känd som "argentinsk fågel") är en av de största flygande fåglarna som vi människor någonsin har känt till, möjligen överträffad i vingspann av den nyligen upptäckta Pelagornis sandersi. Med ett vingspann på sju meter och en vikt på cirka 72 kilo skulle den ha kunnat flyga iväg med små, primitiva hästar. 2014 beskrevs en annan utdöd art, Pelagornis sandersi, som hade en liknande storlek (även om den bara vägde 22 till 40 kilo). Som jämförelse kan nämnas att den levande fågeln med störst vingspann är albatrossen, på 3,65 meter.

Basilosaurus…

Basilosaurus (även kallad ”kungsödla”) är egentligen inte en ödla. Det är faktiskt en typ av forntida val som levde för 40 till 34 miljoner år sedan. Dess fossiler har hittats i USAEgyptenJordanien och Pakistan. Detta odjur ska ha figurerat i haven över hela världen. Den hade dock två rudimentära fötter, vars användning är okänd. Basilosaurus, som mäter mellan 12 – 20 meter, är det största kända havsdjuret under den sena eocenen.

Basilosaurus (även kallad "kungsödla") är egentligen inte en ödla. Det är faktiskt en typ av forntida val som levde för 40 till 34 miljoner år sedan. Dess fossiler har hittats i USA, Egypten, Jordanien och Pakistan. Detta odjur ska ha figurerat i haven över hela världen. Den hade dock två rudimentära fötter, vars användning är okänd. Basilosaurus, som mäter mellan 12 – 20 meter, är det största kända havsdjuret under den sena eocenen.

Purussaurus…

Purussaurus – även kallad ”Purusödla”, efter floden Purus. Varje era verkar ha sin egen form av jättekrokodiler. Under kritaperioden fanns Sarcosuchus och Deinosuchus. Efter dinosaurierna, utan någon större tvekan, hamnade lite mer specialiserade krokodildjur i rampljuset. Purussaurus är en utmanare till det största krokodildjuret som någonsin har levt. Tillsammans med den gigantiska fågeln Argentavis har den blivit funnen i Sydamerika. Denna 13 meter långa monsteralligator terroriserade kontinenten för bara åtta miljoner år sedan, så med andra ord har den inte varit utdöd alltför länge.

Purussaurus – även kallad "Purusödla", efter floden Purus. Varje era verkar ha sin egen form av jättekrokodiler. Under kritaperioden fanns Sarcosuchus och Deinosuchus. Efter dinosaurierna, utan någon större tvekan, hamnade lite mer specialiserade krokodildjur i rampljuset. Purussaurus är en utmanare till det största krokodildjuret som någonsin har levt. Tillsammans med den gigantiska fågeln Argentavis har den blivit funnen i Sydamerika. Denna 13 meter långa monsteralligator terroriserade kontinenten för bara åtta miljoner år sedan, så med andra ord har den inte varit utdöd alltför länge.

Indricotherium (Paracetherium)…

Paraceratherium är ett utdött släkte av hornlösa noshörningar. Det är det största landlevande däggdjuret som någonsin har existerat, nästan fem meter högt och vägde uppskattningsvis 20 ton. Den levde för 34 – 23 miljoner år sedan. Dess kvarlevor har hittats över Eurasien mellan Kina och före detta Jugoslavien. Paraceratherium betyder ”nära det hornlösa odjuret”.

Paraceratherium är ett utdött släkte av hornlösa noshörningar. Det är det största landlevande däggdjuret som någonsin har existerat, nästan fem meter högt och vägde uppskattningsvis 20 ton. Den levde för 34 – 23 miljoner år sedan. Dess kvarlevor har hittats över Eurasien mellan Kina och före detta Jugoslavien. Paraceratherium betyder "nära det hornlösa odjuret".

Daeodon…

Daeodon (”Dreadful tooth”) är ett utdött släkte av Entelodontidae (”helvetesgrisar”) som bebodde Nordamerika för mellan 29 och 19 miljoner år sedan. Bara Daeodons skalle mätte nästan en meter lång. Den var 1,8 meter hög och en gång strövade omkring i Nordamerika och åt nästan allt den kunde hitta. Det kan vara anledningen till att den har blivit känd som ”Terminator Pig”.

Daeodon ("Dreadful tooth") är ett utdött släkte av Entelodontidae ("helvetesgrisar") som bebodde Nordamerika för mellan 29 och 19 miljoner år sedan. Bara Daeodons skalle mätte nästan en meter lång. Den var 1,8 meter hög och en gång strövade omkring i Nordamerika och åt nästan allt den kunde hitta. Det kan vara anledningen till att den har blivit känd som "Terminator Pig".

Megalania…

Megalania (”Stora strövare”) är en utdöd mycket stor goanna eller monitorödla. Även om den inte blev lika stor som sina mosasauriska föregångare, var den här gigantiska monitorödlan lika grym. Den här gigantiska sju meter långa ödlan bodde i Australien och utrotades relativt nyligen, för bara cirka 30 000 år sedan. Australiens tidigaste nybyggare kan ha stött på Megalania i det vilda.

Megalania ("Stora strövare") är en utdöd mycket stor goanna eller monitorödla. Även om den inte blev lika stor som sina mosasauriska föregångare, var den här gigantiska monitorödlan lika grym. Den här gigantiska sju meter långa ödlan bodde i Australien och utrotades relativt nyligen, för bara cirka 30 000 år sedan. Australiens tidigaste nybyggare kan ha stött på Megalania i det vilda.

Titanoboa…

Titanoboa – som betyder ”titanisk boa” – är ett utdött släkte av orm som levde för cirka 60 – 58 miljoner år sedan. Forskare uppskattar att den hade en total längd på cirka 12,8 m och vägde cirka 1 130 kilo. Den var längre än Tyrannosaurus Rex, dock med en matchande aptit. Titanoboa strövade omkring i Columbias träsk och träskmarker.

Titanoboa – som betyder "titanisk boa" – är ett utdött släkte av orm som levde för cirka 60 – 58 miljoner år sedan. Forskare uppskattar att den hade en total längd på cirka 12,8 m och vägde cirka 1 130 kilo. Den var längre än Tyrannosaurus Rex, dock med en matchande aptit. Titanoboa strövade omkring i Columbias träsk och träskmarker.

Kelenken…

Även om Kelenkens (även känd som ”Winged deity”) vingar inte ens var tillräckligt stora för att låta dem flyga, var de gudalika i sin grymhet och snabbhet. Den största av alla phorusrhacider, Kelenken, strövade omkring i Sydamerika och härskade med järnhand, ungefär som deras dinosaurieförfäder. Dess skalle ensam växte nära en meter och dess näbb var vass och krokig, vilket gjorde att den kunde slå sitt byte till underkastelse.

Även om Kelenkens (även känd som "Winged deity") vingar inte ens var tillräckligt stora för att låta dem flyga, var de gudalika i sin grymhet och snabbhet. Den största av alla phorusrhacider, Kelenken, strövade omkring i Sydamerika och härskade med järnhand, ungefär som deras dinosaurieförfäder. Dess skalle ensam växte nära en meter och dess näbb var vass och krokig, vilket gjorde att den kunde slå sitt byte till underkastelse.

Carcharodon Megalodon…

Hajar är inte att leka med. Så pass mycket vet vi idag. De har funnits på denna jord i mer än 400 miljoner år och har överlevt varje massutrotning som naturen någonsin har försökt att överraska dem med. Megalodon (även känd som ”stor tandhaj”) var en av de mest inflytelserika rovdjuren som jorden någonsin har producerat och en av de största på sina dryga 18 meterMegalodon var ett aktivt rovdjur av stora valar

Hajar är inte att leka med. Så pass mycket vet vi idag. De har funnits på denna jord i mer än 400 miljoner år och har överlevt varje massutrotning som naturen någonsin har försökt att överraska dem med. Megalodon (även känd som "stor tandhaj") var en av de mest inflytelserika rovdjuren som jorden någonsin har producerat och en av de största på sina dryga 18 meter. Megalodon var ett aktivt rovdjur av stora valar. 

Livyatan Melvillei…

Livyatan Melvillei är en utdöd valart som levde för cirka 12 – 13 miljoner år sedan. Dess tänder var över 30 centimeter långa och var en val som åt andra valar. Den fick sitt namn efter ett bibliskt monster som Gud var tvungen att döda för att hindra det från att reproducera sig.

Livyatan Melvillei är en utdöd valart som levde för cirka 12 – 13 miljoner år sedan. Dess tänder var över 30 centimeter långa och var en val som åt andra valar. Den fick sitt namn efter ett bibliskt monster som Gud var tvungen att döda för att hindra det från att reproducera sig.

Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win