Trots nästan obegränsat med arkeologiska fynd världen över så vet vi människor bara en knapp bråkdel av de djur och arter som har levt innan oss. Att dinosaurier utgör ett så stort intresse för oss beror delvis på att vi funnit så många fossiler efter dem, men också för att de dominerade vår värld under en så pass lång tid. Men vad fanns det för stora djur efter dinosaurierna, egentligen? Vi har listat tio av de största gigantiska djuren, som du kanske inte hade så bra koll på, nedanför!

Argentavis…

Argentavis (även känd som ”argentinsk fågel”) är en av de största flygande fåglarna som vi människor någonsin har känt till, möjligen överträffad i vingspann av den nyligen upptäckta Pelagornis sandersi. Med ett vingspann på sju meter och en vikt på cirkaa 72 kilo skulle den ha kunnat flyga iväg med små, primitiva hästar. 2014 beskrevs en annan utdöd art, Pelagornis sandersi, som hade en liknande storlek (även om den bara vägde 22 till 40 kilo). Som jämförelse kan nämnas att den levande fågeln med störst vingspann är albatrossen, på 3,65 meter.

Argentavis (även känd som "argentinsk fågel") är en av de största flygande fåglarna som vi människor någonsin har känt till, möjligen överträffad i vingspann av den nyligen upptäckta Pelagornis sandersi. Med ett vingspann på sju meter och en vikt på cirkaa 72 kilo skulle den ha kunnat flyga iväg med små, primitiva hästar. 2014 beskrevs en annan utdöd art, Pelagornis sandersi, som hade en liknande storlek (även om den bara vägde 22 till 40 kilo). Som jämförelse kan nämnas att den levande fågeln med störst vingspann är albatrossen, på 3,65 meter.

Basilosaurus…

Basilosaurus (även kallad ”kungsödla”) är egentligen inte en ödla. Det är faktiskt en typ av forntida val som levde för 40 till 34 miljoner år sedan. Dess fossiler har hittats i USA, Egypten, Jordanien och Pakistan. Detta odjur ska ha figurerat i haven över hela världen. Den hade dock två rudimentära fötter, vars användning är okänd. Basilosaurus, som mäter mellan 12 – 20 meter, är det största kända havsdjuret under den sena eocenen.

Basilosaurus (även kallad "kungsödla") är egentligen inte en ödla. Det är faktiskt en typ av forntida val som levde för 40 till 34 miljoner år sedan. Dess fossiler har hittats i USA, Egypten, Jordanien och Pakistan. Detta odjur ska ha figurerat i haven över hela världen. Den hade dock två rudimentära fötter, vars användning är okänd. Basilosaurus, som mäter mellan 12 - 20 meter, är det största kända havsdjuret under den sena eocenen.

Purussaurus…

Purussaurus – även kallad ”Purusödla”, efter floden Purus. Varje era verkar ha sin egen form av jättekrokodiler. Under kritaperioden fanns Sarcosuchus och Deinosuchus. Efter dinosaurierna, utan någon större tvekan, hamnade lite mer specialiserade krokodildjur i rampljuset. Purussaurus är en utmanare till det största krokodildjuret som någonsin har levt. Tillsammans med den gigantiska fågeln Argentavis har den blivit funnen i Sydamerika. Denna 13 meter långa monsteralligator terroriserade kontinenten för bara åtta miljoner år sedan, så med andra ord har den inte varit utdöd alltför länge.

Purussaurus - även kallad "Purusödla", efter floden Purus. Varje era verkar ha sin egen form av jättekrokodiler. Under kritaperioden fanns Sarcosuchus och Deinosuchus. Efter dinosaurierna, utan någon större tvekan, hamnade lite mer specialiserade krokodildjur i rampljuset. Purussaurus är en utmanare till det största krokodildjuret som någonsin har levt. Tillsammans med den gigantiska fågeln Argentavis har den blivit funnen i Sydamerika. Denna 13 meter långa monsteralligator terroriserade kontinenten för bara åtta miljoner år sedan, så med andra ord har den inte varit utdöd alltför länge.

Indricotherium (Paracetherium)…

Paraceratherium är ett utdött släkte av hornlösa noshörningar. Det är det största landlevande däggdjuret som någonsin har existerat, nästan fem meter högt och vägde uppskattningsvis 20 ton. Den levde för 34 – 23 miljoner år sedan. Dess kvarlevor har hittats över Eurasien mellan Kina och före detta Jugoslavien. Paraceratherium betyder ”nära det hornlösa odjuret”.

Paraceratherium är ett utdött släkte av hornlösa noshörningar. Det är det största landlevande däggdjuret som någonsin har existerat, nästan fem meter högt och vägde uppskattningsvis 20 ton. Den levde för 34 – 23 miljoner år sedan. Dess kvarlevor har hittats över Eurasien mellan Kina och före detta Jugoslavien. Paraceratherium betyder "nära det hornlösa odjuret".

Daeodon…

Daeodon (”Dreadful tooth”) är ett utdött släkte av Entelodontidae (”helvetesgrisar”) som bebodde Nordamerika för mellan 29 och 19 miljoner år sedan. Bara Daeodons skalle mätte nästan en meter lång. Den var 1,8 meter hög och en gång strövade omkring i Nordamerika och åt nästan allt den kunde hitta. Det kan vara anledningen till att den var känd som ”Terminator Pig”.

Daeodon (”Dreadful tooth”) är ett utdött släkte av Entelodontidae ("helvetesgrisar") som bebodde Nordamerika för mellan 29 och 19 miljoner år sedan. Bara Daeodons skalle mätte nästan en meter lång. Den var 1,8 meter hög och en gång strövade omkring i Nordamerika och åt nästan allt den kunde hitta. Det kan vara anledningen till att den var känd som "Terminator Pig".
10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...