3
3 poäng

Att ranka länder efter genomsnittlig IQ är en kontroversiell och komplicerad uppgift, som bör tas med en nypa salt. Intelligens är ett mångfacetterat begrepp och kan påverkas av en rad faktorer, inklusive utbildningssystem, socioekonomiska förhållanden och kulturella skillnader. Det finns många olika mätningar och metoder för att uppskatta genomsnittlig IQ, och resultaten kan variera avsevärt. Med detta i åtanke, och med hänvisning till studien ”The Intelligence of Nations”, presenterar vi här en lista över de tio länder som enligt denna källa har den högsta genomsnittliga IQ-nivån.

Tyskland
100.74…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#10: Tyskland.

Hem för mer än 82 miljoner människor är Tyskland ett högt utvecklat land med en enastående levnadsstandard som upprätthålls av ett skickligt, produktivt och mycket intelligent samhälle. Tyskland har ett mycket effektivt utbildningssystem och många prestigefyllda, undervisningsfria universitet.

Liechtenstein
101.07…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#9: Liechtenstein.

Liechtenstein är ett litet furstendöme beläget mellan Schweiz och Österrike, känt för sin natursköna alpmiljö och starka ekonomi. Trots sin lilla storlek har Liechtenstein en hög levnadsstandard och en välutbildad befolkning. Utbildningssystemet i landet är välutvecklat och skolor håller hög kvalitet, vilket bidrar till invånarnas höga utbildningsnivå och intelligens.

Finland
101.2…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#8: Finland.

Finland är känt för sitt högkvalitativa utbildningssystem och sin välutbildade befolkning. Landet har konsekvent rankats högt i internationella utbildningsmätningar, som PISA, vilket speglar en stark tradition av att prioritera lärande och innovation. Det finska utbildningssystemet betonar jämlikhet och tillgänglighet, med målet att alla barn ska få en likvärdig chans till en god utbildning. Små klasser, välutbildade lärare och en flexibel läroplan bidrar till att skapa en miljö där elever kan utvecklas och trivas.

Belarus
101.6…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#7: Belarus.

Belarus, även känt som Vitryssland, är ett land i Östeuropa som gränsar till Ryssland, Ukraina, Polen, Litauen och Lettland. Landet har en lång tradition av utbildning och teknisk kompetens, och dess invånare har generellt en hög utbildningsnivå. Trots politiska och ekonomiska utmaningar har Belarus lyckats upprätthålla ett starkt fokus på utbildning.

Sydkorea
102.35…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#6: Sydkorea.

En av de fyra asiatiska ekonomiska drakarna (tillsammans med Taiwan, Singapore och Hongkong), Sydkorea är ett tekniskt avancerat utvecklat land som drivs av en mycket motiverad, utbildad och skicklig arbetskraft. Med 102.35 poäng i IQ-skaran är Sydkorea också ett av de bäst presterande länderna inom läskunnighet, matematik och naturvetenskap.

Kina
104.1…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#5: Kina.

Ibland även kallad civilisationens vagga, Kina är födelseplatsen för många uppfinningar, vilket tyder på att detta gigantiska land måste vara hem för smarta människor. Enligt forskning som utförts av The Intelligence of Nations är Kinas genomsnittliga IQ 104.1.

Hongkong
105.37…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#4: Hongkong.

Med en imponerande poäng på 105.37 går titeln som världens fjärde mest intelligenta land till Hongkong. Denna lilla nation i Sydostasien är politiskt en del av Kina, men som ett autonomt territorium har Hongkong sitt eget politiska och ekonomiska system baserat på en otroligt hårt arbetande, skicklig, utbildad och smart arbetskraft.

Singapore
105.89…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#3: Singapore.

De sex bästa domineras uteslutande av asiatiska länder, där den tredje platsen hämtas hem av Singapore. En suverän stadsstat känd som ett av de mest tekniskt avancerade länderna i världen, den genomsnittliga IQ i detta sydostasiatiska land är 105.89.

Taiwan
106.47…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#3: Taiwan.

En annan teknisk supermakt i Sydostasien, Taiwan, drar nytta av en mycket kvalificerad och intelligent arbetskraft och är ett av de högst utbildade länderna i världen med en av de största andelarna av sina medborgare som har en högre utbildning.

Japan
106.48…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#2: Japan.

Med den högsta förväntade livslängden i världen är Japan ett ledande land inom vetenskaplig forskning och teknologi, vilket definitivt säger något om denna nations intelligens. Med en imponerande poäng på 106.48 hamnar Japan på första plats bland de länder med den högsta genomsnittliga IQ.

Sverige
97…

10 länder med den högsta genomsnittliga IQ
#31: Sverige.

Och Sverige, då? Jo, vi hamnar på totalt en 31:a plats. Svidande nog är vi sämst placerad jämfört med våra nordiska grannar, där Finland (8), Island (26), Danmark (27) och Norge (30) alla ligger snäppet över. Vi kan åtminstone glädja oss åt att svenska skolor och universitet rankas högt internationellt, och eleverna uppvisar starka prestationer i globala mätningar som PISA. Dessutom är vi bättre än våra nordiska motsvarigheter i ishockey. Och det känns ibland viktigare.

Källa: The Intelligence of Nations


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win