2
2 points

Varje år rankar Reputation Institute länder baserat på hur världen ser på dem. Detta index använder tre huvudpunkter: ekonomi, miljö och styrning/förvaltning. Folk bedömer ekonomin genom att titta på produkter, varumärken och teknik, samt arbetskraftens tillförlitlighet och kvalitet. För miljön beaktar de landets skönhet och hur välkomnande människorna är. Styrning/förvaltning täcker hur säkra folk känner sig, deras åsikter om sociala och ekonomiska regler, samt uppfattningar om nationens etik.

Nedanför finner du 10 mest respekterade länderna i världen, enligt den årliga listan från Reputation Institute. Kan möjligtvis vårt kära Sverige finnas med på listan?

Belgien
Poäng: 72,3…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#10: Belgien.

Med höga poäng inom säkerhet, etik, ansvarsfull regering, effektivitet och progressiv politik är Europeiska Unionens huvudstad, Belgien, känd för mer än bara sina läckra våfflor. Detta gör att Belgien hamnar på en tionde plats bland de mest respekterade länderna i världen.

Nederländerna
Poäng: 73,7…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#9: Nederländerna.

Även tulpanernas hemland, Nederländerna, rankas högt när det kommer till främst ekonomi, miljö och styrning/förvaltning. Landet i fråga har även ett väldigt högt förtroende för sin regering och hamnar således på en nionde plats med 73,7 poäng.

Danmark
Poäng: 74,5…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#8: Danmark.

Det första av flera nordiska länder på listan över de mest respekterade länderna kommer här; Danmark. Det kommer nog inte som någon överraskning för någon att Danmark ses som en av de bästa platserna att bo, arbeta och studera i.

Nya Zeeland
Poäng: 75…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#7: Nya Zeeland.

Tack vare sin extrema skönhet när det kommer till landets natur, en stark ekonomi och en mycket effektiv social infrastruktur, ses Nya Zeeland av många som en mycket önskvärd plats att bo och arbeta på, om det bara vore närmare. Med sina 75 poäng hamnar alltså Nya Zeeland på en sjunde plats över de mest respekterade länderna i världen.

Finland
Poäng: 75,1…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#6: Finland.

sjätte plats finner vi ännu ett nordiskt land. Finland presterar oerhört bra i alla tre huvudkategorierna. Den enda nackdelen för de flesta är kanske kylan. Finland har även, flera gånger om, blivit framröstat till ”världens lyckligaste land”, och vad gör lite kyla då?

Australien
Poäng: 76,3…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#5: Australien.

Av alla länder på listan hade Australien det överlägset högsta interna ryktet (så som dess egna medborgare och invånare ser nationen). Det följdes av Kanada, Ryssland, Indien, Tyskland och USA. Och även om världen inte såg Australien riktigt lika rosigt som australiensarna gjorde, röstades Australien fortfarande fram som nummer fem över de mest respekterade länderna, vilket så klart är väldigt bra.

Schweiz
Poäng: 76,4…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#4: Schweiz.

Med extremt höga poäng i nästan alla kategorier, tillsammans med Australien, Sverige och Kanada, är Schweiz alltid bland de fyra bästa. Även i år hamnar schweizarna på en fjärde plats med ett index 76,4 bland de mest respekterade länderna i världen.

Sverige
Poäng: 76,6…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#3: Sverige.

Och då kommer vi äntligen till vårt kära Sverige! Det kommer kanske inte som någon större överraskning för någon att Sverige rankas i topp inom nästan samtliga kategorier och når en total index på hela 76,6, vilket också gör Sverige till det tredje mest respekterade landet, enligt övriga världen!

Norge
Poäng: 77,1…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#2: Norge.

Men som vanligt har vi svenskar svårt att slå norrmännen (om det inte gäller ishockey då, så klart). På andra plats finner vi vårt kära grannland Norge, som med ett pyttelitet högre index 77,1 klämmer sig före. Detta gör också att Norge hamnar på en andra plats när det kommer till de mest respekterade länderna!

Kanada
Poäng: 78,1…

10 mest respekterade länder i världen (2024):
#1: Kanada.

Tydligen är Kanadas höga självbild berättigad, eftersom världen håller med. Kanadas tilltalande miljö, effektiva regering och avancerade ekonomi gör det till landet med den högsta upplevda livskvaliteten. Med andra ord anser världens medborgare att Kanada är det bästa landet att bo i, och toppar alltså listan över de mest respekterade länderna i världen! Grattis, Kanada! Men vi tar er fortfarande i ishockey!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
4
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win