2
2 poäng

Har du någonsin hört en fakta så konstig att du känner dig som om du blivit indragen i någon surrealistisk sketch? Tja, håll i dig, för vi har grävt fram de mest galna och otroliga fakta som kommer att få dig till att skaka på huvudet och tvivla på allt du tidigare trott vara sant. Det är som om verkligheten bestämde sig för att ha en skojig dag och slängde in några kurvor i historien. Så, förbered dig på att förlora tron på allt du trodde du visste och ta en resa in i det mest absurda med oss när vi presenterar tio fakta som kommer att få dig att säga: ”Är det verkligen sant?”

Ostron är fyllda med reproduktionsvätskor när du äter dem…

Majoriteten av ostron förblir inte samma kön under sin livstid. Istället är ostron kända som protandriska djur, vilket innebär att de kan ändra sina könsorgan från hane till hona med tiden. Vanligtvis har ostron reproduktionsorgan som innehåller ägg och spermier. När ett ostron når mognad efter ett år i livet kommer det att släppa spermier och några år senare kommer det att släppa ut ägg. 

När ostron vill reproducera sig, frisätter de sina könsceller i vattnet. De manliga och kvinnliga könscellerna möts i vattnet, och befruktning sker där. Och under den så kallade parningssäsongen är ett ostron fyllt med reproduktionsvätskor som gör det grumligt. Om ett ostron inte parar sig kommer det att få ett ogenomskinligt utseende. Människor inser ofta inte att de äter ostron som är fyllda med reproduktionsvätska. Lyckligtvis, om ostron har hanterats korrekt och varit kylda, kommer det inte att skada människor att äta dem dock. Smaklig måltid! [källa]

Kedjesågar uppfanns inte alls för skogsskövling – utan hade från början ett helt annat ändamål…

Idag används motorsågar främst för att såga trä, men det är inte därför de uppfanns. Före det första kejsarsnittet under år 1794 var det nödvändigt att använda små medicinska knivar och sågar för att föda barn som inte kunde lämna födelsekanalen.

Läkare använde en metod som kallas symfysiotomi, som involverade att ta bort delar av ben och brosk för att skapa mer utrymme för en bebis att lämna. Dessa symfysiotomier utfördes utan narkos och var notoriskt smärtsamma för mödrarna.

År 1780 uppfanns medicinska kedjesågar av läkare för förlossning, för att göra processen att ta bort bäckenbenet, och därmed barnet, lättare och mindre tidskrävande. Dessa kedjesågar drevs av en vev och kan bäst beskrivas som en modern kökskniv med små tänder på en oval kedja. Nu är du glad över att du inte födde barn under 1700-talet, va? [källa]

För inte så länge sedan åt människor lik av medicinska skäl…

Innan moderna läkemedel vände sig människor till en märklig källa för medicin: bland annat mänskligt kött. Enligt historiker var det mest populärt att använda komponenter i människokroppen för att bota olika åkommor under 1500- och 1600-talet. Forskare, präster, kungligheter och vanligt folk konsumerade läkemedel som innehöll mänskligt fettblod och ben. Dessa medel var tänkta att behandla allt från huvudvärk till epilepsi.

De populära metoderna förändrades under åren, från smulade egyptiska mumier till att stoppa inre blödningarbandage indränkta i mänskligt fett för gikt och även kung Charles II av Englands personliga kur; alkohol som innehöll bitar av en mänsklig skalle.

Mänskliga kvarlevor användes så ofta som medicin delvis för att många trodde att de innehöll anden hos den person som hade gått bort. En persons ande ansågs koppla samman deras kropp och själ, vilket är anledningen till att många trodde att den hade en oöverträffad vitalitet som kunde användas för helande. Att dricka människoblod ansågs till exempel vara fördelaktigt för ens hälsa och var ett populärt alternativ för fattiga människor till de dyra apoteksbehandlingarna. Ju fräschare blodet var, desto mer kraftfullt ansågs det vara, eftersom det fortfarande innehöll kroppens vitalitet.

Naturligtvis används komponenter av människokroppen fortfarande i modern medicin, om än med avsevärt mindre konsumtion. [källa]

Bowlingbollshål har visat sig innehålla avföringsrester…

Denna lilla bisarra fakta kan eventuellt förstöra din idé om en rolig eftermiddag i bowlinghallen. Enligt Cary McNeals bok1001 Facts That Will Scare the S#*t Out of You, har fingerhålen i bowlingklot visat sig innehålla ”avsevärda” mängder fekal kontamineringBajs alltså, rent ut sagt.

Detta innebär att beroende på bowlingklot, när en person placerar sina fingrar i hålen, riskerar de att få spårmängder av avföring på fingrarna. Tyvärr är det ju också de som sätter sig och äter efter en bowlingmatch, utan att tvätta händerna. [källa]

Bilen som Kennedy mördades i användes senare av flera presidenter…

En av de mest kända presidentmorden var på den amerikanska presidenten John F. Kennedy. Många vet att Kennedy mördades i sin bil medan han åkte i en bilkortege genom Dealey Plaza i DallasTexas, den 22 november 1963. Det är dock färre som vet att andra amerikanska presidenter använde samma bil som Kennedy mördades i.

Lincoln Continental Presidential Limousine från 1961 var en Ford Motor Company-monterad bil som leasades till Secret Service för 500 dollar per år. Den specialbyggda bilen kostade nästan 200 000 dollar (cirka 1,9 miljoner dollar sett till inflationen under 2022) och hade en rad unika funktioner, inklusive blinkande röda sirenljus, invändiga strålkastare och ett hydrauliskt baksäte som kunde höjas knappt 30 centimeter för att höja upp presidenten.

Efter mordet på president Kennedys byggdes bilen om till ett pris av nästan 500 000 dollar för att göra den säkrare och reparera de skador som hade uppstått vid mordet. En av nyckelfunktionerna i fixen var tillägget av en permanent, icke-borttagbart tak som innehöll transparent rustning. Den användes senare regelbundet av USA:s presidenter Lyndon B. Johnson och Richard Nixon trots dess tragiska historia[källa]

Velociraptor-ljuden i filmen Jurassic Park är egentligen sköldpaddor som parar sig…

Trots frekventa imitationer har människor faktiskt ingen aning om hur Velociraptor-ljud lät. Så filmskaparna i filmen Jurassic Park från 1993 var tvungna att vara kreativa när de skulle ta fram ljuden som Velociraptorerna gjorde.

Enligt Gary Rydstrom, filmens ljudtekniker, är Velociraptorernas ljud när de kommunicerar med varandra faktiskt ljudet av sköldpaddor som parar sig.

Ändå var det inte bara Velociraptorerna som röstades av välkända djur. Rydstrom fick Gallimimus-flocken röstad av kvinnliga hästarbrunst, medan Tyrannosaurus Rex röstades av en babyelefant kombinerat med Rydstroms hund, en Jack Russell-Terrier vid namn Buster[källa]

Giljotinbödlar var nationella kändisar…

I modern tid är det vanligt att folk följer berömda popsångares eller reality-TV-stjärnors liv. Men under slutet av 1700- och 1800-talet i Frankrike var vissa giljotinbödlar nationella kändisar. Franska giljotinare bedömdes noga på hur exakt och snabbt de kunde utföra halshuggningar. Ju snabbare och renare deras snitt var desto mer kända var de.

Dessutom var jobbet som giljotiner ofta ett familjeföretag. En av de mest kända familjerna av franska bödlar var familjen Sanson. Denna familj agerade som statliga bödlar från 1792 till 1847 och var ansvarig för att avrätta tusentals människor, inklusive kung Ludvig XVI och Marie Antoinette.

Dessutom har de typiska kläderna för dessa giljotinkändisar enligt uppgift inspirerat många olika modetrender under eran. Många i lokalbefolkningen var också kända för att sjunga de berömda giljotinernamnen på gatan innan en halshuggning. [källa]

Det är mer sannolikt att du blir dödad av en varuautomat än att vinna jackpot på lotteriet…

För en stor del människor är det en långsökt dröm att vinna på lotteriet (mig inkluderad!), men många lotto-hoppfulla människor kanske inte inser hur osannolikt att få tag på den vinnande lotten faktiskt är. Statistiskt sett är oddsen att vinna amerikanska Powerball cirka 1 på 292,2 miljoner, vilket gör många andra sällsynta händelser mycket mer sannolika.

Till exempel, enligt The Book of Odds av Amram Shapiro, är det mer sannolikt att du omkommer av en varuautomatrelaterad olycka än att du vinner på lotteriet. Oddsen för dödsfall genom varuautomat är faktiskt cirka 1 på 112 miljoner, vilket betyder att det statistiskt sett är mer än dubbelt så troligt som den stora lottovinsten. Du är också statistiskt sett mycket mer sannolikt att hamna på akuten på grund av en olycka (1 på 175 667) eller att bli mördad i Grand Canyon (1 på 8,2 miljoner). Det är till och med större risk att du träffas av blixten i USA, där oddsen ligger på 1 på 500 000 – 1 000 000. Men lycka till med just din lottorad! [källa]

Nyfödda Megalodon-hajar var större än människor…

Enligt forskare strövade massiva megatandhajar, även kända som megalodoner, runt i världens hav för över 3 miljoner år sedan och fick avkommor som var större än en genomsnittlig vuxen människa.

Denna upptäckt gjordes när forskare röntgade kotan på en fossiliserad megalodon. Tillväxtbanden för den fossiliserade hajen fastställde att megalodonen var nästan två meter lång när den föddes. Fullvuxna megalodonhajar tros å andra sidan ha blivit mer än 25 – 30 meter långa. Du kan dock simma lugnt. hajarten är idag utdöd sedan många miljoner år tillbaka. [källa]

Gravkistor med klockor uppfanns för att hjälpa människor som begravdes levande…

Innan modern medicinsk utrustning kunde övervaka hjärtslaghjärnvågor och andning, innebar det mycket mer gissningar att uttala en person död. Berättelser om människor som av misstag begravdes levande går tillbaka till 1300-talet.

I ett särskilt oroande 1600-talsfall begravdes enligt uppgift en engelsk kvinna vid namn Alice Blunden levande hela två gånger. Efter att hon druckit en stor mängd vallmo-te (som skulle ha innehållit lugnande medel) höll en läkare en spegel mot Blundens näsa och mun och förklarade henne död. Två dagar senare hörde barn som lekte vid hennes grav ljud och rapporterade det till sin skolmästare. Det tog en dag att gräva upp Blunden. När de hade grävt upp henne trodde de åter igen att hon var död på grund av syrebrist, och begravde henne åter igen. Följande morgon hittade hon död efter att ha försökt befria sig själv en andra gång.

Som svar på detta upprörande fenomen, kom uppfinnare med en myriad av kreativa begravningslösningar, inklusive kistor utrustade med stegarandningsmekanismer och klockor. Dessa ”gravkistlarm” gjorde det möjligt för den förmodade avlidne personen att bokstavligen ringa efter hjälp inifrån graven och slå larm om att de fortfarande levde. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win