1
1 poäng

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa en ny familjemedlem. Därför har vi på 10fakta.se tagit fram en lista över de populäraste kattraserna i Sverige just nu! Kanske är just din kattras med? Eller kanske finns just den kattras med på listan som du har tänkt att införskaffa? Listan är från den senaste dokumentationen, som var under juli 2021.

Blandraskatter…

Kanske inte helt oväntat finns blandraskatten på plats nummer ett som den vanligaste typen av katt i de svenska hushållen. Blandraskatter går i regel också under flera olika namn, som exempelvis bondkatt, huskatt med mycket mer.

Ragdoll…

Ragdoll har sitt ursprung från USA. Det är också en relativt ny kattras, som blev godkänd av det internationella kattförbundet först 1990. Två år senare – 1992 – registrerades också den första ragdollen i Sverige av SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

10 vanligaste kattraserna i Sverige, plats nummer 2: Ragdoll.

Sibirisk katt…

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och Maine Coon. Hanar väger normalt 5 – 9 kilo, honor 4 – 5 kilo. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Maine Coon…

Maine Coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land och har letat sig in på en stabil fjärdeplats! Även Maine Coon klassas som en storvuxen raskatt.

10 vanligaste kattraserna i Sverige, plats nummer 4: Maine Coon.

Norsk skogkatt…

Om du inte är en van kattägare så är du säkert mer bekant med ”norsk skogskatt”, som många gärna kallar rasen. den norska skogkatten är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från grannlandet Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallare klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar mellan 6 000 – 7 000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, brukar vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl.

Helig birma…

I dag vet man att birman har skapats i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de blandkullar som föddes så räknades de med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. En av de första kända birmorna som finns på bild är Poupée de Madalpour, en brunmaskad honkatt. Helig Birma är en raskatt med halvlång päls. Den är himalayatecknad, det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än kroppen, som ska vara svagt ljust färgad i en färg som stämmer med himalayateckningen. Maskfärgen (även kallad pointfärg) på en ung katt visar sig som en mindre fläck på nosen och vidgar sig med åldern.

Brittisk korthår…

Brittiskt korthår (förkortat: BSH, engelska: British Shorthair) är en korthårig raskatt från Storbritannien med delat ursprung ur kattraserna Europeiskt korthår och Perser samt brittiska huskatter. Den är en syskonras till kattrasen Brittiskt långhår.

10 vanligaste kattraserna i Sverige, plats nummer 27: Brittisk korthår.

Bengal…

Bengal är en korthårig kattras som ursprungligen började som en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. De bengalkatter man har som sällskapsdjur är dock helt tama och tillräckligt många generationer från leopardkatten för att inte räknas som hybrider i Sverige, trots att de ser ut som små leoparder, med fläckig eller marmorerad päls. Uppfödningen startade i USA på 1960-talet av Jean Sugden Mill. Hon fick en oplanerad parning mellan en leopardkatt och en tamkatt, men inga av dessa avkommor gick vidare i någon avel. Runt 1980 fick hon överta flera hybridkatter från Loma Linda-universitetet i Kalifornien. Man hade använt dessa katter för forskning i kattsjukdomen leukos. Dessa hybridkatter parades med prickiga katter och egyptisk mauFjärde generationen blev bengal-katten. I Sverige blev kattrasen dock inte godkänd förrän år 1999 av SVERAK.

Devon Rex…

Devon Rex är en kattras med lockig päls. Den lockiga pälsen kommer av en mutation som upptäcktes på en hankatt vid namn Kirlee i Devonshire i England på 1960-talet. Den speciella pälsstrukturen togs till vara i planerad avel och rasen godkändes av Internationella kattförbundet år 1968. Idag är rasen den 8:e vanligaste inom SVERAK.

10 vanligaste kattraserna i Sverige, plats nummer 9: Devon Rex.

Perser…

Perser, eller perserkatt, är en långhårig kattras med anor från både slanka, asiatiska långhårskatter och satta, europeiska korthårskatter. Dess korthåriga syskonras heter Exotic. Perser är också en av våra äldsta kattraser. Redan på 1600-talet importerade man till Europa långhåriga katter från Iran, som var dåvarande Persien och angränsande områden. Dessa katter blev mycket populära bland välbärgade människor i väst och har under århundradena utvecklats till dagens perserkatt. Aveln i slutet av 80-talet och början av 90-talet med syfte att förbättra typen resulterade i en del problem med bland annat andning. Persern av idag har dock öppet uttryck med stora klara ögon och en bred nosspegel.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win