Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa en ny familjemedlem. Därför har vi på 10fakta.se tagit fram en lista över de populäraste kattraserna i Sverige just nu! Kanske är just din kattras med? Eller kanske finns just den kattras med på listan som du har tänkt att införskaffa? Listan är från den senaste dokumentationen, som var under juli 2021.

Blandraskatter…

Kanske inte helt oväntat finns blandraskatten på plats nummer ett som den vanligaste typen av katt i de svenska hushållen. Blandraskatter går i regel också under flera olika namn, som exempelvis bondkatt, huskatt med mycket mer.

Ragdoll…

Ragdoll har sitt ursprung från USA. Det är också en relativt ny kattras, som blev godkänd av det internationella kattförbundet först 1990. Två år senare – 1992 – registrerades också den första ragdollen i Sverige av SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Sibirisk katt…

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt 5 – 9 kilo, honor 4 – 5 kilo. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Maine coon…

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land och har letat sig in på en stabil fjärdeplats! Även maine coon klassas som en storvuxen raskatt.

Norsk skogkatt…

Om du inte är en van kattägare så är du säkert mer bekant med ”norsk skogskatt”, som många gärna kallar rasen. den norska skogkatten är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från grannlandet Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallare klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar mellan 6 000 – 7 000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, brukar vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl.

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

Alpacka (Vicugna pacos) är ett domesticerat kameldjur från Andra som är besläktat med vikunja. Alpacka avlas för sitt mycket fina hår som ofta kallas alpackaull. Även om djuret förekommer främst i Anderna i områden i Ecuador, norra Bolivia, norra Chile och södra Peru,...