1
1 point

Varje hundägare vill säkerställa att deras fyrbenta vän är frisk och lycklig. Men precis som för oss människor kan hundar drabbas av olika hälsoproblem under sin livstid. Från vanliga skador till mer komplexa sjukdomar är det viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och veta hur man bäst kan hantera dem. I denna artikel undersöker vi de 10 vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar, och hur man kan identifiera, behandla och förebygga dem för att säkerställa en lång och frisk livskvalitet för våra trogna vänner.

Hälta…

Hälta hos hundar kan vara ett tecken på olika typer av medicinska problem eller skador. Det kan uppstå på grund av skador på muskler, skelett eller leder, såsom sträckningar, frakturer eller ledinflammationer. Andra orsaker kan vara neurologiska problem eller autoimmuna sjukdomar. Andra vanliga anledningar till hälta är artros, vilket oftast drabbar äldre hundar. Det är viktigt att konsultera en veterinär om din hund visar tecken på hälta för att fastställa orsaken och få lämplig behandling.

Öroninflammation…

Öroninflammation är vanligt förekommande hos hundar och kan orsakas av olika faktorer. De vanligaste orsakerna inkluderar bakteriella eller jästinfektioner, allergier, främmande föremål i örat, eller överdriven fuktighet i hörselgången. Symtom öroninflammation kan vara ökad klåda eller skakande på huvudet, rodnad eller svullnad i örat, obehag eller smärta när örat berörs, och i vissa fall en obehaglig lukt från örat. Behandling av öroninflammation kan innefatta rengöring av örat, medicinering som föreskrivs av veterinären för att behandla infektionen eller lindra symptomen, och i vissa fall identifiera och hantera underliggande orsaker som allergier.

10 vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar:  #9: Öroninflammation…

Kräkning och diarré…

Kräkning och diarré är väldigt vanliga problem hos hundar, och som vanligt är det olika faktorer som kan spela in. De kan vara ett tecken på att hunden har ätit något olämpligt. Andra orsaker kan inkludera matallergier eller intoleranser, parasiter såsom maskar eller tarmparasiter, bakteriella eller virala infektioner, eller mer allvarliga sjukdomar såsom pankreatit eller andra gastrointestinala problem.

När det gäller kräkning och diarré är det viktigt att övervaka hundens tillstånd noggrant. Om kräkning eller diarré är mild och hunden verkar annars frisk, kan man försöka att låta magen vila en kort period och ge små mängder vatten för att undvika vätskebrist. Det är dock viktigt att undvika att ge hunden vanlig mat under en kort tid för att undvika förvärring av problemet.

Klobrott…

Klippning av klor är en viktig del av hundens vård. Klor som växer för långt kan orsaka obehag för hunden, som bland annat smärta vid gång och risken för att klorna kan brytas av eller böjas felaktigt. För att klippa hundens klor behöver man ha rätt verktyg, såsom klosaxar eller kloklippare, och det är viktigt att vara försiktig för att inte klippa för långt in i klon där nerver och blodkärl finns (kallat pulpa). Om man är osäker på hur man ska klippa klor på rätt sätt kan man be veterinären eller en professionell djurvårdare visa och ge råd. Regelbunden kloklippning är del av den generella vårdplanen för hundar för att hålla dem bekväma och friska.

10 vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar:  #7: Klobrott…

Tumör i juver…

Tumörer i juver hos hundar är en vanlig form av cancer som kan förekomma hos tikar. Dessa tumörer kan vara benigna (godartade) eller maligna (elakartade). Risken för juvertumörer ökar med åldern hos hunden, och de förekommer oftast hos äldre tikar som har haft valpar tidigare.

Symtom juvertumörer kan vara en knöl eller en fast massa i ett eller flera juver. Det är viktigt att regelbundet undersöka hundens juver för att upptäcka eventuella förändringar tidigt, precis som vi människor undersöker våra bröst. Om en tumör misstänks eller upptäcks, är det viktigt att konsultera veterinären för en grundlig undersökning och eventuell biopsi för att fastställa om tumören är benign eller malign. Behandlingsalternativen kan omfatta kirurgisk borttagning av tumören, eventuellt följt av kemoterapi eller strålbehandling beroende på typen och stadiet av tumören.

Tidig upptäckt och behandling kan öka chanserna för framgångsrik behandling och överlevnad, så det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i hundens juver och att regelbundet besöka veterinären för hälsokontroller.

Klåda…

Klåda hos hundar är ett väldigt vanligt symtom och kan bero på olika orsaker. Det kan vara en indikation på allergier mot mat, miljö eller parasiter såsom loppor eller kvalster. Andra vanliga orsaker till klåda inkluderar hudinfektioner orsakade av bakterier eller jäst, torr hud på grund av brist på fuktighet eller dålig kost, eller eksem som kan utlösas av stress eller andra underliggande hälsotillstånd.

Hundar kan manifestera klåda genom att konstant slicka, bita eller gnugga sig själva, vilket kan leda till hudirritation och sår. Det är viktigt att identifiera och behandla den underliggande orsaken till klådan för att lindra obehaget och förhindra eventuella komplikationer.

Veterinären kan genomföra olika tester, såsom allergitest eller hudskrapning, för att fastställa den exakta orsaken till hundens klåda. Behandling kan inkludera mediciner för att lindra klåda och inflammation, antibiotika för att behandla hudinfektioner, specialdiet vid misstänkta allergier, eller andra åtgärder beroende på diagnos.

Pyometra/Livmoderinflammation…

Pyometra, eller livmoderinflammation, är en allvarlig infektion i livmodern som vanligtvis drabbar icke-kastrerade tikar. Tillståndet uppstår vanligtvis en till två månader efter löpning och innebär att livmodern fylls med pus, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas i tid.

Symtom på pyometra kan inkludera ökad törst, aptitlöshet, slöhet, buksmärtor, utflöde från vulvan (som kan vara varigt eller blodigt), och allmän sjukdomskänsla. Pyometra kan vara mycket farligt eftersom infektionen kan sprida sig till andra organ och orsaka allvarlig sjukdom eller till och med dödsfall om den inte behandlas.

Behandling av pyometra innebär vanligtvis kirurgiskt avlägsnande av livmodern, vilket kallas ovariohysterektomi eller kastration. Detta är den mest effektiva behandlingen eftersom det förhindrar återkommande episoder av pyometra och minskar risken för andra hälsoproblem hos hunden. I vissa fall kan veterinären först försöka stabilisera hundens tillstånd med intravenös vätsketerapi och antibiotika innan operationen.

För att förebygga pyometra rekommenderas det att kastrera tikar som inte ska användas för avel. Kastration minskar dramatiskt risken för pyometra och ger också andra hälsofördelar, såsom minskad risk för bröstcancer och andra reproduktiva problem.

10 vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar:  #4: Pyometra/Livmoderinflammation…

Tandfraktur…

Tandfrakturer hos hundar kan inträffa av olika anledningar och kan vara smärtsamma och potentiellt allvarliga om de inte behandlas. En tandfraktur kan uppstå genom trauma, till exempel genom att tugga på hårda föremål, ett slag mot tanden eller en olycka. Vissa tandfrakturer kan också vara resultatet av tandköttsproblem eller redan befintliga tandproblem, såsom karies eller tandresorption.

Symtom på tandfraktur hos hundar brukar bland annat vara tandvärk, svullnad i tandköttet, svårigheter att äta eller tugga, överdrivet dreglande, eller i vissa fall synliga skadortanden. Om hunden visar tecken på tandfraktur är det viktigt att ta den till veterinären för en noggrann undersökning och bedömning omgående.

Behandlingen av en tandfraktur beror på graden av skada på tanden och kan inkludera rengöring och polering av den skadade tanden, applicering av ett tandfyllningsmaterial eller lim för att återställa tandens integritet, eller i mer allvarliga fall extraktion av tanden om det är nödvändigt för att lindra smärta eller förhindra infektion.

För att förebygga tandfrakturer hos hundar är det viktigt att ge dem tuggleksaker och godis som är anpassade för hundar, undvika att låta dem tugga hårda eller sköra föremål, och genomföra regelbundna tandkontroller och tandvård med veterinären för att identifiera och behandla eventuella tandproblem i ett tidigt skede.

Allergi…

Allergier är vanligt förekommande hos hundar och kan orsakas av olika allergener, liknande människors allergier. De vanligaste typerna av allergier hos hundar inkluderar födoämnesallergier, allergier mot miljöfaktorer som pollen eller dammkvalster och kontaktallergier mot vissa material eller ämnen.

Symtomen allergier hos hundar kan vara intensiv klåda, hudutslag, röda och irriterade hudområden, öroninfektioner och ibland även magproblem som kräkningar eller diarré.

För att behandla allergier hos hundar är det viktigt att besöka veterinären för att fastställa allergen och få rätt behandling. Det kan innefatta att identifiera och undvika allergener, mediciner för att lindra klåda och inflammation, och i vissa fall specialdieter för att minska risken för allergiska reaktioner.

10 vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar:  #2: Allergi…

Sårskador/Bitskador…

Sårskador eller bitskador hos hundar kan så klart uppstå av olika anledningar och kan variera i allvarlighetsgrad beroende på typen av skada och var den är lokaliserad på hunden. Sår och bitskador kan orsakas av strid med andra djur, oavsiktliga skador vid lek eller träning, eller till och med genom aggressivt beteende från hundens sida.

Symtomen sårskador eller bitskador kan vara varierande beroende på skadans djup och omfattning. De kan inkludera blödning, synliga sår eller sårskorpor, smärta, svullnad och ibland även infektioner om såret inte rengörs och behandlas ordentligt.

Vid mindre sårskador kan man rengöra såret med en mild antiseptisk lösning och täcka det med ett förband för att skydda det från smuts och infektioner. För djupare eller mer omfattande skador är det viktigt att söka veterinärvård så snart som möjligt. Veterinären kan bedöma skadans omfattning, rengöra såret noggrant, eventuellt sy ihop det om det behövs och ordinera lämplig behandling, såsom antibiotika för att förebygga eller behandla infektioner.

För att minska risken för sårskador och bitskador hos hundar är det viktigt att övervaka hunden noga under lek och interaktion med andra djur, och att undvika situationer där risk för skada är hög.

Källa: Svealand Djurförsäkringars skadestatistik


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win