1
1 poäng

Plast är ett samlingsnamn för en stor grupp halvsyntetiska eller syntetiska material som används inom allt från bilindustrin och medicinsk teknik till förpackningar. Plast består huvudsakligen av en eller flera polymerer som blandats med tillsatser. En polymer är en stor molekyl som består av många små identiska molekyler som bundit ihop för att skapa en lång kedja. Dessa små upprepande molekyler kallas passande för monomerer. Med undantag av silikoner består polymererna av organiska föreningar. Förutom att plasten har skapat enorma förutsättningar och möjligheter för oss människor har den samtidigt skapat katastrofala miljöproblem! Här är tio fakta du bör känna till om just plast!

Kan tillverkas av mjölk…

Det finns en typ av plast som kallas för galalit, som kan tillverkas av mjölk. Den är biologiskt nedbrytbar, luktfri och icke brännbar. Tyvärr kan den dock inte formas när den väl har torkat till, vilket gör den svåranvänd inom plastindustrin.

Så många skadar sig årligen på plastförpackningar – bara i USA…

Varje år skadas cirka 6 000 personer så pass allvarligt i USA att de får uppsöka läkarvård – när de ska öppna förpackningar bestående av plast.

Rwanda var först i världen med att förbjuda plastpåsar…

Fler och fler regeringar har börjat föreslå att plastpåsar i matvarubutiker bör förbjudas, sett ur ett miljöperspektiv. Rwanda var det första landet i världen som tog prat till handling och förbjöd plastpåsar helt och hållet. Numer får affärerna bara använda sig av pappers- eller tygpåsar.

Initiativet i Kina blev en succé…

På tunnelbanorna i Beijing, Kina, kan du betala din biljett med hjälp av att panta plastflaskor. Förslaget lyftes fram tillsammans med den kinesiska regeringen och har hittills blivit en succé, och statistiskt sett har plaståtervinningen ökat kopiöst i staden.

Frigör hormonkemikalier…

Vissa plaster, särskilt de som innehåller ämnen som bisfenol A (BPA) eller ftalater, har visat sig kunna frigöra kemikalier som kan påverka vårt hormonella system. Dessa kemikalier kan fungera som hormonstörande ämnen och potentiellt påverka människors hälsa genom att imitera eller störa hormonella funktioner. Forskning har pekat på samband mellan exponering för vissa plaster och olika hälsoproblem, vilket har ökat medvetenheten om behovet av att minska användningen av skadliga plaster och övergå till mer hållbara alternativ.

Så hållbart är Lego…

Plast är ett hållbart material. Tekniskt sett skulle du kunna stapla Legoklossar, som är gjorda av plast, på varandra på en höjd av hela 3 500 meter innan den understa Lego-klossen skulle börja påverkas.

Plastens största problem…

Miljarder och åter miljarder plastpartiklar flyter omkring i våra hav. De är dock så små att människans ögon inte kan uppfatta dem, men trots detta tar de stor skada på våra hav och vår miljö.

Terminator – den självreparerande plasten…

Ett gäng forskare har uppfunnit en självreparerande typ av plast som går under namnet ”Terminator”. Namnet kommer från filmen med samma namn, och ska vara en hyllning till klassikern.

Plastätande svamp…

Det finns en form av svamp i Amazonas djungel som kan livnära sig enbart på plast. Svampen heter Pestalotiopsis microspora, och kan också leva helt utan syre. Bilden nedan visar hur svampen äter av plast i ett laboratorium.

Plast-lifehack…

Om du knyter en plastpåse runt ett gäng löv från ett träd, kommer vattnet som löven släpper ifrån sig vara tillräckligt för att du inte ska torka ut. Kan vara bra att veta utifall du skulle fastna i djungeln och hittar en liten oas av träd!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win