2
2 poäng

Dyk in i sommarens stil med en utforskning av baddräkternas föränderliga värld. Från retro-chic till banbrytande design, låt oss utforska det spännande spektrumet av badkläder och upptäcka hur dessa färgstarka plagg inte bara omfamnar mode utan också reflekterar tidens anda. Oavsett om du söker efter klassisk elegans eller moderna trender, är baddräkten mer än bara ett plagg – den är en självförtroendehöjare och en portal till sommarsolens äventyr. Och vad passar då inte bättre än tio roliga fakta och kuriosa om just baddräkter?

Bikinin fick sitt namn efter en bortsprängd ö…

Namnet bikini kommer från atollen Bikini, en del av Marshallöarna i Stilla havet. Det var på Bikiniatollen som USA genomförde kärnvapenprov under 1940- och 1950-talet. Bikinin designades för att vara lika ”explosiv” som de kärnvapenprov som utfördes på platsen. Den introducerades av den franska modedesignern Louis Réard 1946.

Speedos förbjudna baddräkt…

Under 2008 utvecklade varumärket Speedo en baddräkt tillsammans med amerikanska NASA som var så resistent att den förbjöds att användas i tävlingssammanhang när det kommer till simning. Anledningen var att den som hade baddräkten av märket Speedo fick en för stor fördel

Över 1 000 bikinibärande kvinnor under en fotosession…

Världens största fotosession med baddräkter ägde rum i Bondi, Sydney (Australien), där totalt 1 010 kvinnor som bar bikinis samlades.

Baddräktsdelen i Sports Illustrated var bara utfyllnadsmaterial…

Tidningsmagasinet Sports Illustrated skapade en baddräktsdel i tidningen enbart för att fylla ut vintermånaderna mellan sportsäsongerna. I dag är det en av de största trendsättarna när det kommer till badkläder.

VM i ”extrem strykning”…

Märkliga sporter har vi hört talas om tidigare, men den här tar nog ändå priset! Det finns nämligen en sport som kallas för ”extrem strykning”, där tävlande ska dyka ner under vatten i sina baddräkter för att sedan stå på botten och stryka sina kläder.

50-talets konformade baddräkter…

Under 50-talet var baddräkter med spetsig byst populärt. Vissa butiker erbjöd även uppblåsbara baddräktsöverdelar, som kunde blåsas upp och formas till användarens önskade storlek.

Världens dyraste bikini…

Susan Rosen och Steinmetz Diamonds utformade världens dyraste bikini (se bilden nedanför) med mer än 150 karat felfria diamanter som alla är i platina. I dag är bikinin värd över 30 000 000 dollar.

UV-skyddande badkläder…

Baddräkter kan nu tillverkas med UV-skyddande tyger. Tygerna kan erbjuda 50+ UPF, och blockerar upp till 98% av solens strålar.

Hela din kropp kan bli solbränd utan att du behöver vara naken…

Det finns även stringunderdelar, som skapas med hjälp av tusentals små porer som ger tillräckligt med solljus för att skapa en fri linje från solbränna, utan att du behöver vara naken för att få allt solljus.

Enorm marknad…

Av den totala klädesindustrin för kvinnor står badkläderna för cirka 2%. I bara USA är det motsvarande cirka 2,2 miljarder dollar


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win