1
1 poäng

Miljarder och åtskilliga miljarder kronor läggs årligen på att utforska det vi människor kanske vet allra minst om – universum. Vi har avsevärt fler frågor än svar, men hektisk forskning har åtminstone under de senaste årtionden resulterat i fler svar än vad vi någonsin tidigare har fått. Forskningen utanför vår egen planet har dessutom knutit starkare band mellan nationer på jordklotet, och den största frågan av dem alla är antagligen om det finns liv på någon av alla miljarder planeter förutom vår egen. Vad tror du? Här är i alla fall ytterligare tio fakta som du bör känna till om universum!

Människan har tittat på universum länge…

Den första personen att titta ut i universum med ett teleskop var Galileo, för nästan 400 år sedan. Och redan år 1895 var Konstantin Tsiolkovsky, en tidig rysk raketforskare, först med begreppet ”rymdhissar”, en typ av rymdtransportsystem.

Inte alls som Star War…

I filmen Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka (1980) kunde vi se Han Solo snävt navigera ett fullpackat asteroidbälte. Men i verkligheten har asteroider närmare 100 000 kvadratkilometer alldeles för sig själva. Därför är chansen att kollidera med en asteroid ungefär en på miljarden.

Att koka vatten i rymden är helt annorlunda…

När du kokar vatten här på jorden skapas tusentals små bubblor. Men i rymden ger kokande vatten en enda stor böljande bubbla. Forskarna tror att detta beror på brist på konvektion och flytkraft som åtföljer gravitationen.

Finns en uppsjö av teorier kring Big Bang…

Vissa astronomer tror att det kan ha funnits många andra ”stora smällar” (så kallade ”Big Bangs”), kanske biljoner och biljoner av dem spridda över rymdens så kallade evighet. Anledningen till att vi finns i detta nu är för att vi skulle kunna existera i det. Om gravitationen var betydligt starkare eller svagare, om expansionen hände bara lite långsammare eller snabbare, så kanske det inte hade blivit tillräckligt stabila element för att vi människor och andra djur skulle kunna skapas.

I huvudsak tre olika teorier kring universum…

Astronomer brukar i regel utgå från tre olika möjliga scenarier kring vårt universum:

1) Vi har ett slutet universum, vilket innebär att universum så småningom kommer att kollapsa till en annan singularitet.
2) Vi har ett öppet universum, vilket innebär att universum kommer att fortsätta att expandera i all evighet, tills allt är så långt ifrån varandra att universum blir inert och dött.
3) vi har ett platt universum, vilket innebär att gravitationen är precis lagom och kommer att hålla universum tillsammans precis i rätt dimensioner för att låta saker och ting att gå på obestämd tid.

De sista scenariot är också känt som ”Goldilocks effekt”, där allt är ”precis rätt”.

Inte som i tecknade filmer…

En person skulle aldrig kunna komma till kanten av universum. Om någon rest utåt i en rak linje på obestämd tid, skulle hen komma tillbaka till där han började. Anledningen till detta är att universum böjer sig, på ett sätt som astronomer inte ens tillräckligt kan föreställa sig.

Första svarta hålet upptäcktes 1964…

Ett svart hål är en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting, inte ens ljuset, kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av ”Hawkingstrålning”. Det första bekräftade svart hålet som upptäcktes var Cygnus X-1 år 1964.

Mörk materia fungerar som ett lim för universum…

Mörk materia (som är kopplad till mörk energi) är ett så kallat ”lim” som håller ihop universum. Men det har aldrig direkt blivit mätt, men forskarna tror att det har en bättre chans att forska kring mörk materia än mörk energi.

98% av allt som existerar skapades antagligen av Big Bang…

Teoretiker tror att omkring 98% av all materia som existerar idag skapades av Big Bang (helium, väte och litium). Tyngre material såsom kolkväve, och syre skapades antagligen senare.

Vintergatan är en nästan obefintlig del av universum…

Vårat solsystem – med solenplaneterna och deras månar, och alla miljarder asteroider och kometer – fyller mindre än en triljondel vårat universum.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win